Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Δήμος Αγρινίου: Δημιουργία νέων τμημάτων βρεφών

Καμία μεταβολή στην υποχρεωτική εκπαίδευση για νήπια και προνήπια

Βαθιά ανάσα παίρνουν εκατοντάδες γονείς του Δήμου Αγρινίου με παιδιά που πρέπει να εγγραφούν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς, η εφαρμογή του νόμου για την διετή υποχρεωτική εκπαίδευση σε προνήπια και νήπια δεν εφαρμόζεται φέτος και δεν τίθεται, προς το παρόν, το πρόβλημα του ωραρίου και της σίτισης. 

Παράλληλα, ο Δήμος Αγρινίου ξεκινά την λειτουργία ακόμη δύο τμημάτων βρεφών στον 5ο και 6ο παιδικό σταθμό. Την ίδια στιγμή, η κοινοτική οδηγία για τα προσωπικά δεδομένα «κόβει» την βοήθεια στους γονείς για την συμπλήρωση και την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων μέσω ΕΣΠΑ.

«Με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε, ορίζεται διετής υποχρεωτική εκπαίδευση και στην ηλικία σε προνήπια και νήπια. Παιδιά δηλαδή που συμπληρώνουν 31/12 τα τέσσερα έτη ζωής. Επειδή δεν υπήρχαν υποδομές σε πολλούς δήμους, πολλοί δήμοι δεν το εφάρμοσαν από φέτος, καθώς υπάρχει περιθώριο στον γονέα για δύο χρόνια, αν θα εγγράψει το παιδί του στα προνήπια ή στον παιδικό σταθμό.

Ωστόσο αυτό όταν θα γίνει υποχρεωτικό δεν θα εξυπηρετεί τους γονείς γιατί τα νηπιαγωγεία τελειώνουν το ωράριό τους στις 12.30 και οι παιδικοί σταθμοί στις 16.00 . Οι περισσότεροι γονείς πλέον είναι εργαζόμενοι και τους δυσκολεύει το ωράριο αυτό.

Επιπλέον ο παιδικός σταθμός παρέχει και φαγητό, αλλά κάποια στιγμή θα λυθούν θεωρούμε ζητήματα σαν και αυτά ώστε τα παιδιά να ακολουθήσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο. Στον Δήμο Αγρινίου δεν εφαρμόστηκε φέτος η υποχρεωτική εκπαίδευση και είναι στην ευχέρεια του γονέα αν το παιδί θα πάει στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο.

Ωστόσο, από το προαιρετικό αυτό σύστημα δεν έχουμε πολλές απώλειες, αν και πιστεύαμε πως θα υπάρχουν. Ελάχιστοι ήταν οι γονείς που ακολούθησαν φέτος το νόμο και έγραψαν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία πιθανότατα λόγω του ωραρίου και της σίτισης. Όταν ο νόμος ξεκινήσει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά, τη σχολική χρονιά 2020 – 21, θα υπάρξουν απώλειες από τους παιδικούς σταθμούς. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν ο Δήμος Αγρινίου είναι σε θέση να εφαρμόσει το νόμο από του χρόνου» τόνισε στη «Σ» η Προϊσταμένη της ΚΟΙΠΑ του Δήμου Αγρινίου Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.


Η Προϊσταμένη της ΚΟΙΠΑ του Δήμου Αγρινίου Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

«Φέτος προχωράμε στην δημιουργία ακόμη δύο τμημάτων για βρέφη που σημαίνει τουλάχιστον 28 επιπλέον παιδιά. Από 18 μηνών και πάνω θα φιλοξενούνται παιδιά στα τμήματα βρεφών, καθώς στις ηλικίες αυτές υπάρχει ενδιαφέρον στο Αγρίνιο.

Τα τμήματα που θα δημιουργηθούν για τα βρέφη θα είναι στον 5ο και 6ο παιδικό σταθμό Αγρινίου.Για τον λόγο αυτό προσλαμβάνονται και κάποια άτομα» σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου, η οποία επισήμανε προς όλους τους γονείς που έχουν παιδιά για παιδικό σταθμό σε συνάρτηση με το ΕΣΠΑ πως: «όσα περισσότερα χρήματα εισπράττουμε μέσω ΕΣΠΑ τόσες περισσότερες παροχές και βελτιώσεις κάνουμε για τα παιδιά. Να πούμε επίσης ότι κανένας γονέας στον Δήμο Αγρινίου δεν πληρώνει τροφεία».

Οι αιτήσεις για εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς έχουν ολοκληρωθεί. Μέχρι και τις 3 Ιουλίου οι γονείς θα μπορούν να υποβάλλουν μόνοι τους αιτήσεις για το ΕΣΠΑ. «Οι αιτήσεις μέχρι στιγμής είναι πολλές. Στο Αγρίνιο φτάνουν στις 680 και για τον υπόλοιπο Δήμο στις 260» ανέφερε η κ. Αγγελόπουλου.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: