Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Συνάντηση Επιταφίων και Χαλκούνια στο Αγρίνιο (φωτο & βίντεο)


Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε και φέτος η περιφορά των Επιταφίων των πέντε μεγάλων ενοριών του Αγρινίου, Αγίου Χριστοφόρου (νέου), Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Τριάδος και Αγίου Δημητρίου και η συνάντησή τους στο τέλος αυτής, στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το έθιμο του ανταμώματος των επιταφίων στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου, που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκε και φέτος με εκατοντάδες κόσμου να πλημμυρίζουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προεξήρχε στη δέηση που τελέσθηκε , απευθύνοντας και μήνυμα προς τους πιστούς ,μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, αρχών και φορέων.

Παρούσα όπως πάντα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αγρινίου που παιάνισε πένθιμους ύμνους.

Η συνάντηση των πέντε επιταφίων των κεντρικών ενοριών κρατά τις ρίζες της  από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ωστόσο ως έθιμο έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου και της Ιεράς Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

πηγή

Χαλκούνια στην πλατεία Δημάδη

Οπως κάθε χρόνο συνεχίστηκε και φέτος το έθιμο των Χαλκουνιών στο Αγρίνιο.Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης των επιταφίων στην κεντρική πλατεία Αγρινίου το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στην πάνω πλατεία,στην πλατεία Μαρίας Δημάδη,όπου αναβιώσε ένα ακόμη έθιμο της πόλης που κι αυτό έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία.
Απόψε η παράσταση ολοκληρώθηκε υπό βροχήν,η οποία άρχισε λίγο μετά την έναρξη.Αυτό όμως δεν εμπόδισε πλήθος κόσμου να απολαύσουν το υπέροχο θέαμα που προσέφεραν οι Χαλκουνάδες!

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ ΕΔΩ κι ΕΔΩ






Δεν υπάρχουν σχόλια: