Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

1000 Αγρινιώτες … από Δευτέρα πάνε φυλακή!


Συντονισμένη κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών

Οι άνω των 5.000 ευρώ οφειλέτες του Δημοσίου στην περιοχή του Αγρινίου μόνο, ξεπερνούν τους χίλιους. Τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Οικονομικών, ποιοι θα δεχθούν πρώτοι το τηλεφώνημα της Εφορίας, τι θα γίνει στην περίπτωση αδυναμίας τήρησης των συμφωνηθέντων στην πιθανή ρύθμιση


Η αδυναμία είσπραξης εσόδων και η πλήρης κατάρρευση του μηχανισμού, οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάργηση ουσιαστικά 200 Εφοριών, …αλλά και στην ανάθεση σε ιδιώτες του έργου τους. Το υπουργείο Οικονομικών έτσι προτίθεται να προσλάβει δικηγόρους, λογιστές και τις γνωστές μας απ’ τη συνεργασία τους με τις τράπεζες εισπρακτικές εταιρείες. Και από μεθαύριο, 1η Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα ενεργοποιούνται οι διατάξεις εκείνες που προβλέπουν ότι το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι «διαρκές», με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτοφώρου και ποινές φυλάκισης. Από Δευτέρα δηλαδή 900.000 οφειλέτες, ανάμεσα στους οποίους και 1.000 Αγρινιώτες, κινδυνεύουν να βρεθούν στης φυλακής τα σίδερα!

Ο αριθμός των οφειλετών άνω των 5.000 ευρώ απ’ την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, προέρχεται από ασφαλή μας πηγή στο υπ. Οικονομικών. Είναι κατά προσέγγιση βέβαια, αποτυπώνει όμως το μέγεθος του προβλήματος. Για το σύνολο του νομού θα πρέπει να αυξηθεί κατά μερικές εκατοντάδες. Η ίδια πηγή αναφέρει πως η όλη διαδικασία δεν θα ξεκινήσει φυσικά απ’ τους οφειλέτες που είναι λίγο πάνω απ’ το όριο, αλλά από εκείνους στους οποίους ο καταλογισμός έχει… πολλά μηδενικά στο τέλος. Πάντως, σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, οι Εφοριακοί υπάλληλοι θα πρέπει από Δευτέρα να αρχίσουν τα τηλεφωνήματα, καλώντας έναν προς έναν τους οφειλέτες προκειμένου να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν έστω τα χρέη τους. Η διαδικασία του αυτοφώρου θα ακολουθηθεί μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που οι οφειλέτες δεν θα ανταποκριθούν.
Η δυνατότητα ρύθμισης πάντως δεν λύνει το πρόβλημα. Και τούτο διότι… θα γίνει ο διακανονισμός και οι άνθρωποι αυτοί θα πάρουν μια μικρή παράταση χρόνου. Θα κληθούν όμως σε λίγο να καταβάλουν την πρώτη δόση που θα τους αναλογεί. Θα μπορούν να το κάνουν; Η πλειοψηφία αυτών… βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ρύθμισης. Δεν μπόρεσαν όμως να τηρήσουν τη συμφωνία. Θα το κάνουν τώρα που η χρηματοδότηση απ’ τις τράπεζες μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός, που από Σεπτέμβριο περιμένουν τα νέα «ραβασάκια» για κεφαλικούς φόρους και άλλα τινά;
Και εδώ μπαίνει το μεγάλο ερώτημα, καθώς στην πραγματικότητα είναι φύση και θέση αδύνατο, για πρακτικούς καθαρά λόγους, να μπουν φυλακή όσοι δεν πληρώσουν: Τι θα κάνει το υπουργείο λοιπόν; Σ’ αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τις 5.000 ευρώ, θα τους βάλει κι άλλο πρόστιμο από πάνω; Είναι αστείο!
Πρόκειται σαφώς για μια (ακόμη) επιχείρηση τρομοκράτησης και εκβιασμού των πολιτών. Απ’ την άλλη όμως, τα 41,1 δις ευρώ που συνολικά χρωστάνε οι 900.000 οφειλέτες, πρέπει με κάποιον τρόπο να εισπραχθούν. Ή, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να διαγραφούν. Είναι όμως άλλο ο φουκαράς που έπεσε έξω και μ’ αυτή την κρίση δεν μπορεί να πληρώσει πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ που χρωστά στο Δημόσιο και άλλο οι μεγαλο-οφειλέτες των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: