Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ένα σπήλαιο με σπάνιους σταλακτίτες κάτω από… σπίτι στην Κονοπίνα! (φωτο & βίντεο)


του Γιάννη Γιαννακόπουλου
Η Κονοπίνα είναι ένα χωριό που βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά των Ακαρνανικών Ορέων στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι αρκετά μεγάλο χωριό που παλαιότερα έσφυζε από ζωή. Τώρα οι κάτοικοι είναι λιγοστοί και στην πλειοψηφία υπερήλικες.

kon-2
Το 1980, εντελώς τυχαία ανακαλύφθηκε ένα μικρό θαυμάσιο σπήλαιο με μοναδικούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Το καταπληκτικό είναι ότι η είσοδός του βρίσκεται ανάμεσα από την σκάλα και τον τοίχο ενός σπιτιού!
kon-3
Το σπίτι ανήκει στον Παναγιώτη Κοθρούλα, που για χρόνια εργαζόταν στα καράβια. Το 1980 αποφάσισε να παραμείνει στο χωριό. Άρχισε λοιπόν να χτίζει το σπίτι του. Κάποια στιγμή στο σημείο που προαναφέραμε (ανάμεσα στη σκάλα και στον τοίχο) το έδαφος υποχώρησε και φάνηκε ένα σκοτεινό βάραθρο που τίποτα δεν φαινόταν στο βάθος του.

kon-4
kon-5
Η απορία ήταν έκδηλη στους κατοίκους και οι υποθέσεις πολλές. Κάποιος τολμηρός αποφάσισε να κατέβει να δεί τι ακριβώς συμβαίνει. Δεμένος με σκοινιά μετά από κατακόρυφη κάθοδο 30 περίπου μέτρων βρήκε έδαφος και, όταν άναψε ένα κλεφτοφάναρο, έμεινε άναυδος από αυτό που αντίκρισε: Μπροστά του υπήρχαν πανέμορφοι σχηματισμοί σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

kon-6
kon-7
Τα επόμενα χρόνια το επισκέφθηκαν σπηλαιολόγοι και ειδικοί. Διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα «νεανικό» σπήλαιο με μεγάλη ποικιλία σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που σπάνια συναντά κανείς. Το μικρό του όμως μέγεθος και η δύσκολη είσοδος αποτελούν εμπόδια για την αξιοποίησή του.

kon-8
kon-9kon-10kon-11
Το σπήλαιο αποτελεί ένα «μαύρο κουτί» της φύσης. Τα διάφορα γεωλογικά φαινόμενα της περιοχής έχουν καταγραφεί στους σταλακτίτες του σπηλαίου. Για παράδειγμα, οι διάφορες ρωγμές προέρχονται από την σεισμική δραστηριότητα και οι κλήσεις των σταλακτιτών από μετακινήσεις του εδάφους. Οι κάτοικοι του χωριού αδημονούν για κάποια αξιοποίησή του σπηλαίου…
Δείτε το ντοκουμέντο από την επιχείρηση εξερεύνησης του σπηλαίου.

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Γιάννης Γιαννακόπουλος
Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.
http://www.lifebook.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: