Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

«Περί όνου σκιάς» από το Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου (φωτο)


Το αριστούργημα «περί όνου σκιάς» του Ελβετού θεατρικού συγγραφέα Φρήντριχ Ντύρενματ (Friedrich Dürrenmatt), ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της ανανέωσης του γερμανικού θεάτρου, επέλεξε η
θεατρική ομάδα του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου να ανεβάσει επί σκηνής με μεγάλη επιτυχία στα πλαίσια του 9ου Θεατρικού Φεστιβάλ του Δήμου Αγρινίου.

Ο συγγραφέας
Ο Φρήντριχ Ντύρενματ (Friedrich Durrenmatt) ήταν Ελβετός θεατρικός συγγραφέας, γιος προτεστάντη πάστορα με ανώτατες σπουδές στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Βέρνης.
Το έργο

Πρόκειται για μια  πολιτική σάτιρα που εμπνέεται από μια αρχαία ιστορία και είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.  Η αφορμή για να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους πολίτες της πόλης των Αβδήρων που οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά είναι η διαμάχη για τη σκιά ενός γαϊδάρου.

Στα  Άβδηρα της Θράκης και ενώ μαίνεται ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ο οδοντογιατρός Στρουθίωνας νοικιάζει έναν γάιδαρο από τον αγωγιάτη Άνθρακα για μια ιατρική επίσκεψη. Στη συνέχεια ο Στρουθίωνας εκδηλώνει την επιθυμία να ξεκουραστεί στη σκιά του Γαιδάρου  με τον αγωγιάτη Άνθρακα όμως, να ζητάει επιπλέον αμοιβή για τη χρήση της σκιάς.

Στρουθίων και Άνθρακας συγκρούονται στο δικαστήριο με αφορμή την επιπλέον αμοιβή που δεν δέχεται να πληρώσει ο πρώτος με τον γάιδαρο να τίθεται σε …..περιορισμό, ενώ δίπλα τους  στοιχίζονται οι αντίστοιχες κοινωνικές τάξεις των Αβδήρων.

Ο Άνθρακας αυτοανακηρύσσεται «ο λαός». Ιερείς, δικαστές, δικηγόροι, έμποροι όπλων προσπαθούν να κερδίσουν από την εμφύλια διαμάχη, που χωρίζει την πόλη σε δύο παρατάξεις, του Γαϊδάρου και της Σκιάς.

Η δικαιοσύνη, ο πολιτικός και θρησκευτικός φανατισμός, η ιδιωτική οικονομία οι  κοινωνικές ανισότητες σατιρίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο από τον ευφυή Ντύρενματ ο οποίος εμπνέεται το έργο του, που αρχικά το προόριζε για το ραδιόφωνο, από τον συγγραφέα του 18ου αιώνα Christoph Martin Wieland και το μυθιστόρημά του «Η ιστορία των Αβδηριτών».
Σκηνοθεσία
Οι υπεύθυνοι  καθηγητές που καθοδήγησαν με μαεστρία το «πάτημα στο θεατρικό σανίδι» των μαθητών  είναι:
Ο Γουρνάρης Ναπολέων, καθηγητής Γερμανικών γνωστός στους κόλπους του Φεστιβάλ καθώς συμμετέχει με το Παπαστράτειο Γυμνάσιο από το 1ο κιόλας Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Αγρινίου.  

Η καθηγήτρια Μουσικής και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Παναγιωτακοπούλου Κασσάνδρα που κάθε φορά μας εκπλήσσει μουσικά επί σκηνής. Αυτή τη φορά με ένα ορχηστρικό μαθητικό μουσικό σύνολο για την ζωντανή μουσική επένδυσή του.  Άλλωστε η ίδια γράφει τους στίχους, συνθέτει τη μουσική και διδάσκει την ενορχήστρωση των μουσικών οργάνων για τις ανάγκες του κάθε θεατρικού έργου.

Μαζί τους για πρώτη φορά η φιλόλογος Ελένη Τσαμπαλά  μας θύμισε  έντονα το Θέσπι , καθώς συνδύασε την παρουσία της μ’ αυτή την επιτυχία.

Οι μαθητές
Ξεκινώ την αναφορά μου με τα λόγια της κ. Παναγιωτακοπούλου ότι…. «πίσω από κάθε θεατρική παράσταση  κρύβεται πάντα μια ομαδική συνεργασία που στηρίζεται στο εμείς και όχι στο εγώ και η οποία κάθε σχολική χρονιά ενδυναμώνεται από την ανεξάντλητη πηγή της νεότητας και της αισιοδοξίας που είναι οι μαθητές του σχολείου που τους χαρακτηρίζει χαρισματικούς και ικανούς να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζουν».
Θα συμπληρώσω  για τους μαθητές – ηθοποιούς που μ΄ αυτή την ανεξάντλητη πηγή της νεότητας και της αισιοδοξίας μεταβαλλόμενοι σε ένα βουερό ορμητικό ποτάμι  ανοίγουν τους ασκούς των παθών που κατατρώγουν αιώνια τις σάρκες του Έλληνα. Γίνονται στην πορεία κοινωνοί συναισθημάτων που εναλλάσσονται αστραπιαία. Συγκλονιστικές οι ερμηνείες τους! Αναδεικνύουν με ένα πρωτόγνωρο  αυθορμητισμό και το πηγαίο ταλέντο τους το πρώτο και τελευταίο θύμα που είναι η ίδια η πόλη. Ταυτίζονται με τους ανθρώπους της πόλης που αλυσοδένονται απ’ τα ίδια τους τα πάθη και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον όλεθρο.  Κι έτσι αμετανόητοι ηθοποιοί και θεατές θα ζούμε αέναα την ιστορία της καταστροφής των Αβδήρων που καίγονται …..μέχρι σήμερα. Μα …… βέβαια στο τέλος για όλα φταίει ο γάιδαρος εξιλαστήριο θύμα που θα πάρει από πάνω μας την ευθύνη των πράξεών μας.
Η Διανομή των ρόλων
ΜEΤΑΦΡΑΣΗ: Γιάννης Γαζώνης
ΣΚΗΝΙΚΑ: Σαρδέλη Αικατερίνη, Ξυγκά Βασιλική, Παπατζήμα Αναστασία, Παππά Βασιλική, Τσάμης Παναγιώτης (με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλλιτεχνικών Μπουγιούκου Ηλιάνας)
ΗΧΟΙ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Δημήτρης Παπαδάκης
ΑΦΙΣΑ: Μπουγιούκου Ηλιάνα
ΣΤΙΧΟΙ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ: Παναγιωτακοπούλου Κασσάνδρα
ΠΑΙΖΟΥΝ: Μαργώνης Ηλίας (Μπουζούκι), Παπαδημητρίου Ηλίας, Παπανικολάου Παναγιώτης (κιθάρα), Τσίντζιρας Ευάγγελος (κλαρινέτο), Συσοβίτη Ελευθερία, Σαρδέλη Αικατερίνη (φλάουτο), Παππά Παναγιώτα (σαξόφωνο)
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Καρκαμπούνας Κων/νος, Φεγγούλης Κων/νος, Νταγιάντας Βασίλειος, Γκόγκου Χριστίνα
ΔΙΑΝΟΜΗ
ΣΤΡΟΥΘΙΩΝ, οδοντογιατρός: Βασιλείου Γεώργιος
ΑΝΘΡΑΞ, αγωγιάτης: Μπάνης Οδυσσέας
ΚΡΩΒΥΛΗ, η γυναίκα του: Σαραντοπούλου Χαρίκλεια
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ειρηνοδίκης: Μπλαχούρα Σπυριδούλα
ΦΥΣΙΓΝΑΤΟΣ, δικηγόρος Στρουθίωνα: Τσούνη Πηνελόπη
ΠΟΛΥΦΩΝΟΣ, δικηγόρος Άνθρακα: Ροϊδοδήμου Ναταλία-Θεοδώρα
ΜΙΛΤΙΑΣ, δικαστής - πάρεδρος: Γίδαρη Ραφαέλα
ΜΑΣΤΑΞ, οπλουργός: Παπαθανάσης Κωνσταντίνος
ΠΗΛΙΑΔΑ, καθαρίστρια (αγαπητικιά του Μάστακα): Αλεξάκη Ελένη
ΤΙΦΥΣ, πλοίαρχος πειρατικού: Νταγιάντας Βασίλειος
ΙΡΙΣ, αρραβωνιαστικιά του: Γκόγκου Χριστίνα
ΣΤΡΟΒΥΛΟΣ, ιερέας Λητούς: Αυδής Αθανάσιος
ΤΗΛΕΣΙΑ, ευνοούμενή του: Κολοκυθά Αρτεμησία-Γεωργία
ΑΓΑΘΥΡΣΟΣ, αρχιερέας Ιερού Ιάσονος: Καρκαμπούνας Κωνσταντίνος                                                                         
ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ένωσης προστασίας ζώων: Παπαευθυμίου Ελένη
ΠΡΟΕΔΡΟΣ, τουριστικού σωματείου: Γούλας Βασίλειος
ΔΗΜΑΓΩΓΟΣ, μακεδονικού κόμματος: Παρασκευοπούλου Δήμητρα
ΥΨΙΒΟΑΣ, πρόεδρος της γερουσίας: Θωμοπούλου Ελπίδα
ΑΝΑΙΔΙΟΣ, συνδικαλιστής: Παπαθανάσης Κωνσταντίνος
ΚΑΘΥΚΙΔΗΣ, πωλητής όπλων: Φεγγούλης Κωνσταντίνος
ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, απεσταλμένος σκιερού κόμματος: Καρκαμπούνας Κωνσταντίνος
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, απεσταλμένος ονικού κόμματος:Αυδής Αθανάσιος
ΠΥΡΟΨ, αρχιπυροσβέστης: Γεωργίου Σταυριανή
ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ, υπασπιστής – πυροσβέστης: Αναγνωστού Μυρτώ
ΠΕΡΣΕΑΣ, υπασπιστής – πυροσβέστης: Δαλιάνη Νεφέλη
ΖΗΤΙΑΝΑ: Δαλιάνη Νεφέλη
ΜΑΝΑΒΙΣΣΑ: Παρασκευοπούλου Δήμητρα
ΚΡΑΧΤΗΣ: Φεγγούλης Κωνσταντίνος
ΔΙΚΑΣΤΕΣ: Σκαβάρας Πέτρος, Παρασκευοπούλου Δήμητρα, Κολοκυθά Αρτεμησία, Αναγνωστού Μυρτώ, Φεγγούλης Κωνσταντίνος
ΓΑΪΔΑΡΟΣ: Σκαβάρας Πέτρος
Μάσκα: Ευαγγελία Καραμπέκιου
Αναλόγια:   Μουσικό Γυμνάσιο Αγρινίου .

Βασίλης Ι. Κόκκοτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: