Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – “ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ”


της Βασιλικής Σ. Σουλέ

Τα ιστορικά γεγονότα μας είναι γνωστά, αλλά χρειάζεται να τα θυμούμαστε και να τα μεταλαμπαδεύουμε στην νέα γενιά, γιατί το παρελθόν ορίζει το μέλλον ενός λαού. Η νέα γενιά, για να αντλήσει δύναμη, για να στηριχτεί στις δικές τις δυνάμεις και να δημιουργήσει πρέπει να βασιστεί, σε αρχές και ιδέες αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων.
Αρχές και ιδέες, όπως αυτές που διακατείχαν τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, που τους εξόπλισαν με υπεράνθρωπη ψυχική αντοχή, σε έναν άνισο αγώνα προς μία συνειδητή θυσία προς την Ελευθερία.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, ονόμασε το Μεσολόγγι "Αλωνάκι της λευτεριάς", για τη θυσία των υπερασπιστών του, το ολοκαύτωμα του Καψάλη και την Ηρωική ΄Έξοδο της 10ης Απριλίου 1826. Η τόλμη και η ανδρεία των "Ελεύθερων Πολιορκημένων" προκάλεσαν τη βαθιά συγκίνηση και το θαυμασμό όλων των λαών. Το Μεσολόγγι πέρασε στην ιστορία ως Πόλη Ηρώων.Το 1837 κηρύχθηκε ιερή πόλη.

Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί την πιο σημαντική, κορυφαία και συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, διότι στην πραγματικότητα το Μεσολόγγι δεν λύγισε. Το Μεσολόγγι δεν έπεσε.

Διότι το πνεύμα της ελευθερίας που αντιπροσώπευε ο υπερασπιστής λαός της ιεράς πόλεως δεν υποτάχτηκε ποτέ.

Πρώτη φορά στην ιστορία, υπήρξε στην βάση του λαού, τόσο μεγάλη κοινωνική συνοχή και πίστη στην ιδέα της κατάκτησης της Ελευθερίας. Ήταν τόσο μεγάλη η δυναμική αυτής της κοινωνικής συνοχής, που συμπαρέσυρε και πολλούς φιλέλληνες στην στήριξη του αγώνα.

Η κοινωνική συνοχή που συντελέστηκε εκείνη την περίοδο, υπήρξε απόρροια της πνευματικής δραστηριότητας για την αφύπνιση του ελληνικού έθνους, που επί τετρακόσια χρόνια υπό τον τουρκικό ζυγό, αναπτύσονταν υπό αντίξοες συνθήκες.

Στην αφύπνιση του Ελληνικού έθνους, μεγάλη ήταν η συμβολή και η συνδρομή της Εκκλησίας καθώς και των πνευματικών ανθρώπων της εποχής, η οποίοι διατήρησαν και καλλιέργησαν επί τετρακόσια χρόνια στην συνείδηση του έλληνα, τις αξίες που δίνουν την ψυχική αντοχή στον άνθρωπο να κάνει το Ακατόρθωτο Κατορθωτό και για τις οποίες, αξίζει να μάχεται.

Αξιοπρέπεια, Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία ’Ηθος Πίστη, Τιμή, Αρετή, Ελπίδα. Έπρεπε να πιστέψουν στην εθνική τους αυτονομία, στην ελευθερία και την αυτοδιάθεση, για να αγωνιστούν υπέρ αυτών.

Προωθούσαν, με κάθε ενέργεια τους, τις αρχές της Εθνικής Κρατικής Συγκρότησης, έχοντας απόλυτα κατανοήσει την αξία της δημιουργίας ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Δίδαξαν τι είναι ο άνθρωπος, τι πρέπει και τι μπορεί να είναι.

Ο Σπυρίδων Τρικούπης στις 6 Απριλίου του 1824 στον επικήδειο του Λόρδου Βύρωνα, αναφέρει ότι, η επανάσταση της Ελλάδος είναι φαινόμενον μοναδικόν εις την πολιτικήν κατάστασιν των εθνών.

Έτσι, του προσέδωσε παγκόσμια πρωτιά, γιατί κανένας λαός μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς δεν απελευθερώθηκε και κανένας λαός δεν διατήρησε την γλώσσα του, την θρησκεία του και την πίστη στα ιδεώδη του.

Η έξοδος του Μεσολογγίου εκφράζει αυτά τα ιδεώδη, την κοινωνική συνοχή, την ισχύ εν τη ενώσει και την πίστη σε μία ιδέα, αυτή της Ελευθερίας που μπορεί να εξυψώσει την ψυχή και πέρα από τον θάνατο. Η προσήλωση σε χρέος τιμής για την ελευθερία, είναι αυτή που καταξιώνει τον άνθρωπο και εξυψώνει ηθικά ένα λαό.

Το Μεσολόγγι το υπερασπίσθηκαν μέχρι θανάτου τα νησάκια της λιμνοθάλασσας και προπύργια του: Αιτωλικό, Βασιλάδι, Ντολμάς, Πόρος και η Κλείσοβα η οποία δεν έπεσε στα χέρια του εχθρού.

Δίπλα στους Μεσολογγίτες πολέμησαν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, Αιτωλικιώτες, Σουλιώτες, Κεφαλλονίτες, Σαρακατσάνοι και άλλοι πολλοί, από όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και φιλέλληνες ευρωπαίοι. Τόσο μεγάλη, ήταν η κοινωνική συνοχή στην ιδέα της Ελευθερίας.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι υπέδειξαν υπεράνθρωπη ψυχική αντοχή, υπομονή και επιμονή, δεν πτοήθηκαν και δεν δείλιασαν μπρος στον θάνατο. Πέθαναν με το πνεύμα αδούλωτο και ελεύθερο, μεταλαμπαδεύοντας στις ψυχές των υπόλοιπων Ελλήνων την σθεναρή βούληση για ανεξαρτησία. Ανέδειξαν τον αδάμαστο χαρακτήρα και το φρόνημα των ελλήνων.

Η επέτειος της εξόδου του Μεσολογγίου, όπως και κάθε εθνική επέτειος, αποτελεί αφετηρία εξαγωγής καίριων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον της εθνικής μας Ιστορίας.

Πρέπει τα διδάγματα του παρελθόντος να διδάσκουν τους νέους, οι οποίοι θα συντελέσουν ενεργά στο μέλλον του τόπου. Οι υψηλές αξίες, μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, σφυρηλατημένες από τους θεσμούς της οικογένειας και της παιδείας. Η Έξοδος του Μεσολογγίου στο ελληνικό έθνος και στην ελευθερία αποτελεί παρακαταθήκη των αγωνιστών και είναι μία συνιστώσα η οποία θέτει το εμείς στο εγώ.

Ή όπως καλύτερα είπε και ο Μακρυγιάννης:"Τούτη την πατρίδα την έχομε όλοι μαζί και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι.Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμε κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκιάσει ή να χαλάσει να λέγει εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκιάσουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".

Η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, απαιτεί θυσίες για να την αποκτήσουμε και προπαντός για να τη διατηρήσουμε.

Ως ενεργοί πολίτες, καλούμαστε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το παρελθόν μας ως πρότυπο προς μίμηση, ούτως ώστε να ενταχθεί σε μία συνέχεια, η οποία έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, αναπτύσσεται - διαμορφώνεται σήμερα και χαράσσει το μέλλον, σε μία διαιώνιση αρχών και ιδεών.

Μέλλον μπορεί να έχει όποιος πραγματικά κατορθώνει να είναι Ελεύθερος μέσα σε ένα κόσμο που επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Η ηθική και η εθνική Ελευθερία είναι τα προαπαιτούμενα της αξιοπρέπειας που δυστυχώς τόσο λείπει από τις συμπεριφορές της εποχής μας.

Ως έλληνες οφείλουμε να σκεπτόμαστε το εθνικό και ιστορικό μας χρέος απέναντι στους προγόνους μας, ειδικά σήμερα που διανύουμε μία εποχή βαθύτατης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής κρίσης, όπου το μέγιστο ζητούμενο είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός επιδεικνύει σήμερα τεράστια ψυχική αντοχή και υποβάλλεται σε θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση. Έχει επιδείξει τεράστια υπομονή και επιμονή βιώνοντας κάθε μέρα την σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης και ζώντας το μεγαλύτερο μέρος κάτω από το επιτρεπτό επίπεδο διαβίωσης. Επιδεικνύοντας και υποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά στην πλειοψηφία του, σε πραγματικά δύσκολους καιρούς κοινωνική συνοχή, περιμένοντας και αναμένοντας ότι και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων, να βρουν από κοινού μία λύση και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βγάλουν την χώρα από την κρίση.

Είναι η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος να αποδείξει ότι δεν απέτυχε, ότι σε περίοδο μεγάλης εθνικής κρίσης λειτουργεί για το κοινό Όφελος και ΌΧΙ για μικροκομματικά οφέλη, να αποδείξει ότι όπως ο λαός επιδεικνύει και υποδεικνύει την κοινωνική συνοχή ότι και τα κόμματα μπορούν να καταφέρουν πραγματική πολιτική συνοχή και κοινό έργο για την έξοδο από την κρίση.Να μην ξεχνάει ότι η ισχύς είναι εν τη ενώσει.

Αποτίουμε τιμή και δόξα σε όλους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες που έδωσαν την ζωή τους για να μας παραδώσουν την ελευθερία που εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητο αγαθό.

Αποτίουμε τιμή και δόξα σε όλους εκείνους που διαιώνισαν όπως οι απόστολοι, τα πανανθρώπινα ιδεώδη και τις ακατάλυτες αξίες: της ανεξαρτησίας, της τιμής, της ελευθερίας, της δημοκρατίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής, σε όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν την πατρίδα και εκπλήρωσαν στο ακέραιο το Εθνικό Χρέος.

Ελευθερία ή Θάνατος, έλεγαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και οι ιαχές του αγώνα αντιλαλούν στέλνοντας στους αιώνες το μήνυμα ότι οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Είθε το μήνυμα της Εξόδου του Μεσολογγίου να φωτίζει και να καθοδηγεί τον Ελληνικό Λαό και την Πολιτική Ηγεσία της χώρας.

Βασιλική Σ. Σουλέ
Οικονομολόγος MSC
Certified Public Accountant CPA

Υ.Γ.: Το παραπάνω κείμενο είναι ο Πανηγυρικός μου λόγος, που εκφώνησα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Περιστερίου, στην έναρξη των Εορταστικών Εκδηλώσεων, της εκατοστής ογδοηκοστής πέμπτης επετείου της Ιστορικής Εξόδου του Μεσολογγίου – 3 Απριλίου 2011. Η έναρξη αποτελούσε συνδιοργάνωση της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου “H ΈΞΟΔΟΣ”, της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Δήμου Περιστερίου, ΥΠΟ την Αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Δήμου Περιστερίου.

vasiliki.soule/

Δεν υπάρχουν σχόλια: