Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Καλή σου μέρα, Δήμαρχε! Της Αναμορφώσεως το ανάγνωσμα (Πλάτσα πλάτσα πλούτσα)


Λίγοι είναι πια οι δημόσιοι-δημοτικοί χώροι στην πόλη, Δήμαρχε, στους οποίους μπορείς να καθίσεις και να απολαύσεις έναν απογευματινό καφέ χωρίς τον συνωστισμό του «νυφοπάζαρου» και τη φλύαρη χειροτεχνία των sms…
Ίσως μόνο ένας: το εντευκτήριο του παλιού σταθμού του τρένου στην πλατεία Μαβίλη.

Αρκετά συχνά τα καλοκαιρινά απογεύματα τον επισκέπτομαι. Είμαι ένας από τους λιγοστούς πια θαμώνες του και πραγματικά νοιώθω ευτυχής που υπάρχει και λειτουργεί ακόμα, παρά την απαξίωση στην οποία το έχει καταδικάσει η σημερινή δημοτική αρχή.
Εκτός από την «φιλικότητα» του τιμοκαταλόγου, την ανεπιτήδευτα ανθρώπινη εξυπηρέτηση, το «άνοιγμα» στον ορίζοντα που διαθέτει και την ομορφιά του πλατάνου που τον χαρακτηρίζει, διατηρεί ακόμα μια γοητεία από το άρωμα μιας ατμόσφαιρας της πόλης, που χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Το πόσο η έλλειψη φροντίδας και προσοχής από το Δήμο Αγρινίου επέτρεψε στην φθορά και την εγκατάλειψη να κυριαρχήσει σε κάθε του λειτουργικό στοιχείο, μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί κανείς στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται ένθετες στο σημερινό δημοσίευμα: Τέντες σκισμένες που κρέμονται χαοτικά… και καρέκλες ξεσκισμένες με τα ξύλα… στο μαύρο τους το χάλι…
Τώρα βέβαια το τελευταίο «ιδέες και σπίτι» δεν το διάβασα και ως εκ τούτου δεν μπορώ να υποστηρίξω με βεβαιότητα, ότι οι broken καρέκλες του σκηνοθέτη δεν είναι φέτος της «μόδος». Φαντάζομαι όμως, πως, αν είναι, θα είναι σε τέτοιο σημείο, που θα σου αφήνουν ένα μικρό περιθώριο, να ακουμπήσεις και λίγο γοφό, χωρίς τον κίνδυνο να βρεθείς με τα πάκια στο πλακόστρωτο.
Κρίμα, Δήμαρχε και ντροπή.
Κρίμα και ντροπή, όχι μόνο για όσους επιμένουν να αγαπούν και να επισκέπτονται τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και για όσους θα δουν μέσα από αυτές τις φωτογραφίες αυτή την απαξίωση, που έχει επιτρέψει η σημερινή δημοτική αρχή σε έναν χώρο αναφορά της μνήμης και της κοινωνικής ιστορίας της πόλης.
Και να έλεγα, ότι το κόστος είναι τεράστιο!
Όχι, δεν είναι θέμα κόστους. Είναι σκέτη αδιαφορία. Μια αδιαφορία. η οποία γίνεται ακόμα πιο έντονη, αν αναλογιστεί κανείς το κατεστραμμένο πάρκο, το νεκρό δημοτικό καφενείο και τις αντιαισθητικές ζαρντινιέρες μετά «παγκακίου», που «φιλοτέχνησε» η δημοτική αρχή στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης, ως χριστουγεννιάτικο μποναμά.
Με την ελπίδα ότι αυτή η μικρή αναφορά, θα ενεργοποιήσει λίγο τα αντανακλαστικά της θερινής ραστώνης των υπευθύνων, και θα συμμαζευτεί λίγο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, για να αποκτήσει ξανά ο παλιός σταθμός του τρένου, την ομορφιά που σχεδιάστηκε να του ταιριάζει.
*************
Διάβασα τις προηγούμενες μέρες, Δήμαρχε, την πρόσφατη ανακοίνωση της «Ανατροπής» με τίτλο «Παραλήψεις οφειλομένων ενεργειών, που βλάπτουν τα συμφέροντα του Δήμου με ευθύνη του Δημάρχου» (Δείτε ΕΔΩ) και γνωρίζω από «πρώτο χέρι» τα ερωτήματα που κατέθεσε το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο για τον ΧΥΤΑ, την εξάπλωση των κουνουπιών και τα ποσά που διέθεσε ο Δήμος και οι άμεσα η έμμεσα ελεγχόμενες από αυτόν φορείς-εταιρείες της τοπικής διοίκησης για προβολή και επικοινωνία σε Μέσα ενημέρωσης και τυπογραφεία(Δείτε ΕΔΩ).
Είδα και την απάντηση της δημοτικής αρχής (Δείτε ΕΔΩ), η οποία για άλλη μια φορά «διυλύει τον κώνωπα» (όταν η αντιπολίτευση της θέτει ερωτήματα, θυμάται τις διαδικασίες και τα όργανα, ορίζει αυθαίρετους «κανονισμούς», φαντασιώνεται «διατάξεις», κάνει λόγο για λαϊκισμό κ.α.), ενώ παράλληλα  «καταπίνει καμήλες», εβδομήντα πέντε μαζεμένες και ξεχνάει τις διαδικασίες, τα όργανα, τους αυθαίρετους «κανονισμούς» και τις «διατάξεις» που επικαλείται για τους άλλους, όταν το υπουργείο «αποφασίζει» να φιλοξενήσει 18 ανθρώπινες ψυχές σε μια άδεια δομή του Δήμου, όπως το κέντρο φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Την ίδια ώρα δηλαδή που κατηγορεί τους άλλους για λαϊκισμό, η ίδια είναι βουτηγμένη ως τον λαιμό μέσα σε αυτόν. (Δες ΕΔΩ).
Οι ζέστες, Δήμαρχε, έχουν αρχίσει και σφίγγουν.
Καλό θα είναι λοιπόν, πριν μας αφυδατώσουν, να το πάρετε λίγο αλλιώς, γιατί με αυτές τις θερμοκρασίες προτιμάμε τα μπάνια, να τα κάνουμε στη θάλασσα κι όχι στον ετσιθελισμό του κάθε τοπικού προύχοντα, που την έχει δει αναμορφωτής, «εκ του προχείρου», όπως θα έλεγε και ο Σουρής.
Να μην μιλήσω για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, που στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τα ερωτήματα του «Ανυπότακτου» τα πέρασε στη μούγκα.
Απορία: Αλήθεια όταν οι ερωτήσεις κατατίθενται γραπτώς δεν ανακοινώνονται; (Να το δω αυτό γραμμένο στον κανονισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, να πάω να ραντίσω όλες τις κουνοποφωλιές της ενδοχώρας, κι ας πάει η ψεκαστήρα τσάμπα).
Ρητορική η τελευταία ερώτηση…
Καλά μπάνια.
http://redlineagrinio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: