Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Βάνδαλοι κατέστρεψαν το μνημείο των πεσόντων στην πλατεία Δημάδη

Λείπει το μισό μνημείο των πεσόντων στη Δημάδη…(αναμενόμενο ήταν…)
Σοβαρές φθορές και προσπάθεια για επισκευή…Μήνυση κατα παντός υπευθύνου από το δήμο Αγρινίου.
Θα λέγαμε ότι είναι κρίμα αν υπήρχε κάποιος από όσους που συχνάζουν στην πλατεία Δημάδη για να λυπηθεί με ειλικρίνεια. Το να λυπόμαστε εμείς οι παλιότεροι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Όσα κι αν πούμε εμείς για την κληρονομιά των προγόνων μας και «το αίμα όσων θυσιάστηκαν» κλπ, κλπ, είναι κενά περιεχομένου από τη στιγμή που οι καθημερινοί επισκέπτες της πλατείας δεν σέβονται το μνημείο που υπάρχει εκεί. Και δεν είναι μόνο το σημείο στο οποίο περιήλθε, πλέον, αλλά είναι και τα γραψίματα και τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν σε ότι έχει μείνει. Πριν από μήνες είχαμε κάνει και μια παρέμβαση-που από κάποιους παρεξηγήθηκε- για να αρχίσει ένας διάλογος που θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει στην απομάκρυνση όσων μνημείων δεν τα θέλουν οι επισκέπτες τους. Και είχαμε πει ότι είναι προτιμότερο να θορυβηθούν κάποιοι ή να υπαναχωρήσουμε όλοι μαζί, παρά να υπάρχουν μνημεία πεσόντων και πατρίδων σε μέρη που πάνε νέοι που δεν πιστεύουν ούτε σε πατρίδες, ούτε σε πεσόντες. Καμιά άποψη δεν διώκεται αλλά και δεν κυριαρχεί ετσιθελικά, παρά μόνο να δεν έχει ψυχή η κοινωνία και αντιστάσεις. Αν υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν καλό θα ήταν να πουν τη γνώμη τους και να πάψουν να παρατηρούν άβουλα μαζί με το υποτιθέμενο «σύνολο της κοινωνίας».
Τώρα, επί της ουσίας το μνημείο στην πλατεία Δημάδη υπέστη πρόσφατα σοβαρές ζημιές και ένα μεγάλο μέρος του έχει αποκοπεί και έχει πάει στις τεχνικές υπηρεσίες… Εκεί θα το εξετάσει ο δημιουργός του Θύμιος Πανουργιάς(είμαστε βέβαιοι με πόνο ψυχής αλλά και απορία για την κοινωνία στην παραδίδει τα έργα του) και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις φθορές. Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι εδώ, το μέρος που λείπει θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα- με έξοδα όλων μας- για να επιχειρηθεί εκεί η αποκατάσταση…Ο δήμος από την πλευρά του κατέθεσε μήνυση κατα παντός υπευθύνου.
Απλά και κυνικά λέμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι την επόμενη φορά και μέχρι να βανδαλιστεί και το κομμάτι που έχει απομείνει… Αγρίνιο σωτήριον έτος 2011.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος να σεβαστεί τα μνημεία, οι Αλβανοί έφηβοι η τα γυμνασιόπαιδα του 10 που συχνάζουν εκεί; Γιατί όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε αυτοί είναι οι θαμώνες της πλατείας πλέον.

Ανώνυμος είπε...

1:56 exeis apolito dikio,olloi i savoura tou agriniou mazeuetai eki.kata ta alla o dimarxos ekane minisi,se pious?????den xeroun?den gnorizoun?ante min to anixo tora.eimai eki kathe mera kai ta vlepo.malon ta exo di olla stin plateia dimadi.

Γηγενής Αγρινιώτης είπε...

Αγαπητοί φίλοι έχετε απόλυτο δίκιο αλλά προσωπικά πιστεύουμε ότι το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό και ξεπερνάει και το Δήμαρχο και την Αστυνομία.Είναι θέμα παιδείας και ανατροφής!Και γι' αυτό ευθυνόμαστε εμείς οι γονείς πρώτα καιστη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μας.
Οπωσδήποτε ακολουθεί η πολιτεία με μέτρα καταστολής και σωφρονισμού αλλά πλέον το παιχνίδι έχει χαθεί από μας τους ίδιους.Μη μου πείτε πως όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν οικογένεια;Τους λείπουν οι αρχές και πάνω απ' όλα ο σεβασμός!