Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Ζεσταίνουν τα τρυπάνια τα ΕΛΠΕ για έρευνες και στη Δυτική Ελλάδα


Η μελέτη των διαθέσιμων στοιχείων έδειξε στα στελέχη των ΕΛΠΕ ότι υπάρχουν πιθανότητες για εξεύρεση υδρογονανθράκων, γεγονός που οδηγεί τη διοίκηση του Ομίλου, σε συνεργασία με ξένους εταίρους, να ζητήσει άδεια για έρευνες

του Θοδωρή Παναγούλη

Σε συζητήσεις με την αμερικανική CALFRAC για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας χθες στο ενεργειακό συνέδριο Global Oil &Gas που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων στην παραχώρηση και η CALFRAC το 75%.

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ πρόκειται να διεκδικήσουν νέες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, σε συνεργασία με δύο τουλάχιστον μεγάλους διεθνείς παίχτες στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή προχωρούν τις ερευνητικές εργασίες στον Πατραϊκό Κόλπο όπου, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, «αν υπάρχει πετρέλαιο τα απολήψιμα αποθέματα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών». Στις αρχές του 2017 θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες ενώ οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.

Τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρονται για την ταχεία ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα στη Δυτική Ελλάδα, τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ότι σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοαρκανανίας και ΒΔ Πελοποννήσου ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Τα ΕΛΠΕ έχουν υποβάλει προσφορές για τρεις περιοχές, στο Β. Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, σε μια από αυτές από κοινού με την Total και την Edison. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης επισήμανε ότι η εταιρία επαναξιολογεί όλα τα παλιά δεδομένα σεισμικών ερευνών ανά την Ελλάδα. Δεν αποκλείεται σε περιοχές που θεωρείται ότι υπάρχει ενδιαφέρον η εταιρία να αναλάβει την πρωτοβουλία για υποβολή πρότασης προς το Δημόσιο για παραχώρηση.
http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: