Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

“τοις νουν έχουσι”!…


Ο Σωκράτης λέει:
«Πολυτιμότερη…απ’ όλους…και σεβαστότερη και αγιότερη…για όσους έχουν μυαλό , είναι η πατρίδα»!
Και δεν ήταν μόνο ο Σωκράτης, που είχε μυαλό αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων Ελλήνων. Οι οποίοι, μπροστά στους κοινούς κινδύνους και τους κοινούς, για την πατρίδα, αγώνες έδιναν ακόμη και τη ζωή τους.
Κι έτσι έγραψαν τις υπέροχες εποποιίες στο Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα, στις Θερμοπύλες. Και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Όπως στην περίλαμπρη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και στα νεοελληνικά χρόνια την εποποιία του ’21 και του’40!
Και να που τώρα-όπως και το δημοτικό τραγούδι θα έλεγε- «ήρθανε χρόνοι δίσεχτοι και μήνες οργισμένοι»! Για να βρεθεί, αλίμονο, στις μέρες μας, η πατρίδα σκλαβωμένη!…
Και το οδυνηρό ερώτημα, που αυθόρμητα αναδύεται είναι: Γιατί;
Για να μας απαντήσει η, επίσης οδυνηρή πραγματικότητα, ότι, στις μέρες μας, δεν αμβλύνθηκε απλά η συνείδηση και η λογική και το φιλότιμο. Αλλά οι εφιάλτες, που άλλοτε ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, τώρα έγιναν καθεστώς. Το καθεστώς της Σκύλλας και της Χάρυβδης, που για 10ετίες εναλλάσσεται στην άσκηση της εξουσίας.
Για να φτάσει στο κατάντημα να παραχωρήσει αμετάκλητα και άνευ όρων, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία της πατρίδας στους τοκογλύφους. Οι οποίοι προχωρούνε τώρα στο ξεπούλημά της!…
Όπως οι φεουδάρχες του σκοτεινού μεσαίωνα πουλούσαν και αγόραζαν, ωσάν τα ζώα, τους βάρβαρους λαούς της Δύσης. Μαζί με τις πατρίδες τους…
Αλλά, να, που, μαζί με το Σωκράτη,, ορθώνονται αναπόφευκτα στη συνείδησή των περισσοτέρων Ελλήνων, απέναντι στους απατεώνες της πολιτικής και της τηλεόρασης, οι ήρωες και οι σοφοί αλλοτινών καιρών. Οι οποίοι,σε αντίθεση με τους εφιάλτες, έδωσαν πνεύμα και αίμα για την ελευθερία και τη δόξα της πατρίδας.
Και μας ρωτάνε:
Εσείς με ποιους είστε; Με μας ή τους προδότες;
Εσείς οι νέοι, που οι εφιάλτες σας ετοιμάζουν το εφιαλτικότερο μέλλον!
Εσείς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που έχουν υποπολλαπλασιαστεί δραματικά οι αποδοχές σας!
Εσείς οι άνεργοι, που αλματωδώς πολλαπλασιάζεστε!
Για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη των τοκογλύφων και οι μίζες των εφιαλτών!….
Ποια απόκριση δίνετε;
Κι εμείς-ανάμεσα στους ήρωες και τους εφιάλτες-ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας:
Θα συνεχίσουμε να είμαστε ξαπλωμένοι στον καναπέ μας; Ή στην πολυθρόνα του καφενέ μας, για να ρουφάμε το ναργιλέ μας, «εις υγείαν» των εφιαλτών και των τοκογλύφων!
Και θα παραμένουμε μοιρολάτρες και αδρανείς; Για να ροκανίζουμε και να αναχαράζουμε το «χόρτο», που μας προσφέρουν πλάι-πλάι οι απατεώνες της πολιτικής και της τηλεόρασης!
Πού πήγε ο ο σωκρατικός ορθός λόγος, η χριστιανική μας συνείδηση το νεοελληνικό μας φιλότιμο!
(Απ’ τους αγανακτισμένους της πλατείας Δημοκρατίας στο Αγρινίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: