Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Μεγάλη έρευνα για τις αυτοκτονίες στην Αιτωλοακαρνανία (πίνακες)

Ανησυχία για τα στοιχεία των πρώτων έξι μηνών του 2019

Ο συνολικός αριθμός θανάτων από αυτοκτονία στη Γη αυξήθηκε κατά 6,7% μεταξύ 1990-2016, φθάνοντας τους 817.000 ετησίως, περίπου το 1,5% των συνολικών θανάτων, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού ακολουθεί αυτή την αυξητική πορεία, με τα περιστατικά τα χρόνια της κρίσης να έχουν πολλαπλασιαστεί.
Την περίοδο από το 2012 μέχρι το 2015 το κοινωνικό φαινόμενο της αύξησης των αυτοκτονιών στην Ελλάδα ήταν πρώτο θέμα καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, προβλημάτισε κοινωνικούς αναλυτές, αναφέρθηκε πολλάκις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα την περίοδο που το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» ήταν ακόμη επίκαιρο…
Τι γίνεται όμως σήμερα με το φαινόμενο των αυτοκτονιών; Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία σταματούν το 2016, τρία χρόνια πριν δηλαδή,  και δημοσιεύθηκαν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.
Στην Ελλάδα τη χρονιά εκείνη  σημειώθηκαν 484 αυτοκτονίες, 9.000 απόπειρες, ενώ 5.500 άτομα βίωσαν το πένθος της πρόωρης απώλειας.
Το agriniopress. gr , επιχείρησε μια διερεύνηση του φαινομένου σε πιο τοπικό επίπεδο, σε ότι έχει να κάνει δηλαδή με τα στοιχεία στη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα την Αιτωλοακαρνανία.
Η ανάγκη αυτή προέκυψε μετά από παρατήρηση των περιστατικών αυτοκτονίας και –των καταγεγραμμένων-  αποπειρών αυτοκτονίας , μέσω του ρεπορτάζ και του αστυνομικού δελτίου συμβάντων.
Η αναφορά σε «καταγεγραμμένα περιστατικά απόπειρας αυτοκτονίας» γίνεται γιατί, αν η πράξη δεν είναι τετελεσμένη, δεν υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις επίσημη καταγραφή.
Ενδεικτικό είναι πάντως, πως τους τελευταίους 12 μήνες (από τον Ιούνιο του 2018) έχουν καταγραφεί 15 απόπειρες αυτοκτονίας στην Αιτωλοακαρνανίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά σε κατανάλωση χαπιών από γυναίκες. (σ.σ. όπως προέκυψε από το καθημερινό αστυνομικό ρεπορτάζ και την καταγραφή των σχετικών περιστατικών σε τοπικό επίπεδο).
Παράλληλα, πολλά ήταν τον τελευταίο χρόνο και τα κρούσματα τετελεσμένης πράξης, όπου δηλαδή επήλθε ο θάνατος.
Στη διεξαγωγή της έρευνας, βοήθησαν σημαντικά  τα  στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο. Τα στοιχεία  παραχωρήθηκαν από την «Κλίμακα», τον Οργανισμό εκείνον για τον οποίο πρέπει άπαντες να ενημερωθούν, μιας και η προληπτική του δράση απέναντι στο φαινόμενο της αυτοκτονίας μπορεί να αποδειχθεί – και έχει πολλάκις κατά το παρελθόν αποδειχθεί- σωτήρια.
Ποια είναι η ΚΛΙΜΑΚΑ και ποιο το έργο της – το σωτήριο τηλεφώνημα στο 1018
Η ΚΛΙΜΑΚΑ ιδρύθηκε το 2000 και είναι ένας κοινωνικός φορέας με δραστηριότητες που στοχεύουν τόσο στην διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όσο και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Με κύριο άξονα την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις – προγράμματα για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών και των αποτελεσμάτων του κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018 λειτουργεί από το 2007 και από τον Απρίλιο του 2012 εντάσσεται στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Είναι η μοναδική,έως τώρα, γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία στην Ελλάδα που στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους).
Λειτουργεί σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα, δεχόμενη κλήσεις ανώνυμα και εμπιστευτικά από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο από όλες τις περιοχές της χώρας με αστική χρέωση. Παράλληλα, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα, όπως η Διεθνής Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP) συμμετέχοντας σε δράσεις συνηγορίας, θεσμικών παρεμβάσεων αλλά και έρευνες σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παραχώρησε η «ΚΛΙΜΑΚΑ» στο agriniopress. grσε γενικό επίπεδο, η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει κατά περιόδους υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών κατά την τελευταία 7ετία ενώ το 2016 είχε έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας (αριθμός θανάτων από αυτοκτονία ανά 100.000 άτομα) μαζί με την Ήπειρο και την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη.
Εξαιτίας των θρησκευτικών και κοινωνικών πεποιθήσεων που περιβάλλουν το στίγμα της αυτοκτονίας όπως και λόγω δυσκολίας να διευκρινιστεί η ύπαρξη αυτοκτονικής πρόθεσης σε περιστατικά θανάτων όπως τα ατυχήματα, οι πτώσεις ή οι πυρκαγιές, οι αυτοκτονίες σε παγκόσμιο επίπεδο υποκαταγράφονται και συνεπώς ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων θανάτων είναι ενδεικτικός και δεν αποτυπώνει την συνολική διάσταση του προβλήματος.
Για αυτόν τον σκοπό, το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ερευνητικής καταγραφής και συλλογής πληροφοριών, το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών – Δίκτυο Πληροφόρησης & Καταγραφής , σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρουσιάζεται σταθερά αυξανόμενος τα τελευταία τρία χρόνια φτάνοντας τους 500 με 600 θανάτους ετησίως.
Ειδικότερα για τον νομό της Αιτωλοακαρνανίας, τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών δείχνουν πως σημειώνονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον 12 θάνατοι από αυτοκτονία ανά έτος ακολουθώντας την σταθερή αυξητική πορεία των αυτοκτονιών που καταγράφεται σε όλη την Ελλάδα.
Το αξιοσημείωτο για φέτος, είναι πως μέχρι και τις 20 Ιουνίου, οι αυτοκτονίες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχουν φτάσει ήδη τις 12 (στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται 10 αυτοκτονίες μέχρι 15 Μαΐου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, ενώ μέσω του αστυνομικού ρεπορτάζ είναι γνωστό πως δυστυχώς έκτοτε έχουν υπάρξει δύο ακόμη περιστατικά στα τέλη του προηγούμενου μήνα – ένα στην περιοχή του Ξηρομέρου κι ακόμη ένα στην περιοχή της Ναυπακτίας), τη στιγμή που μέχρι τη λήξη του έτους απομένουν πάνω από 6 μήνες.
Μόλις στα μέσα του 2019, λοιπόν οι αυτοκτονίες που έχουν καταγραφεί στο νομό, έχουν ήδη φτάσει τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών και ευχή όλων είναι να μην υπάρξει νέο κρούσμα…
Στους πίνακες που ακολουθούν, παρουσιάζονται τα στοιχεία των τελευταίων ετών για τις αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία ανά περιοχή, τη μέθοδο αυτοκτονίας, την ηλικία και το φύλο.
Όπως φαίνεται στην περιοχή οι περισσότεροι αυτόχειρες ήταν άνδρες:





Σχετικά με τις απόπειρες αυτοκτονίας δυστυχώς κανένας επίσημος φορέας δεν έχει διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
Μάλιστα παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τόσο για τις μη θανατηφόρες απόπειρες όσο και για τις αυτοτραυματικές συμπεριφορές (σκόπιμος τραυματισμός του εαυτού χωρίς πρόθεση για θάνατο).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) υπολογίζεται ότι σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν 15 – 20 απόπειρες αυτοκτονιών ενώ κάθε 1΄΄ με 2΄΄ σημειώνεται μία νέα απόπειρα.
Το τρέχον έτος, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας διεξάγει μία σειρά εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για επαγγελματικές ομάδες και δράσεις ενημέρωσης για το γενικό πληθυσμό, με το διευρυμένο τίτλο «Η κρυμμένη αυτοκτονικότητα της ελληνικής κοινωνίας».
Στόχος του, η αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου και η ανάδειξη του κρίσιμου στοιχείου της προβλεψιμότητας που θα πρέπει να ενταχθεί στις υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με την επιστημονική γνώση και την κλινική εμπειρία των ανθρώπων της ΚΛΙΜΑΚΑΣ, όπως αναφέρει η Υπεύθυνη Έργων & Στρατηγικής της ΜΚΟ κα Όλγα Θεοδωρικάκου,  τουλάχιστον το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί.
Σ’ αυτήν τη βάση, κρίσιμο ρόλο έχουν οι επαγγελματίες και οι υπηρεσίες υγείας, τα οικογενειακά, επαγγελματικά  και κοινωνικά δίκτυα των ευάλωτων ατόμων αλλά και τα ΜΜΕ.
Μεγάλη η ευθύνη των ΜΜΕ στον τρόπο προβολής ενός κρούσματος αυτοκτονίας
Ειδικά αναφορικά με την ευθύνη των ΜΜΕ, είναι ερευνητικά τεκμηριωμένο, ότι συγκεκριμένοι τρόποι δημοσίευσης των αυτοκτονιών μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αυτοκτονίας σε ευάλωτα άτομα και το μέγεθος της αύξησης σχετίζεται με την ποσότητα, τη διάρκεια και την έμφαση που δίνεται στην είδηση από τα ΜΜΕ.
Ο κίνδυνος για επιπρόσθετες και για μιμητικές αυτοκτονίες αυξάνεται όταν δημοσιεύεται σαφώς η μέθοδος αυτοκτονίας, όταν χρησιμοποιούνται δραματικές εικόνες ή τίτλοι και όταν μια αυτοκτονία δημοσιεύεται εκτενώς και επαναλαμβανόμενα καθώς και όταν η αυτοκτονία παρουσιάζεται σαν μια ηρωική ή εντυπωσιακή πράξη.
Αξίζει, να σημειωθεί, ότι η προσεκτική, ακόμα και σύντομη, αναφορά των ΜΜΕ στην αυτοκτονία, μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων για την αυτοκτονία και μπορεί να ενθαρρύνει εκείνους που είναι ευάλωτοι ή βρίσκονται σε κίνδυνο να αναζητήσουν βοήθεια.
Η προβολή του έργου της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 στις σχετικές με περιστατικά αυτοκτονίας ή απόπειρας αυτοκτονίας στις όποιες δημοσιεύσεις, είναι τουλάχιστον χρήσιμη.
Τα περιστατικά που απευθύνονται στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία
Η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία, με τον αριθμό 1018, δέχεται καθημερινά 40 με 70 κλήσεις εκ των οποίων οι 25 με 35 εντάσσονται στο αυτοκτονικό φάσμα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης και διαχείρισης. «Παράγοντες όπως γεγονότα που έχουν λάβει προβολή από τα ΜΜΕ (όπως π.χ. η αυτοκτονία ενός σημαίνοντος προσώπου ή μία φυσική καταστροφή) ενδέχεται να διαφοροποιήσει ανά καιρούς το ποσοστό των κλήσεων», αναφέρουν από την ΚΛΙΜΑΚΑ.
Το 2018 ο Οργανισμός έλαβε πάνω από 16.000 κλήσεις με τις 4.000 από αυτές να εντάσσονται στην κατηγοριοποίηση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.
Η διαφύλαξη της ανωνυμίας των καλούντων όπως και η άμεση πρόσβαση στην γραμμή και κατ’επέκταση στην άκριτη επικοινωνία ανά πάσα ώρα και στιγμή με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας φαίνεται πως μπορεί να λειτουργήσει αποστιγματιστικά σε ζητήματα αυτοκτονικότητας και ψυχικής ασθένειας. «Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε λάβει στην γραμμή κλήσεις από ανθρώπους που παρουσίαζαν αυτοκτονικό ιδεασμό και δίσταζαν να το επικοινωνήσουν όχι μόνο στους οικείους τους αλλά και σε εμάς υπό το κράτος του φόβου ότι θα λάβουν δυσμενή αντιμετώπιση.
Η γνώση ότι οι διαδρομές της σκέψης και του συναισθήματός μας μπορούν να ολισθήσουν σε μονοπάτια με παθολογική χροιά όπως ακριβώς και τα σωματικά συμπτώματα, η κατάλληλη ενημέρωση όλων μας, η αναγνώριση της σημασίας της ψυχικής υγείας και η εξίσωσή της με την σωματική μπορεί να αποτρέψει το 90% των αυτοκτονιών», αναφέρουν οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ.
Ποιες είναι όμως οι ηλικιακές ομάδες που αποπειράθηκαν αυτοκτονία στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας;
Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται διαχρονικά από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (80 ετών και άνω). Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει διότι πολλές φορές συμπτώματα όπως το αίσθημα της μοναξιάς ή έκφραση έλλειψης νοήματος στην ζωή παρερμηνεύονται ως «φυσικό αποτέλεσμα» της  γενικότερης προοδευτικής έκπτωσης της λειτουργικότητας και αποδίδονται λανθασμένα σε παράγοντες όπως η ηλικία ή η προσωπικότητα παρά θεωρούνται ενδείξεις ότι η ψυχική υγεία νοσεί.
«Από την άλλη μεριά, σε νεαρές ηλικίες (15 έως 19 χρονών) μολονότι δεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, η κλινική μας εμπειρία δείχνει πως παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά αυτοτραυματικών συμπεριφορών που συνιστούν, ωστόσο, σημαντικός δείκτης κινδύνου για αυτοκτονικότητα. Τόσο οι ηλικιωμένοι άνθρωποι όσο και οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να έρθουν σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας κάτι που τους τοποθετεί υψηλά στην βαθμίδα κινδύνου εκδήλωσης αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς», αναφέρει η κα Θεοδωρικάκου.
Περισσότερο οι άνδρες…
Όσον αφορά το φύλο, στην Ελλάδα οι άντρες αυτοκτονούν 5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες και αυτό αποτελεί ένα παγκόσμιο δεδομένο.
Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία αυτό αποδίδεται σε ένα βαθμό στο γεγονός πως οι άντρες επιλέγουν περισσότερο θανατηφόρες μεθόδους αυτοκτονίας (π.χ. αυτό-πυροβολισμός) ενώ οι γυναίκες προβαίνουν σε περισσότερες απόπειρες (π.χ. κατάποση χαπιών) αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες παρέμβασης και διάσωσής τους.
Αυτά τα δεδομένα δεν διαφέρουν για τον νομό της Αιτωλοακαρνανίας όπου η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άντρες και οι κυριότερες μέθοδοι αυτοκτονίας αποτέλεσαν ο απαγχονισμός και ο αυτό-πυροβολισμός σε συμφωνία με τα δεδομένα για ολόκληρη την χώρα, ενώ οι δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας των τελευταίων δώδεκα μηνών αφορούσαν κατά κανόνα σε γυναίκες.
Στο ερώτημα ποιες είναι οι αιτίες που οδήγησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας ή αυτοκτονία στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η απάντηση της ΚΛΙΜΑΚΑΣ είναι πως «δε μπορούμε να απομονώσουμε έναν μοναδικό παράγοντα και να ισχυριστούμε πως αυτός ευθύνεται για την εκδήλωση της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Σε μία τέτοια περίπτωση όλοι όσοι ερχόντουσαν αντιμέτωποι με μία στρεσογόνα κατάσταση θα ενεργούσαν με παρόμοιο τρόπο. Η αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα και ως τέτοιο αναγνωρίζεται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό που κινητοποιείται κάθε φορά είναι η ευαλωτότητα του ατόμου σε συνδυασμό με προδιαθεσικούς ψυχοπαθολογικούς παράγοντες παρουσία στρεσογόνων καταστάσεων. Αυτή είναι άλλωστε και μία βασική συνιστώσα αυτού που ονομάζουμε ψυχική υγεία: το να αντιμετωπίζουμε παραγωγικά τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής».
«Suicidehotspot» η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών δεν προκύπτει ότι στον νομό της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει μία συγκεκριμένη περιοχή στην οποία συγκεντρώνεται ο συχνότερος αριθμός αυτοκτονιών ωστόσο δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι από την πόλη του Αντιρρίου υπάρχει προσβασιμότητα στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου όπου κατά καιρούς έχει αποτελέσει σημείο υψηλής επικινδυνότητας ή αλλιώς αυτό που αποκαλούμε «suicidehotspot» για την πραγματοποίηση αυτοκτονιών.
«Γνωρίζουμε πως έχουν συμβεί τουλάχιστον έξι αυτοκτονίες τα τελευταία πέντε χρόνια στην συγκεκριμένη τοποθεσία και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να κινητοποιήσει μηχανισμούς ανάληψης και εφαρμογής προληπτικών παρεμβάσεων. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε επικίνδυνες για την ζωή μεθόδους έχει αναδειχθεί από την διεθνή βιβλιογραφία ως ισχυρή στρατηγική πρόληψης της αυτοκτονίας και συνεπώς πρακτικές όπως η εγκατάσταση φυσικών εμποδίων μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή τέτοιων πρόωρων και αναίτιων θανάτων», αναφέρουν από την ΚΛΙΜΑΚΑ.
Εκτός από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχει το Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας σε άτομα με αυτοκτονικό ιδεασμό ή/και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά όπως η ψυχιατρική αξιολόγηση και διάγνωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση και η ψυχοεκπαίδευση, το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου έχει αναπτύξει μία σειρά από δράσεις όπως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε ζητήματα αυτοκτονικότητας σε κοινοτικό και περιφερειακό επίπεδο και η εκπαίδευση ειδικών επαγγελματικών ομάδων που έρχονται πρώτοι σε επαφή με άτομα που εκδηλώνουν ή μπορεί να εκδηλώσουν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά όπως είναι οι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα σώματα ασφαλείας, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί, οι ιερείς κλπ. οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν δίαυλο επικοινωνίας με φορείς ψυχικής υγείας.
«Σε αυτό που θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή είναι πως , καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των αυτοκτονιών συνδέεται με την ύπαρξη κάποιας ψυχικής ασθένειας και ιδιαίτερα με τις ασθένειες που ανήκουν στις συναισθηματικές διαταραχές,  θα πρέπει να εκφράζουμε ανοιχτά, με ενσυναίσθηση και χωρίς διάθεση κριτικής το ενδιαφέρον και την ανησυχία μας στους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας», αναφέρουν από τον Οργανισμό.
Το μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που κάποτε ευχαριστούσαν κάποιο οικείο μας πρόσωπο σε σχέση με το παρελθόν (η διάθεση να μαγειρέψει, να ακούσει μουσική, να χορέψει, να περιποιηθεί τον εαυτό του ή τον χώρο του, να βγει για έναν καφέ με φίλους κ.α.), το αίσθημα ματαιότητας, η συχνή κόπωση, η μειωμένη όρεξη για φαγητό ή για ύπνο κ.α.μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη παθολογικών χαρακτηριστικών ήπιας έως αυξημένης βαρύτητας μίας «κρυμμένης» συναισθηματικής διαταραχής που δεν γίνεται αντιληπτή λόγω μιας φαινομενικά ψυχικά υγιούς εικόναςπου μπορεί να κινητοποιεί ακραίες σκέψεις και εν δυνάμει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
«Είναι χρέος μας να μην μένουμε απαθείς και κρατήσουμε ασφαλείς του ανθρώπους που , υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να βάλουν τέλος της ζωής τους», επισημαίνουν από την ΚΛΙΜΑΚΑ.
Μαρίνα Ζαρκαβέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: