Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Το Ελαιοτριβείο ΑΦΟΙ Μ. ΣΙΔΕΡΑ στην Κανδήλα συνεχίζει την παράδοση...


Η εποχή της συγκομιδής της σοδειάς των Ελαιώνων έφτασε!
Οι ελιές συλλέγονται στους αγρούς και μεταφέρονται στα ελαιοτριβεία,όπου με την κατάλληλη επεξεργασία παράγεται το ελαιόλαδο....

Το παραδοσιακό Ελαιοτριβείο των ΑΦΩΝ Μ. ΣΙΔΕΡΑ στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας με την πείρα σχεδόν μισού αιώνα ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του και σας περιμένει.

Ευχόμαστε σε όλους τους παραγωγούς καλή σοδειά!

Ολες οι φωτο είναι από το Ελαιοτριβείο των ΑΦΩΝ Μ. ΣΙΔΕΡΑ στην Κανδήλα

Λίγα λόγια για την παραγωγή Ελαιολάδου στη Μεσόγειο

Η ελιά θεωρείται παγκοσμίως σύμβολο ειρήνης, ευημερίας, γνώσης, σοφίας και ελπίδας. Το ελαιόδεντρο σε άγρια μορφή υποστηρίζεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 12000 π.Χ. και καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ιστορία, από τους Σύριους ή από τον Μινωικό πολιτισμό μεταξύ 3500-2500 π.Χ.


Οι χρήσεις του ελαιολάδου στην Ελλάδα ήταν πολλές από αρχαιοτάτων χρόνων και η ελιά είχε συνδεθεί με τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τη διατροφή και την υγεία. 

Αυτό αποδεικνύεται από τα πάμπολλα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την σπουδαιότητα της ελιάς για την Ελλάδα και την άμεση σχέση της με το κοινωνικό περιβάλλον.


Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τη σωματική τους δύναμη και την πνευματική τους ευεξία στην κατανάλωση ελαιολάδου και σύμφωνα με τον κώδικα του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, το ελαιόλαδο θεωρούνταν ευεργετικό για περισσότερες από 60 θεραπευτικές χρήσεις.


Σήμερα, η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό για την υγεία και το θεωρεί το πιο μεγάλο μυστικό για την εξασφάλιση ευεξίας και μακροβιότητας. Έχει πλέον διαπιστωθεί η άμεση σχέση της κατανάλωσης ελαιολάδου με την ελάττωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, νόσο Alzheimer, έλκος, σεξουαλική ανικανότητα, ακόμα και με την ανάπτυξη του οργανισμού και την γήρανση.


Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην ποικιλία των συστατικών του, όπως:
  • φαινόλες, οι οποίες αυξάνουν την αντίσταση στην οξείδωση,
  • στερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο,
  • καροτένια, τα οποία βοηθούν την ανάπτυξη του κυττάρου και την αιμοποίηση και επιταχύνουν την διαδικασία της επούλωσης,
  • τερπενικές αλκοόλες, οι οποίες βοηθούν την αποβολή της χοληστερόλης,
  • τοκοφερόλες, οι οποίες εμποδίζουν την αυτοοξείδωση, και
  • β-καροτίνη, η οποία είναι αντιοξειδωτική και απαραίτητη για την όραση.
από ΣΧΟΛΕΣ ΟΔΗΓΩΝ ΣΙΔΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: