Διαβάζω πολλά άρθρα το τελευταίο διάστημα για τα δεινά που φέρνει η ψήφιση της απλής αναλογικής για τις αυτοδιοκητικές εκλογές.
Σε ένα τελευταίο από αυτά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης προσπαθεί να μας πείσει ότι με τον νέο εκλογικό νόμο «Η λαϊκή ψήφος παραμορφώνεται και η δημοκρατία καταργείται».
Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.
Με τον νέο εκλογικό νόμο δίνεται η δυνατότητα της αναλογικής εκπροσώπησης όλων των παρατάξεων και μπαίνει τέλος στο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που εφαρμόζονταν μέχρι το 2014.
Αντί άλλων επιχειρημάτων θα αναφερθώ σε ένα μόνο, αλλά πραγματικό παράδειγμα, που αφορά τον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας μας τον Δήμο Αθηναίων.
Στον πίνακα που παραθέτω βλέπουμε τις ψήφους με τα αντίστοιχα ποσοστά που έλαβαν οι παρατάξεις την 1η Κυριακή των εκλογών του 2014 όπου απεικονίζεται και η πραγματική δύναμη που έχουν στην κοινωνία και την κατανομή των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας που υπάρχει σήμερα. Στην τελευταία στήλη είναι η κατανομή των εδρών που θα είχαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Μερικές απλές παρατηρήσεις που εύκολα μπορεί να κάνει ο καθένας μας:
Ενώ με βάση την αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων θα έπρεπε οι δύο πρώτοι που έλαβαν περίπου το ίδιο ποσοστό ψήφων να πάρουν από 10 έδρες, με το σύστημα που ίσχυσε το 2014 ο πρώτος πήρε 29 και ο δεύτερος μόλις 5.
Ο πρώτος πήρε περίπου τριπλάσιες έδρες από αυτές που δικαιούνταν με βάση την αναλογική εκπροσώπηση ενώ οι επόμενες έξι κατά σειρά παρατάξεις πήραν τις μισές έδρες από αυτές που δικαιούνταν.
Η πρώτη παράταξη που εκπροσωπεί το 21% των πολιτών δηλαδή μόλις έναν στους πέντε πολίτες, με το σύστημα του 2014, έχει το 60% των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Όλες μαζί οι άλλες παρατάξεις που εκπροσωπούν την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας το 79% των πολιτών, δηλαδή τέσσερις στους πέντε πολίτες έχουν όλες μαζί, με το σύστημα του 2014, μόλις το 40% των εδρών και αποτελούν μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Με βάση τα παραπάνω είναι πιστεύω προφανές ότι με το εκλογικό σύστημα του 2014 έχουμε απόλυτη νόθευση της λαϊκής εντολής κάτι που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά αποτελεί και παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών αφού στο άρθρο 52 του συντάγματος αναφέρεται ότι «H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση…».
Επομένως η υπερψήφιση πριν λίγες μέρες της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ισότιμη έκφραση όλων των πολιτών και τη δίκαιη αντιπροσώπευση όλων των υποψηφίων. Για αυτό και πολεμήθηκε λυσσαλέα από αυτούς που νιώθουν ότι χάνουν την εξουσία τους.
Πέρα από τα παραπάνω πιστεύω ότι με την απλή αναλογική δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στην απεξάρτηση από τα κόμματα, στην ενεργοποίηση των πολιτών, στη συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το κοινό καλό.
Εξάλλου πραγματική Δημοκρατία χωρίς την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής θέλησης δεν υπάρχει.
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος
Καθηγητής Μαθηματικών [M.Sc]
Πρώην Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας και ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου