Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Μητροπολίτη μας που απαγορεύει στους κληρικούς να έχουν σελίδες στο διαδίκτυο

Απειλεί δε ευθέως με κυρώσεις ("προσωπικόν επιτίμιον") όσους δεν συμμορφωθούν προς τας διατάξεις του!!!!
Συζητήσεις επί συζητήσεων έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να απαγορεύσει την χρήση των κοινωνικών δικτύων στους Ιερείς του. Οι ίδιοι οι κληρικοί φαίνεται πως πειθάρχησαν στην απόφαση του Μητροπολίτη, μη έχοντας άλλωστε άλλη επιλογή, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν την απόφαση του Μητροπολίτη «εκτός σύγχρονης πραγματικότητας».
Εκατοντάδες είναι οι κληρικοί όλων των βαθμίδων που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και ιδιαίτερα το Facebook και αυτή η απόφαση έχει τρομάξει αρκετούς που θεωρούν πως όλο και κάποιος άλλος Μητροπολίτης θα υιοθετήσει την άποψη του κ. Κοσμά. 
Το RNN αναζήτησε και βρήκε  την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Αιτωλίας η οποία σύμφωνα με κληρικούς ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί τους κληρικούς αδύναμους στο να χειριστούν τους...
πειρασμούς του διαδικτύου.
«Μετά από προσεκτικήν έρευναν και  παρακολούθησιν διεπιστώσαμεν ότι κληρικοί της ημετέρας Ι.Μ. έχουν και χρησιμοποιούν  σελίδας κοινωνικής δικτυώσεως εις το διαδίκτυον με αποτέλεσμα να προκαλούν εις εαυτούς και αλλήλους πειρασμόν, ανυπολόγιστον πρόκλησιν και βλάβην πνευματικήν, ατομικήν και οικογενειακήν» γράφει χαρακτηριστικά.
Όσο για την εντολή; Όχι μόνο απαγορεύει αλλά και προειδοποιεί –απειλεί σύμφωνα με ορισμένους- με κυρώσεις.
«Κατόπιν τούτων, εντελλόμεθα όπως χωρίς αναβολήν όσοι ιερείς διαθέτουν Facebook, MSN, Twitter κλπ, να το καταργήσουν πάραυτα. Εαν όμως επιδείξουν ανυπακοήν και συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν  θα αντιμετωπίσουν και θα δεχθούν προσωπικόν επιτίμιον».
«Αν ο Ιερέας δεν μπορεί να προφυλάξει τον εαυτό του από τους πειρασμούς πως θα «μάθει» τον πιστό που του ζητά καθοδήγηση» είπε στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων κληρικός άλλης Μητροπόλεως που είναι κατά της απόφασης του Μητροπολίτη.
Βέβαια υπάρχουν και υποστηρικτές της απόφασης αυτής που θεωρούν πως οι κληρικοί δεν έχουν καμία θέση στα κοινωνικά δίκτυα. 
Παρόμοιες αιτιάσεις είχαν εμφανιστεί στον εκκλησιαστικό κόσμο όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το ίντερνετ όπου ορισμένοι δήλωναν πως η Εκκλησία δεν έχει καμία θέση εκεί. Ακόμη και σήμερα ελάχιστες, ευτυχώς , Μητροπόλεις δεν έχουν καν ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: