Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Αντίστροφη μέτρηση για τα Χαλκούνια! - Αφιέρωμα στο έθιμο της Μ. Παρασκευής (φωτο)


Συνολικά φέτος 300 χαλκούνια θα κάνουν τη νύχτα μέρα στην πλατεία Δημοκρατίας και θα «λάμψουν» σε όλη την Ελλάδα δείχνοντας την παράδοση και τον πολιτισμό της πόλης.
xalkoynia2
Το Αγρίνιο κάθε χρόνο, την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ζει στην πλατεία Δημοκρατίας το έθιμο και συνάμα τον θρύλο του παρελθόντος. Τα χαλκούνια, που αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μέρος του πολιτισμού, της ιστορίας και της τοπικής κουλτούρας, σπάζοντας παράλληλα το στενό τοπικό πολιτιστικό κομμάτι και στρέφοντας το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ελλάδας στην αναβίωσή του. 

Τα χαλκούνια είναι το έθιμο για το οποίο επισκέπτονται το Αγρίνιο κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ η φήμη του έχει ξεπεράσει και τα ελληνικά σύνορα.
Φέτος, η κατασκευή των χαλκουνιών ξεκίνησε από την Κυριακή των Βαΐων. Συνολικά κατασκευάστηκαν 300 χαλκούνια, των οποίων η ρίψη θα ξεκινήσει μετά την εκκλησία, από τις 22.30 κι έπειτα.
xalkounia3
Το κάθε χαλκούνι κοστίζει 25 ευρώ! Αποτελείται από χαρτόνι, που μετατρέπεται σε σωλήνα, ο οποίος γεμίζει, βάσει συγκεκριμένης δοσολογίας, με μπαρούτι Δημητσάνας. Τα χαλκούνια δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνα, ούτε για τους κατασκευαστές, ούτε για τους θεατές, αφού δεν διαθέτουν επικίνδυνα υλικά, αλλά ακόμη και το μπαρούτι που χρησιμοποιείται είναι βραδύκαυστο και η ποσότητά του δεν επιτρέπει να συμβεί κάτι το μοιραίο ή το σοβαρό.
Φέτος, σύμφωνα με τον Κώστα Γιωτόπουλο, που κρατά τα σκήπτρα της παράδοσης, θα λάβουν μέρος 25 χαλκουνάδες, εκ των οποίων οι περισσότεροι από την νέα γενιά, η οποία στοχεύει στην διατήρηση του εθίμου.
Το έθιμο ξεκίνησε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου ήθελαν να περιφέρουν τον επιτάφιο του Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου στην κεντρική πλατεία της πόλης και το αντίστροφο, προστατεύοντάς τον παράλληλα από τους Τούρκους και τους υπόλοιπους αλλόθρησκους της περιοχής. 

Στα μεταγενέστερα χρόνια, η αποδοχή και η αγάπη των Αγρινιωτών για το έθιμο, τους έκανε κάθε Μεγάλη Παρασκευή να δημιουργούν και να ζουν έναν «χαλκουνοπόλεμο», ο οποίος είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, που γινόταν μεταξύ γειτονιών – ενοριών από τουλάχιστον δέκα οικογένειες. 

Το έθιμο στο πέρασμα των χρόνων υπέστη αρκετές μεταβολές. Στο πλαίσιο αυτό, οι χαλκουνάδες των ενοριών του Αγίου Χριστοφόρου και του Αγίου Γεωργίου αποτελούσαν συνήθως μια ομάδα και «μαχόταν» κατά των υπόλοιπων χαλκουνάδων του Αγρίνιου που είχαν δημιουργήσει τις δικές τους ομάδες κατά τα μεταγενέστερα χρόνια, αφού αρχικά η κάθε ενορία είχε την δική της.


«Υπάρχει καλή συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου. Έχουμε οικονομική στήριξη, μικρή όμως, η οποία δεν επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων του εθίμου. Η όλη διαδικασία γίνεται από μένα και τον εξάδελφό μου Σωτήρη Γιωτόπουλο, ενώ ενεργά συμμετέχουν και οι νέοι που κάθε χρόνο, αυξάνονται. 

Το έθιμο των χαλκουνιών έχει φτάσει και στο εξωτερικό. Έχουμε την πρόθεση, την θέληση και τις ιδέες να εμπλουτίσουμε το έθιμο των χαλκουνιών, αλλά πλέον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Τα χαλκούνια κοστίζουν πολλά χρήματα. Μόνο 44,70 κοστίζει το ένα κιλό μπαρούτι. Σκεφτείτε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 120 κιλά μπαρούτι και βέβαια δεν είναι το μόνο έξοδο. 

Εμείς πάντα δουλεύουμε εθελοντικά και το βλέπουμε ως προσφορά στο Αγρίνιο και στους συμπολίτες μας. Δεν είναι κόπος για μας, αλλά χαρά. Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες εκδηλώσεις με χαλκούνια. 

Δυσκολευόμαστε πολύ για να διατηρήσουμε το έθιμο. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Οι μισθοί μειώνονται και οι συντάξεις περικόπτονται. Είναι δύσκολο να βάζουμε τόσα χρήματα από την τσέπη μας. Πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να το δούμε από άλλο πρίσμα» τόνισε στη «Σ» ο Κώστας Γιωτόπουλος.
Οι συμμετέχοντες στο έθιμο των χαλκουνιών φέτος θα είναι ο Κώστας, ο Σωτήρης και ο Ηλίας Γιωτόπουλος, ο Ταξιάρχης Λουκόπουλος, ο Ευθύμιος Μαμασούλας, ο Γιάννης Μπανιάς, ο Βαγγέλης Αλεξανδρής, ο Νίκος Σταθογιάννης, ο Τάσος Θεοδωρίδης, ο Δημήτρης Μανίκας, ο Γιώργος Τσιούμας, ο Σωτήρης Φαρμάκης, ο Νίκος Σταμούλης, ο Σωτήρης Αναστασόπουλος, ο Παναγιώτης Βραχωρίτης, ο Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Περικλής Μαυρόπουλος, ο Ηλίας Πάνου, καθώς επίσης και αρκετά άλλα άτομα.
xalkounia7
xalkounia6
xalkounia5
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΕΡΣΙ 29/4/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου