Στις 27 Γενάρη 2016 η κοινωνία του Αγρινίου συμμετείχε μαζικά στο συλλαλητήριο που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας για την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου Αγρινίου και των άλλων δομών υγείας της Αιτωλοακαρνανίας με το σύνθημα «οι ζωές μας είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές».
Δυστυχώς δύο και πλέον χρόνια μετά τα
τεράστια προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου όχι μόνο δεν λύθηκαν αλλά διογκώνονται.
Ειδικότερα αυτό που συμβαίνει με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου ξεπερνά κάθε όριο.
Το τελευταίο διάστημα είχαν απομείνει, λόγω και αναρρωτικών αδειών μόλις 2 με 3 ειδικευμένοι ιατροί παθολόγοι που είχαν επωμισθεί όλο το βάρος για την λειτουργία τόσο της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου (50 με 60 ασθενείς καθημερινώς) όσο και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του παθολογικού τομέα όπου προσέρχονται 60 με 70 άτομα σε καθημερινή βάση.
Δηλαδή αυτοί οι 2 με 3 άνθρωποι έπρεπε να εξυπηρετούν 120 με 130 ασθενείς την ημέρα.
Καλούνταν δηλαδή 2 με 3 άνθρωποι να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της παθολογικής κλινικής και του ΤΕΠ του παθολογικού για 24 ώρες το 24ωρο επί 30 ημέρες το μήνα.
Εδώ και λίγες μέρες η κατάσταση βελτιώθηκε λίγο καθώς μετά την επιστροφή ενός γιατρού και την πρόσληψη ενός ακόμα ειδικευμένου παθολόγου ο αριθμός τους ανέβηκε σε 5 που όμως απέχει πολύ από τον απαιτούμενο.
Κι αυτό γιατί για να λειτουργήσει σωστά η Παθολογική κλινική απαιτούνται 9 ειδικευμένοι ιατροί παθολόγοι και 9 ειδικευόμενοι στην παθολογία. Επίσης για το ΤΕΠ Παθολογικού Τομέα, προβλέπεται η πρόσληψη 6 γενικών ιατρών, διαφόρων κατευθύνσεων.
Παρόμοιες αν όχι και μεγαλύτερες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Επειδή οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες και με τέτοια επιβάρυνση είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν όπως πρέπει και όπως θα ήθελαν στα καθήκοντα τους.
Επειδή η περίθαλψη πρέπει να παρέχεται αφού πρώτα διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες που σίγουρα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνουν εξουθενωμένους γιατρούς και νοσηλευτές που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους.
Επειδή καταπατούνται συνεχώς και με βάναυσο τρόπο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα ιατρών και νοσηλευτών που έχουν δραματικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς τους θα πρέπει άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά.
Διαφορετικά για ότι συμβεί υπεύθυνοι δεν θα είναι οι εργαζόμενοι ιατροί και νοσηλευτές αλλά όλοι όσοι έφεραν το Νοσοκομείο Αγρινίου, μιας πόλης 100000 κατοίκων, σε αυτή την τραγική κατάσταση.
Τελικά για κάποιους ούτε οι ζωές μας είναι κόκκινες γραμμές.
ΥΓ1
Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει τη δυνατότητα να λύσει σε ένα βαθμό το πρόβλημα των ΤΕΠ με τη βοήθεια των αγροτικών ιατρών και ιατρών γενικής ιατρικής. Είναι κάτι που προβλέπεται σε περυσινή ΥΑ (ΦΕΚ 1907/Β/2017) και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Για του λόγου το αληθές στην ΥΑ αναφέρεται ότι «Για την περαιτέρω ενίσχυση των ΤΕΠ με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με απόφαση του Διοικητή της ΥΠΕ δύναται να συνεισφέρουν επικουρικά και να πραγματοποιούν εφημερίες στα ανωτέρω τμήματα και ειδικευμένοι γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ (κέντρα υγείας, πρώην μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία)».
ΥΓ2
Αλήθεια που είναι οι φορείς που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου πριν δυο χρόνια. Γιατί σιωπούν; Γιατί δεν αντιδρά κανείς;
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc]
Πρώην Πρόεδρος Β΄ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου