Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Δεν μένει τίποτε από τη καπνοβιομηχανία στην περιοχή;


Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής
Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Νίκου Κανή στην εφημερίδα Μαχητής αποκαλύπτει ποια είναι η μοίρα που επιφυλάσσεται στις αποθήκες της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας των Παπαστραταίων στην περιοχή μας. Συγκεκριμένα οι αποθήκες που υπάρχουν στη Μ. Χώρα και μέχρι πρότινος απασχολούσαν κάπου 15 άτομα, πλέον είναι έτοιμες να αδειάσουν και το περιεχόμενό τους να μεταφερθεί στην Ολλανδία παρότι εκεί το κόστος είναι μεγαλύτερο από ότι εδώ! Η Philip Morris αποφάσισε ότι προτιμά να πληρώσει περισσότερα σε μισθώσεις χώρου παρά να υποστεί για άλλη μια χρονιά την κοροϊδία του ελληνικού κράτους που ούτε λίγο ούτε πολύ της χρωστά γύρω στα 18 εκατομμύρια από επιστροφή του ΦΠΑ που απλά δεν της δίνει!
Ήδη έφυγαν με εθελούσια έξοδο πέντε υπάλληλοι, παίρνοντας μάλιστα πολύ καλές αποζημιώσεις, ενώ αναμένεται το ίδιο να γίνει και για τους υπόλοιπους υπαλλήλους με μια μικρή πιθανότητα να παραμείνουν δυο ή τρεις για τη φύλαξη όσων δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ολλανδία.
Άλλο ένα κεφάλαιο της ιστορίας της περιοχής, λοιπόν, περνά άδοξα στη λήθη σχεδόν χωρίς να αφήσει πίσω ούτε ίχνος. Η κληρονομιά των Παπαστραταίων πλέον φαίνεται αποσυνδεδεμένη από ην παραγωγή του τόπου και από το ιδρώτα που χύθηκε στα χωράφια του Αγρινίου επί δεκαετίες. Μάλλον έτσι πραγματοποιείται και το «όραμα» εκείνων που θέλησαν να δουν την ευρύτερη περιοχή χωρίς παραγωγή και μόχθο, ως έναν τόπο στο φαντασιακό τους όπου θα παρέχονται υπηρεσίες και θα χτίζονται πολυκατοικίες επ’ άπειρον…

Δεν υπάρχουν σχόλια: