Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

20 χρόνια χωρίς νερό οικισμοί της Νερομάνας Αγρινίου

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα
Αγνοια δηλώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος...

Το νερό «νεράκι» λένε οι λιγοστοί κάτοικοι των οικισμών Ξυνοροδιάς και Βελαώρας της Τοπικής Κοινότητας Νερομάνας της Δ.Ε. Παραβόλας Αγρινίου.

Άνθρωποι που έχουν τις περιουσίες τους στους δύο οικισμούς και που αναγκάστηκαν, όπως λένε, να ξενιτευτούν λόγω αυτής της κατάστασης, αναφέρουν στο «Γεγονός» ότι οι 16 οικογένειες των δύο οικισμών δεν έχουν δίκτυο ύδρευσης εδώ και δύο δεκαετίες.

Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα ανυπόφορη τους καλοκαιρινούς μήνες

Σύμφωνα με τους κατοίκους, ακόμη και στα σημεία που υπάρχει δίκτυο, το νερό δεν φτάνει από την κεντρική δεξαμενή στα σπίτια που βρίσκονται ψηλά στο χωριό. «Αναγκαζόμαστε να αντλούμε το νερό από πηγή με λάστιχο, κάτι που είναι τουλάχιστον ανθυγιεινό», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Τσαρούχης που κατάγεται από το χωριό και έχει εκεί το σπίτι του και που μαζί με τον κ. Χρ. Μπασδέκη, που επίσης κατάγεται από την περιοχή, έχουν κάνει στο παρελθόν δεκάδες προσπάθειες να αλλάξει αυτή η κατάσταση με έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Παραβόλας να δοθεί κονδύλι από τα έσοδα του δήμου για την αποκατάσταση του προβλήματος. «Αργότερα μας ενημέρωσαν ότι τα χρήματα τελικά δόθηκαν για άλλους σκοπούς…», λέει ο κ. Τσαρούχης μιλώντας στο «Γ».

Οι κάτοικοι έχουν έκτοτε επανειλημμένα απευθυνθεί για το θέμα αυτό στις κατά καιρούς δημοτικές αρχές, έχουν ζητήσει πράξεις και έχουν πάρει μόνο δεσμεύσεις…

«Οι εκάστοτε υπεύθυνοι και οι διοικούντες της πρώην κοινότητας Νερομάνας και του δήμου Παραβόλας , παρά τις διαμαρτυρίες μας, αιτήσεις μας και λοιπές παρεμβάσεις μας, ουδέποτε ευαισθητοποιήθηκαν ώστε να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω σε αυτό το ζήτημα ζωής για εμάς.

Δεν έχει νόημα να αναφέρω τι ισχυρίζονταν οι παλαιότεροι των ιθυνόντων προκειμένου να αρνούνται την κατασκευή δικτύου», ανέφερε έγγραφο που απέστειλαν κάτοικοι του χωριού στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.

Το 2011, με επιστολή στον δήμο Αγρινίου, ζητούσαν από τον τότε δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό την κατασκευή δικτύου στην περιοχή: «Η ύδρευση του οικισμού μας είναι ανύπαρκτη ενώ το υπόλοιπο δίκτυο του οικισμού έχει περατωθεί εδώ και δεκαετίες. Εμείς παίρνουμε νερό κάπου-κάπου με το σταγονόμετρο με ακατάλληλα για ύδρευση υπέργεια λάστιχα. Λόγοι οικονομικοί (κόστος έργου 15-20.000 ευρώ) και κάποιες τεχνικές δυσκολίες (όχι υπερβολικές) κατέστησαν την κατασκευή ενός υδρευτικού δικτύου αδύνατη.

Στο δήμο Παραβόλας υπάρχουν από πολλών ετών πάμπολλες αιτήσεις μας και έχουν γίνει πολλές παραστάσεις επί του θέματος αλλά είχαμε πάντοτε αρνητικές απαντήσεις. Έγινε και προσφυγή στις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Μεσολογγίου και τον κ. Νομάρχη προσωπικά, ο οποίος είναι αρμόδιος και υπεύθυνος (κατά τον κ. Νομάρχα) για την κατασκευή τέτοιων έργων.

Κύριε δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι, είμαστε άνυδροι, λέμε το νερό νεράκι τώρα και τους θερινούς μήνες δεν έχουμε σταγόνα. Μια τέτοια κατάσταση στις μέρες μας είναι επιεικώς απαράδεκτη και υποβιβάζει τον πολιτισμό μας. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο υπομονής και καρτερικότητας», ανέφερε η επιστολή των κατοίκων.

Η τελευταία τους προσπάθεια έγινε το 2014, με έγγραφο προς την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, όπως λέει ο κ. Τσαρούχης, χωρίς και πάλι κάποιο αποτέλεσμα.

Το «Γ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ευθύμιο Γρίβα, ο οποίος εξήγησε πως δεν γνωρίζει την περίπτωση αυτή, χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το να υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία με τον τεράστιο όγκο υδάτων και ιδιαίτερα στη Νερομάνα με τις τόσες πηγές, σπίτι που να μην έχει νερό: «Στην έως τώρα θητεία μου δεν υπήρξε από κανέναν σχετική ενημέρωση. Θα πρέπει οι κάτοικοι να μας αναφέρουν εγγράφως το πρόβλημα αναλυτικά και να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί άμεσα με κάποιον τρόπο», λέει ο κ. Γρίβας.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη
Eφημερίδα “Γεγονός
από http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: