Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Αγρίνιο: Άνοιξε την… αγκαλιά της η στέγη αστέγων (φωτο)

Σε πλήρη λειτουργία το τελευταίο δίμηνο – Αναλυτικά στοιχεία από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή

Το Αγρίνιο για ακόμη μια φορά δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Ο Δήμος Αγρινίου στο πλαίσιο της
κοινωνικής του πολιτικής, δημιούργησε και λειτουργεί τη δομή αστέγων, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη που λειτουργεί σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

Η νέα δομή λειτουργεί σε δύο σκέλη. Το ένα σχετίζεται με την εξυπηρέτηση των αστέγων, δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα να κάνουν το μπάνιο τους, να καθίσουν σε ένα ζεστό χώρο για να περάσουν κάποιες ώρες, όπως έγινε πρόσφατα κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας με τις χαμηλές θερμοκρασίες, να πλένουν τα ρούχα τους κλπ. Το δεύτερο σκέλος είναι αυτό του υπνωτηρίου.

Η δομή αστέγων, που βρίσκεται στην Εθνική Οδό κοντά στον κόμβο «Αμαλία» στην περιοχή της Νεάπολης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στο κέντρο του Αγρινίου, μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα που λειτουργεί, έδειξε ότι βοηθάει ουσιαστικά και πως πολλοί συμπολίτες μας εντός των ορίων του Δήμου Αγρινίου, αλλά και από την υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία, αναζητούσαν μια τέτοια δομή.
Ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή, σε μια συνολική αποτίμηση της δομής αστέγων, οι ενταγμένοι ωφελούμενοι του ανοιχτού κέντρου ημέρας που εξυπηρετήθηκαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 15 άτομα, ενώ υπάρχει και μία νέα αίτηση ένταξης τον τρέχοντα μήνα.

Οι ωφελούμενοι στη στέγη αστέγων στο «τμήμα» του κέντρου ημέρας που βρίσκονται σε φάση ένταξης ανέρχονται σε 5 άτομα. Οι συνολικά καταγεγραμμένοι του προγράμματος, μέχρι και τον Δεκέμβριο ανέρχονται σε 44, ενώ στο πλαίσιο της λειτουργίας του κέντρου ημέρας καταγράφηκαν 12 νοσηλευτικά ιστορικά, εκδόθηκαν 25 παραπεμπτικά εξετάσεων καθώς και 4 παραπομπές σε γιατρό.

Παράλληλα, στο «τμήμα» του υπνωτηρίου της στέγης αστέγων του Δήμου Αγρινίου τα άτομα που εξυπηρετήθηκαν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 11. Οι υπό ένταξη ωφελούμενοι ανέρχονται στους 8. Ο αριθμός των αστέγων ως απλή καταγραφή μέσω street work (επιστημονικό κυρίως προσωπικό της στέγης αστέγων αναζητούν στο δρόμο άστεγους και τους προσφέρουν ότι είναι απαραίτητο δεδομένου πως οι εν λόγω άστεγοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη στέγη ή να βοηθηθούν από τις οργανωμένες δομές του Δήμου ή από άλλο φορέα) ανέρχονται στους 4, ενώ εντός του Δεκέμβρη υπήρξε μία ακόμη καταγραφή αστέγου.

Ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει πλέον όλες τις δομές που χρειάζονται για να βοηθηθούν οι ασθενείς κοινωνικά ομάδες της περιοχής. Η σίτιση των ατόμων που διαμένουν στη στέγη αστέγων γίνεται από τα συσσίτια του Δήμου.

Το γεγονός ότι η δομή δεν βρίσκεται μέσα στην πόλη, όπως σημείωσε ο κ. Καλαντζής: «οφείλεται στο γεγονός ότι ο Δήμος δυσκολεύτηκε πολύ να βρει χώρο, καθώς υπήρξαν επιφυλάξεις και φόβος από τους πολίτες πως αν ενοικίαζαν τον χώρο τους για την δημιουργία στέγης αστέγων θα υποβαθμίζονταν η περιουσία τους και η γειτονιά τους.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς για να λειτουργήσει μια τέτοια δομή πρέπει οι προϋποθέσεις να είναι υψηλές. Θεωρώ πως είναι η καλύτερη δομή αστέγων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος που ανέλαβε να δημιουργήσει και να διαμορφώσει τον χώρο αυτό έδωσε αγάπη. Έφτιαξε πολλά περισσότερα απ’ όσα απαιτούνταν».

Το κτίριο παραδόθηκε ολοκληρωμένο την 1η Νοεμβρίου και το επιστημονικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εργάζονταν εκεί από την 1η Μαρτίου ώστε να είναι όλα έτοιμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ εκκρεμεί ακόμη η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του κτιρίου.

Τα εγκαίνια της δομής αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα από την Δημοτική Αρχή.
Η στέγη αστέγων του Δήμου Αγρινίου που βρίσκεται στο κόμβο «Αμαλία»

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: