Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

ΠΑΤΡΑ: Κι όμως,οι Ελληνες κόβουν το κάπνισμα

Χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα στον "Άγιο Ανδρέα"

Υπογραμμίζοντας ότι το κάπνισμα «δεν είναι συνήθεια, είναι νόσος, είναι εξάρτηση» ο αν. καθηγητής πνευμονολόγος - εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης μιλώντας στη χθεσινή
ημερίδα «Νοσοκομείo χωρίς κάπνισμα» του «Αγίου Ανδρέα» χαρακτήρισε μύθο ότι η Ελλάδα είναι χώρα καπνιστών.

Μάλιστα για να αποδείξει το παραπάνω παρέθεσε μία σειρά από στοιχεία και έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν την πτωτική τάση του καπνίσματος
  • Το 2009 οι ημερήσιοι τακτικοί καπνιστές ήταν 32% και οι ευκαιριακοί 6%.
  • Το 2014 οι ημερήσιοι μειώθηκαν στο 27,3% και οι ευκαιριακοί στο 5,2%.
  • Το 2017 οι ημερήσιοι καπνιστές είναι 27,1%. Είμαστε μόλις 1% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ
«Το πρόβλημα του καπνίσματος στην Ελλάδα έχει λυθεί» σημείωσε ο καθηγητής κι εξήγησε:
«Εχουμε καταφέρει το 76% των νέων ηλικίας 16- 24 ετών να είναι μη καπνιστές.
Επίσης το ποσοστό των καπνιστών άνω των 65 ετών δεν ξεπερνάει το 13%.

ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ 45ΑΡΗ
Ο πιο δύσκολος καπνιστής είναι αυτός που είναι 45 ετών. Είναι υγιής, παραγωγικός και δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους. Αυτό μέχρι να φτάσει στα 50 οπότε είτε παθαίνει ο ίδιος κάποιος έμφραγμα ή γνωστοί συνομήλικοί του οπότε αρχίζει σιγά - σιγά να προβληματίζεται»

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Εστιάζοντας στον μαθητικό πληθυσμό ανέφερε ότι το ποσοστό των καπνιστών είναι μικρότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης. «Οι καπνιστές μαθητές μειώθηκαν κατά 33% ενώ μεταξύ 2007 και 2016 η μείωση καπνικών προϊόντων έχει μειωθεί κατά 50%

ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΟ 2-3%
Μιλώντας για την εξάρτηση είπε ότι το 70% των καπνιστών θέλει να το κόψει, το 30% το προσπαθεί και το επιτυγχάνει το 2-3%. «Είναι η απόλυτη απώλεια της ελευθερίας. Σε διατάζει ένα πακέτο. Ο Ελληνας θυμώνει με το κάπνισμα σε χώρους που απαγορεύεται. Η πολιτεία δυστυχώς δεν κάνει αυτό που πρέπει».

Μάλιστα ο κ. Μπεχράκης τόνισε ότι «δεν είναι θέμα έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών αλλά πολιτικής βούλησης. Εμείς πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος να σταματήσει να μας κοροϊδεύει. Αυτός που σκοτώνει με περίστροφο συλλαμβάνεται. Αυτός που σκοτώνει με τσιγάρο είναι ελεύθερος».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΝΑ
Μιλώντας για το παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας αλλά και μεταφέροντας την εμπειρία του από το ιατρείο διακοπής του καπνίσματος ο επιμελητής Α΄ της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Αγίου Ανδρέα» Γεώργιος Ευφραιμίδης ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος από την εποχή του Οθωνα το 1856.

Ο κ. Ευφραιμίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τους μηχανικούς δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού το οποίο να καθαρίζει πλήρως την ατμόσφαιρα και ότι ο μη καπνιστής εκτίθεται σε 1-5 ώρες παθητικού καπνίσματος την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά τα Ιατρείο Διακοπής του καπνίσματος, στο οποίο είναι υπεύθυνος, ανακοίνωσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια το επισκέφτηκαν 200 άτομα. Από αυτά τα 73 δεν πήραν αγωγή και το 1/3 κατάφερε να το κόψει.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΡΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ (πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ)
«Στην Ελλάδα ο βαθμός συμμόρφωσης είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι σε ισχύ αλλά δεν εφαρμόζεται. Αρχίσαμε την προσπάθεια από την Πάτρα, τον «Αγιο Ανδρέα» και θα επεκταθούμε σε όλη την Ελλάδα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας)
«Αν γίνει μία δημοσκόπηση θα βγει ότι όλοι θέλουμε και υπάρχει διάθεση να έχουμε νοσοκομεία καθαρά από το κάπνισμα. Στην πράξη όμως ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Οι ημερίδες είναι καλές αλλά σημαντικό ρόλο παίζουν οι κατασταλτικές διατάξεις».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ (διοικητής «Αγίου Ανδρέα»)
«Από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε η προσπάθειά μας για να πετύχουμε ένα νοσοκομείο χωρίς κάπνισμα μέχρι σήμερα μετράμε σημαντικά αποτελέσματα. Το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

ΑΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών)
«Είμαστε το επίσημο φουγάρο της Ευρώπης. Είμαστε πρώτοι στο παθητικό κάπνισμα. Πρέπει να ωριμάσουμε και να σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε τους εαυτούς μας και να ποτίζουμε τους γύρω μας με τοξικά νέφη. Εχουμε τη νομοθεσία και πρέπει όλοι να την εφαρμόσουμε».

ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ(αν. διοικήτρια «Αγίου Ανδρέα»)
Υπάρχουν χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ οι οποίες δεν χρειάζονται νόμους για να εφαρμόζουν το αντικαπνιστικό πρόγραμμα και άλλες (Αγγλία, Ιταλία) οι οποίες λειτουργούν με πρόστιμο. Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι ο «Αγιος Ανδρέας» θα είναι το πρώτο ελληνικό νοσοκομείο που θα είναι μέλος στο ευρωπαϊκό δίκτυο νοσοκομεία χωρίς κάπνισμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΝΤΑΡΑΚΗΣ (αν. καθηγητής Υγιεινής)
«Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σπουδών «Δημόσια Υγεία» του πανεπιστημίου Πατρών στήριξε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή του νοσοκομείου και παράλληλα έχει αναπτύξει πρόγραμμα παρέμβασης στα σχολεία. Ηδη έχουμε προγραμματίσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε 10 σχολεία και συνεχίζουμε».

της ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
από την Έντυπη Έκδοση της εφημερίδας Πελοπόννησος 3/3/18

Δεν υπάρχουν σχόλια: