Σε Μήλο της Έριδος εξελίχθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή η χρέωση της πλαστικής σακούλας με τις αντιδράσεις να είναι ήδη μεγάλες. Ο λόγος της δυσαρέσκειας, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, δεν εστιάζεται τόσο στο κόστος, αλλά στο γεγονός ότι η χρέωση των 4 λεπτών δείχνει ότι πρόκειται για φοροεισπρακτικό μέτρο!
Πως κινούνται οι καταναλωτές – Τι δηλώνουν στη «Σ» οι επαγγελματίες
Στη λογική αυτή, αρκετοί είναι αυτοί που κουβαλούν, φάρμακα, ψωμί ή ακόμη και ποσότητες κρεάτων! Η εικόνα πάντως είναι διαφορετική στα σούπερ μάρκετ στα οποία όσο μεγάλη και αν είναι η δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται, οι πελάτες δεν μπορούν παρά να μειώσουν τον αριθμό των σακουλών που θα χρησιμοποιήσουν για την μεταφορά των προϊόντων τους.
Η γενική εκτίμηση, τόσο επαγγελματιών, όσο και καταναλωτών, με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Σ» για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, είναι πως οι αντιδράσεις θα υπάρχουν τον πρώτο καιρό μέχρι να εμπεδωθεί από την κοινωνία το περιβαλλοντικό τέλος. Παράλληλα, πολλοί επαγγελματίες θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση σχετικά με την χρέωση της πλαστικής σακούλας, καθώς αρκετοί καταναλωτές δηλώνουν άγνοια.
Τα εμπορικά καταστήματα πάντως, επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες.
Ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης τόνισε: «δημιουργείται πρόβλημα όταν ο κόσμος ακούει για την σακούλα. Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη. Δεν είναι για το αντίτιμο, αλλά για την διαδικασία, το βλέπει σαν φοροεισπρακτικό μέτρο το τέλος. Δεν μπορούμε να κάνουμε όμως διαφορετικά, ο νόμος είναι νόμος. Σιγά – σιγά όμως ο κόσμος θα το αποδεχθεί. Σαν αντίδραση ότι το παίρνει στο χέρι ή αν αυτό δεν είναι εφικτό τα φορτώνει σε αυτοκίνητο για να μην πάρει σακούλα».
Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Φίλιππός Τσούνης ανέφερε: «σε πρώτη φάση ο κόσμος «γελάει». Βλέπει τα 4 λεπτά της σακούλας σαν καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο και δεν έχει διάθεση να πληρώσει. Είναι μικρό το διάστημα που ισχύει το μέτρο βέβαια. Υπάρχει και κόσμος όμως που αν ψωνίσει για παράδειγμα μισό κιλό ψωμί ή μια τυρόπιτα δεν παίρνει σακούλα, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες την δέχεται αναγκαστικά».
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Βαγγέλης Παπαθανασόπουλος σημείωσε: «υπάρχει δυσπιστία από τον κόσμο. Ας το δούμε αλλιώς. Γιατί δε βάζουν φόρο σε όλα τα πλαστικά που σχετίζονται με προϊόντα, π.χ. στα πλαστικά μπουκάλια; Συνεπώς ο κόσμος αντιδρά και δεν δέχεται τη χρέωση».
Κων/νος Χονδρός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου