Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Τα κυκλώματα προώθησης λαθρομεταναστών στην Ιταλία μεταφέρθηκαν στις ακτές τις Αιτ/νίας;


Το χτεσινό συμβάν με τους 130 λαθρομετανάστες στον Αστακό, δεν ήταν το πρώτο και όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι και το τελευταίο για την Αιτωλ/νία. Συναγερμός στις δυτικές ακτές, τα κυκλώματα «εγκαταλείπουν» την Πάτρα; Για όσους παρακολουθούν την εξέλιξη του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Δυτική Ελλάδα, το συμβάν με το καταμαράν και του 130 λαθρομετανάστες στον κόλπο του Αστακού, μάλλον δεν θα πρέπει να αποτελεί και ιδιαίτερη έκπληξη.
Δεν ήταν το πρώτο τους τελευταίους μήνες στην περιοχής των δυτικών ακτών της Αιτωλ/νίας και όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι και το τελευταίο.
Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα έχει αποτραπεί, σε συνεργασία και με τις Ιταλικές αρχές, η μετακίνηση εκατοντάδων παράνομων μεταναστών, που επιβιβάστηκαν στα σύγχρονα δουλεμπορικά, από ακτές της Αιτωλ/νίας.
Αυτό έχει σαφώς εξήγηση, αφού το νέο λιμάνι της Πάτρας, διαθέτει εκείνους του κανόνες ασφαλείας και λειτουργεί υπό τέτοιες συνθήκες,  που αποτρέπουν πλέον  την εύκολη διακίνηση μεταναστών στην Ιταλία. Έτσι, μοιραία τα κυκλώματα, θα αναζητήσουν άλλους τρόπους, μέσα από τις ακτές της Δυτικής Αιτωλ/νίας αλλά και της Ηλείας. Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο που τα κρούσματα αυξάνονται τους τελευταίους μήνες.
Το λιμενικό σώμα στην Αιτωλ/νία, λειτουργεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς και έχει αποτελέσματα, αλλά μπροστά σε αυτήν την νέα κατάσταση απαιτείται ενίσχυση. Και η ενίσχυση αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε υποδομή αλλά κυρίως σε έμψυχο δυναμικό και μάλιστα εκπαιδευμένο για  τέτοιες περιστάσεις.

Η κατάσταση στον Αστακό
Υπήκοοι του Μπαγκλαντές, της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Αιγύπτου και του Πακιστάν, βρίσκονται ανάμεσα στους 130 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης στον κόλπο του Αστακού.
Οι λαθρομετανάστες, επιβιβάστηκαν στο καταμαράν από παραλιακή περιοχή κοντά στον Αστακό, μεταφερόμενοι εκεί από την Αθήνα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης.
Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και μόνο μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, μαζί με τον σύντροφό της.
Περίπου 30 άτομα που είχαν αιτήσεις στην Ελλάδα για πολιτικό άσυλο αφέθηκαν ελεύθερα και μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του δήμου Αστακού, στο Μεσολόγγι, ενώ για τους υπόλοιπους , που κρατούνται στο Γυμνάσιο Αστακού, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα, μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση.
από το  agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: