Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Αιτωλοακαρνανία: Ο «φτωχός συγγενής» της Ευρώπης - Δηλώσεις του προέδρου του ΙΝΚΑ Γιώργου Λεχουρίτη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν

Στη δημοσιότητα έδωσε η Eurostat το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των περιφερειών της ΕΕ. Το ΑΕΠ κυμαίνεται από το 29% έως και το 611% του κοινοτικού μέσου όρου με τις αποκλίσεις να είναι τεράστιες.

Από αυτό προκύπτει πως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν τις φτωχότερες περιφέρειες στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της στατιστικής υπηρεσίας, η πιο φτωχή περιφέρεια στην ΕΕ από το τέλος του 2016 είναι το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου. Χαμηλό ΑΕΠ έχουν συνολικά 21 περιφέρειες. Πέντε έχει η Βουλγαρία και η Πολωνία, τέσσερις η Ουγγαρία, τρεις η Ελλάδα και η Ρουμανία και μία η Γαλλία.

Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.

Όσον αφορά στην πιο πλούσια περιφέρεια, αυτή δεν θα ανήκει για πολύ καιρό ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρόκειται για το Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου.

Το γεγονός ότι αποτελούμε τους φτωχούς συγγενείς της ΕΕ επαληθεύει στη «Σ» και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης, τονίζοντας πως: «δεν θα περίμενε κανένας την Eurostat για να αποδειχθεί πως η Δυτική Ελλάδα είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες όχι μόνο της χώρας, αλλά και της Ευρώπης.

Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς δεν έχουν βρεθεί οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι θα δώσουν εργασία στον κόσμο, άρα μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Θεωρώ πως είναι κυβερνητικό και τοπικό θέμα να βρεθούν οι τρόποι εκείνοι ώστε να αναπτυχθούν τομείς όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο τουρισμός και κυρίως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος μπορεί να δώσει πολλά στην Δυτική Ελλάδα.

Όταν μιλάμε για Δυτική Ελλάδα μιλάμε για την Αιτωλοακαρνανία, συμπεριλαμβάνουμε και την Ευρυτανία, ενώ σε διοικητικό επίπεδο μιλάμε και για Ηλεία, αλλά και Αχαΐα.

Αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές εκλάμψεις ως προς την ανάπτυξη του χειμερινού και θρησκευτικού τουρισμού που μπορεί να έχει η Αχαΐα, οι υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας δυστυχώς βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο μιας και δεν παράγουμε προϊόντα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το σίγουρο είναι ότι όσο ο καιρός περνάει η κατάσταση χειροτερεύει. Εάν δεν βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της φθίνουσας οικονομικής κατάστασης και τρόποι αντικατάστασης της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή μας, θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις.

Μέχρι πρότινος δεν είχαμε γέφυρα και δρόμους, τώρα τα έχουμε και αντί να ευνοηθούμε από την ανάπτυξη, συνεχίζουμε να έχουμε φθίνουσα πορεία. Τι ήταν τελικά αυτό που έφταιγε, η γέφυρα και οι δρόμοι ή τα μυαλά»;

Κώστας Χονδρός

Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: