Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Νόμος του κράτους η αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο - Τρεις επαγγελματικές κατηγορίες με 14 ομάδες έκαστη


Νόμο του κράτους αποτελεί από χθες η αναδιάρθρωση των κατηγοριών στο ποδόσφαιρο, αφού ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Βουλή.Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των ομάδων που θα πλαισιώσουν την Super League 2, οι οποίες μπορεί να είναι είτε 12, είτε 14.

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα θα είναι τρία:

Η Super League που θα αποτελείται από 14 ομάδες, η Super League 2 με 12 ή 14 ομάδες και Football League στην οποία θα αγωνίζονται 14 ομάδες.

Πάντως η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα έντασης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Η Άννα Καραμανλή, τομεάρχης αθλητισμού της Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση κατά του Γιώργου Βασιλειάδη, λέγοντας:

«Παρακολουθήσαμε τελικό κεκλεισμένων των θυρών, από τον οποίον δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των καλεσμένων. Στο μπάσκετ με την παρέμβασή σας τα κάνατε χειρότερα. Με ότι καταπιάνεστε το κάνετε χειρότερο. Ρίχνετε το μπαλάκι στην ΕΠΟ για να διορθωθούν οι αδικίες. Γιατί καθυστερήσατε;».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης απαντώντας στην κα Καραμανλή ανέφερε:

«Μας λέτε ό,τι με ότι καταπιανόμαστε γίνεται πρόβλημα. Εσείς με ό,τι καταπιάνεστε το κάνετε παράγκα! Αναπολείτε τώρα το παλιό καθεστώς. Αναπολείστε το!».

Με την βουλευτή της Ν.Δ. να του απαντά:«Οι παράγκες έχουν γίνει πολυκατοικίες με εσάς»!

Κατά την ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστος Μπούκωρος ανέφερε:
«Γιατί νομοθετήσατε τώρα; Λέτε να δει η ΕΠΟ με συμπάθεια τις αδικίες. Αυτό είναι μνημόσυνο, δεν είναι τροπολογία. Είναι η επιτομή της κακής νομοθέτησης. Γνωρίζετε ποιοι ανεβαίνουν και ποιοι πέφτουν; Αδικούνται ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, η Νίκη Βόλου, ο ΠΑΣ Γιάννινα, το Αιγάλεω και άλλες. Αιχμαλωτίζετε ιστορικά σωματεία που έκαναν πρωταθλητισμό».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του για την αναδιάρθρωση απάντησε στους επικριτές του αναφέροντας:
«Όλοι γνώριζαν από πέρυσι πόσες ομάδες θα ανέβουν και πόσες θα πέσουν. Όλοι το γνώριζαν! Η προσωπική μου άποψη είναι τρεις κατηγορίες των 10 ομάδων. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και οι λίγκες – θυμηθείτε την συζήτηση πέρυσι το καλοκαίρι - ήθελαν 14 ομάδες και εμείς το δεχθήκαμε.

Επίσης μας είχαν ζητήσει να μην ισχύσουν τότε άμεσα οι αλλαγές αλλά από τώρα. Στις 9/4 έστειλε η ΕΠΟ τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνω τις τοπικές διαμαρτυρίες. Υπήρξαν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, που είχαν στο παρελθόν βαρίδια από απατεώνες και ταλαιπωρήθηκαν.

Ήρθε όμως μια ολοκληρωμένη πρόταση με τηλεοπτικά δικαιώματα και τα πάντα. Αν δεν το κάναμε και δεν υπήρχε αναδιάρθρωση πόσες ομάδες θα ανέβαιναν στην Β’ κατηγορία; Χωρίς την αναδιάρθρωση με την παλιά δομή, οι 8 πρωταθλητές του ερασιτεχνικού έδιναν μπαράζ και ανέβαιναν οι 4 σε μια κατηγορία χωρίς οικονομικό πλάνο. Τώρα έχουμε ασφαλές πλάνο».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ., τόνισε:

«Είναι μια τροπολογία που έρχεται πολύ πρόχειρα στην Βουλή με εκβιασμένη συμφωνία από τους φορείς του αθλητισμού που δεν δίνει λύση. Είμαστε υπέρ μιας αναδιάρθρωσης που έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Καταψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία και θεωρούμε πως θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα από αυτά που υποτίθεται πως έρχεται να λύσει».

Από το ΚΚΕ, μίλησε ο Εμμανουήλ Συντυχάκης, αναφέροντας:

«Την τροπολογία για την αναδιάρθρωση την θεωρούμε ως μια προσωρινή λύση που κάθε φορά που εκτροχιάζεται αυτή η άθλια κατάσταση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να κρατήσουν αυτήν την άθλια κατάσταση σε κάποιες λεπτές ισορροπίες. Εμείς θα ψηφίσουμε Παρών».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι είπε:

«Γιατί έρχεται τώρα κάτι τόσο σημαντικό; Αδικείτε τη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτά που κατηγορούσε ως αντιπολίτευση. Είδαμε επεισόδια σε αγώνα χωρίς φιλάθλους. Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε αγώνα χωρίς ομάδες. Σφίγγετε τόσο πολύ τον αθλητισμό που στο τέλος θα τον πνίξετε».

Από την Χρυσή Αυγή τοποθετήθηκε ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος:

«Να αποσυρθεί η τροπολογία, επειδή έρχεται σήμερα μετά τη λήξη των πρωταθλημάτων και θίγει πολλές ομάδες, ιδίως αυτές που ανεβαίνουν από τη Γ’ Εθνική. Νομοθετείτε χωρίς λογική».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας είχε την δική του κόντρα με τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ., Χρήστο Μπούκωρο, ο οποίος έκανε λόγο «για αναδιάρθρωση για χωρίς πλάνο».

Ανέφερε λοιπόν:
«Οι αντιδράσεις είναι καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, για τις ομάδες. Ειδικά από τον κ. Μπούκωρο. Η αναδιάρθρωση έχει αποφασιστεί από την Super League και την ΕΠΟ και το υπουργείο Αθλητισμού, όταν δώσαμε στις ομάδες τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΡΤ. Γιατί δεν ρωτάτε την ΕΠΟ, την Super League και την Football League; Είναι σε σωστή κατεύθυνση η τροπολογία. Η ανικανότητα των παραγόντων έφτασε το ποδόσφαιρο εδώ που είναι σήμερα».

http://www.novasports.gr/

*το σκίτσο του υπουργού Βασιλειάδη είναι χθεσινό της Εφης Ξένου στα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: