Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εφυγε ο Καθηγητής Θανάσης Παλιούρας - Πένθος στο Αγρίνιο για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συγκίνηση προκαλεί η είδηση του θανάτου του Αθανασίου Παλιούρα, εκ των κορυφαίων πνευματικών προσωπικοτήτων του τόπου μας

Ο ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θανάσης Παλιούρας, δεν είναι πια κοντά μας.Η απώλεια μεγάλη για τη γενέτειρά του το Αγρίνιο, που τόσο αγάπησε, για την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, που με τόση συνέπεια υπηρέτησε και για τον πολιτισμό, όπου τόσα προσέφερε.

Μία σπουδαία πνευματική μορφή, που υπηρέτησε με συνέπεια το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και τον πολιτισμό της περιοχής, έφυγε από τη ζωή.

Ο Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιος Παλιούρας, άφησε τα ξημερώματα σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών.

Ο Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε στη γειτονιά της Ντούτσαγας,στο Αγρίνιο το 1937 όπου και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Eργάστηκε αρχικά ως καθηγητής στη Mέση Eκπαίδευση και εν συνεχεία δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων.

Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον "Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα (1540-1608) και τον Μαρκιανό κώδικα των μικρογραφιών του" (Αθήνα 1977), ενώ με σειρά σχετικών άρθρων προώθησε την έρευνα γύρω από τα προβλήματα που παρουσιάζει η Κρητική Σχολή.

Έγραψε τον "Οδηγό του Μουσείου των εικόνων και του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας" και διετύπωσε νέες απόψεις για την καλλιτεχνική κίνηση στην Κρήτη και τη διακίνηση των καλλιτεχνών στο Μεσογειακό χώρο, για την τέχνη και την ανάπτυξη νέων τάσεων στην Κύπρο κατά τον 16ο αιώνα, καθώς επίσης και για την εμφάνιση νέων θεμάτων στα εικονογραφικά προγράμματα της εποχής μετά την Άλωση με κατάληξη την εικονογραφία των Νεομαρτύρων. Χάρισε στην επιστήμη τη "Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία" (α΄ έκδ. 1985, β΄ έκδ. 2004) που αποτελεί πιλοτικό βιβλίο για την έρευνα της μνημειακής τοπογραφίας του Ελλαδικού χώρου.

Επιμελήθηκε σπουδαίους συλλογικούς τόμους για "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης" (1989), για τη "Μακεδονία" (2 τόμοι, 1993), για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ανατολής ("Άγιοι Τόποι" και "Σινά"), για "Τα Βυζαντινά Μνημεία Νήσου Ιωαννίνων" με τον καθηγητή Μ. Γαρίδη ("Ζωγραφική"-1992 "Πρακτικά Συμποσίου Νήσου Ιωαννίνων"-1999).

Διενήργησε ανασκαφές (α΄ Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγίας Τριάδας- Κ. Βασιλικής Αιτωλίας, 1980-1990, β΄ Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Αιτωλίας 1990-2000, γ΄ Αγία Τριάδα Μαυρίκα Αγρινίου, 2001-2005, δ΄ Βυζαντινή Μονή Παναγίας Αρτοκωστής Κυνουρίας, 2005 και δημοσίευσε σχετικές μελέτες.

Υπήρξε επιμελητής του επιστημονικού ετήσιου περιοδικού "Ηπειρωτικά Χρονικά" (1980-2000) και δημοσίευσε τα πορίσματα των ερευνών του.

Διετέλεσε στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, ήταν μέλος Σωματείων και Συλλόγων, της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και διατελούσε αντιπρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Κυριακή,ώρα 13:30,στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Αγρινίου.

Καλό ταξίδι δάσκαλε....

Υ.Γ.:Είχαμε την τύχη να έχουμε καθηγητή στο Γυμνάσιο το σπουδαίο αυτό άνθρωπο και δάσκαλο... Εκφράζουμε από 'δω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

από Ζείδωρον

1 σχόλιο:

POL είπε...

Καλό ταξίδι δάσκαλε!
Tα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.