Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Π.Α.Ο. Καλυβίων



Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και αφού το ποδόσφαιρο άρχισε να κατακτά με την συναρπαστικότητά   του ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στα Καλύβια δημιουργήθηκε μια άτυπη ποδοσφαιρική ομάδα.
Η πρώτη ομάδα ονομάστηκε « Αχελώος » ενώ στις  αρχές της δεκαετίας του ΄50 δημιουργήθηκε μια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα που ονομάστηκε « Ολυμπιακός » και την αποτελούσαν παίκτες που προέρχονταν από την βόρεια γειτονιά του χωριού που είχε το όνομα « Κοκκινιά ». Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες μεταξύ των δυο αυτών ομάδων διεξάγονταν σε αλάνες του χωριού με παρουσία εκατοντάδων ποδοσφαιρόφιλων θεατών, ενώ συχνά διεξάγονταν τοπικά ντέρμπυ με ποδοσφαιρικές ομάδες διπλανών χωριών, όπως, του Δοκιμίου, του Αγγελοκάστρου, των Οχθίων, του Αιτωλικού κ.ά.
Η ομάδα του « Αχελώου » συνήθως έφευγε νικήτρια από τον αγωνιστικό χώρο. Τα επιτυχή αποτελέσματα που είχε ο « Αχελώος », τον έκαναν να θεωρείται μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Αιτωλοακαρνανίας.


ΦΩΤΟ 1) Αρχή της δεκαετίας του ΄60. Ποδόσφαιρο στις αλάνες του χωριού με κάποιους παίκτες που έπαιζαν στον ΑΧΕΛΩΟ. ( αρχείο Βασ. Κοτρώτσου)

ΠΑΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ 
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του χωριού, υπεβλήθη  προς το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αγρινίου το καταστατικό ίδρυσης του σωματείου με την επωνυμία « Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καλυβίων » το οποίο αναγνωρίσθηκε με την 303/1970 σχετική απόφασή του και καταχωρήθηκε νόμιμα στο οικείο βιβλίο σωματείων. 
Σκοπός του σωματείου όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του είναι:
« ….. η σύμμετρος και αρμονική  ανάπτυξις των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών και η δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων δια της χρησιμοποιήσεως της Γυμναστικής, της Αγωνιστικής και λοιπών ασκήσεων, έν συνδιασμώ, προς την εφαρμογήν μορφωτικού προγράμματος επί των αθλουμένων….. ».
Έμβλημα της ομάδας είναι ο τοξοφόρος Κένταυρος, ενώ τα χρώματα της αθλητικής στολής είναι το μπλε και το λευκό.
Το 1971 αποτελεί σταθμό στα ποδοσφαιρικά πράγματα του χωριού αφού ο ΠΑΟΚ είναι το 24ο σωματείο που εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Αιτ/νίας και στην  Ε.Π.Ο. καταχωρήθηκε με τον  αύξοντα αριθμό 1754 στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων.
 
ΦΩΤΟ 2) ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ( Γήπεδο Παναιτωλικού 1972-1973 )
ΟΡΘΙΟΙ: Γεώργιος Κοτρώτσος ( προπονητής- παίκτης ), Χρήστος Κουλουριώτης, Χρήστος Κερασιώτης, Γεώργιος Στρατόπουλος, Νίκος  Στρατόπουλος, Στέλιος Μπελεβώνης, Δημήτρης Σκαφίδας, Νίκος Ζαπαντιώτης, Μιχάλης Δρακόπουλος, Δημήτριος Κακαζιώτης ( παράγοντας ). ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Μιχάλης Ζαρκάδας, Φώτης Ζαπαντιώτης, Χρήστος Ψιλογιαννόπουλος, Νίκος Φλώρος, Πάνος Μπαλωμένος, Παύλος Μακρής, Πάνος Τσάμης. ( αρχείο Γιώργου Ζαπαντιώτη )
Με συντονισμένες ενέργειες των ιδρυτών της ομάδας, αγοράστηκε το 1973 έκταση 20 περίπου στρεμμάτων, λίγο έξω από το χωριό, όπου κατασκευάστηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο και αποτελεί από τότε την έδρα τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και των άλλων δύο ομάδων του χωριού ( ΑΕΚ και Θύελλας  Πλατάνου ).
Το 1989 η ανωτέρω εδαφική έκταση συμπληρώθηκε με την αγορά άλλων 6,5 στρεμμάτων, όπου δημιουργήθηκαν επίσης υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ , προπονητικός χώρος, αποδυτήρια αθλητών και διαιτητών και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.     
Πρόεδροι της ομάδας μεταξύ άλλων, διατέλεσαν κατά διαστήματα οι, Θεόδωρος Ευστ. Φούκας, ,  ο Ιωάννης Μακρής, ο Χρήστος Γ. Μπελεβώνης, ο Αθανάσιος Αν. Καραθάνος, , ο Νικόλαος  Γρ. Ψιλογιαννόπουλος,, ο Ανδρέας Χ. Ψιλογιαννόπουλος,ο Ιωάννης Γ. Αναστασίου, ενώ σήμερα χρέη προέδρου ασκεί ο  Στέλιος Γ. Κακαζιώτης.
 
ΦΩΤΟ 3) Γήπεδο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: Γ. Κοτρώτσος, Θ. Αντωνόπουλος, Β. Κοτρώτσος
Ενδεικτικά αναφέρουμε και τα ονόματα κάποιων προπονητών που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο σύλλογο όπως, , ο Στέλιος Ταλαμάγκας, ο Γεώργιος Κοτρώτσος ο Βασίλης Ρόκκος, ο Βασίλης Σταρακάς, ο Αντώνης Λαυράνος,  ο Πάνος Μπαλωμένος, ο Βαγγέλης Κοτρώτσος, ο Γιώργος Μπουλιέρης, ο Λεωνίδας Ζαχαράτος και στη σημερινή ομάδα προπονητής είναι ο Θωμάς Καρτσακλής.
Ο πρώτος Καλυβιώτης ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε ομάδα Β΄ Εθνικής κατηγορίας ήταν ο αείμνηστος Στέλιος  Γ. Ταλαμάγκας. Είχε αγωνιστεί στη θέση του κεντρικού επιθετικού από τα δεκαέξι του και επί σειρά ετών ( 1965 – 1972 ) στην ομάδα του Παναιτωλικού. Παράλληλα βοήθησε προπονητικά τον ΠΑΟΚ, με τις γνώσεις και την εμπειρία του, να σταθεί ανταγωνιστικά στα πρώτα του ¨βήματα¨ στο τοπικό πρωτάθλημα.
Στη συνέχεια κατά τα έτη 1973 – 1976 ο Στέλιος Ταλαμάγκας αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Άρτας που συμμετείχε επίσης στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, για να τερματίσει την ποδοσφαιρική του καριέρα με τα χρώματα του 
« Φονέα των Γιγάντων », της ομάδας του Φωστήρα του Ταύρου Αττικής.
Στην ομάδα του Παναιτωλικού είχαν δελτίο τα χρόνια της δεκαετίας του ΄70 τα αδέλφια Θεόδωρος και Παναγιώτης  Αντωνόπουλος. 
Επίσης ο Βαγγέλης Ι. Κοτρώτσος έπαιξε αρχικά στην ομάδα του Παναιτωλικού 
( 1970 – 1976 ), για να μεταγραφεί ακολούθως ( 1976 ) στην ομάδα του Πανηλειακού και κατόπιν αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της καριέρας του ( 1989 ) με τα χρώματα της Αχαϊκής Πατρών, που συμμετείχε τότε στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας.
 
ΦΩΤΟ 4) 1973-Άνοδος της ομάδας και πανηγυρισμοί σε κατάστημα των Καλυβίων. Στο κέντρο διακρίνεται ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Θ. Φούκας, ο Στέλιος Ταλαμάγκας, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι του ΠΑΟΚ.
Τα αδέλφια Κ. Καραλή, δηλαδή οι Γιώργος, Νίκος, Σπύρος και Λεωνίδας έχουν αγωνιστεί με τα χρώματα του ΠΑΟΚ για πολλές ποδοσφαιρικές περιόδους τα τελευταία 30 χρόνια και μάλιστα  ο Λεωνίδας, αν και είναι 46 ετών, παίζει ακόμη ποδόσφαιρο, ενώ ο Βασίλης Α. Τουρλίδας, γέννημα θρέμμα του ΠΑΟΚ, προσέφερε για πολλά χρόνια τις υπηρεσίες του,  μαζί με μια πλειάδα νέων παικτών στην ομάδα των Καλυβίων, με στόχο την παραμονή στην κατηγορία που αγωνίζεται η ομάδα.
Από την ομάδα του ΠΑΟΚ ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα ο Γεράσιμος Χρ. Μπελεβώνης, ο οποίος αφού αγωνίστηκε με τα χρώματα του Παναιτωλικού μέχρι το 1997, στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την ομάδα της Καλαμάτας ( Α΄ Εθνική,1997 – 2001 ) και ακολούθως αποκτήθηκε από την ομάδα του ΟΦΗ που αγωνίζονταν στην Α΄ Εθνική. Το 2007 ο Γεράσιμος  Μπελεβώνης επέστρεψε  στον Παναιτωλικό και τον βοήθησε με την εμπειρία του, στις προσπάθειες ανόδου σε μεγαλύτερες κατηγορίες καθώς και στην φετινή  πορεία του στα γήπεδα της Α΄ Εθνικής.
Άλλα ποδοσφαιρικά ταλέντα που ξεκίνησαν από τον ΠΑΟΚ και κατόπιν συνέχισαν σε μεγαλύτερες ομάδες είναι  οι, Δημήτρης Ζουλιώτης ( Παναιτωλικός, Αιολικός, Κόρινθος, Ηρακλής Ψαχνών ), ο  Νίκος Τρανταφυλλάκης (Καλαμάτα (  Νέοι ), Παναιτωλικός, Ρόδος, Θήβα και Καλαμάτα ), ο Θανάσης Ρεπετσάς ( Ελαιόφυτο, Παναιτωλικός, Πανηλειακός, Εθνικός Αστέρας , Α.Ο. Πλατανιάς Χανίων, Ηρακλής Ψαχνών), ο Παναγιώτης Καρύμπας ( Παναιτωλικός, Ελαιόφυτο, Ναυπακτιακός Αστέρας, Α.Ο. Πλατανιάς Χανίων, Α.Ε. Μεσολογγίου ) και ο Σπύρος Χαρατσής ( Ναυπακτιακός Αστέρας,  Α.Ο. Πλατανιάς Χανίων, Επισκοπή ).
Πολλά είναι επίσης τα ποδοσφαιρικά ταλέντα που αγωνίσθηκαν και αναδείχθηκαν με επιτυχία στον ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια και συνέβαλλαν στην πρόοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. 
Κάνοντας μια αναδρομή στην αγωνιστική παρουσία του ΠΑΟΚ βλέπουμε ότι εμφανίζεται στην Α΄ κατηγορία του νομού μας την ποδοσφαιρική περίοδο 1978-79 και αγωνίζεται σ΄ αυτήν μέχρι και το 1989-90, με καλή παρουσία και έχοντας ρόλο πρωταγωνιστικό:
•    Το 1982 είναι φιναλίστ στον τελικό κυπέλλου Αιτ/νίας με αντίπαλο τον Α.Ο. Αγρινίου από τον οποίο ηττήθηκε στο Εθνικό Στάδιο Μεσολογγίου με 3-1. 
•    Την περίοδο 1983-84 βγαίνει 1ος στον Β΄ όμιλο, αλλά χάνει την άνοδο σε αγώνες μπαράζ με τον Τρίκαρδο Κατοχής και τον Αμφίλοχο.
•    Την επόμενη χρονιά 1984-85 τερματίζει 1ος αλλά και πάλι χάνει την άνοδο στα μπαράζ με την ΑΕΜ και την ΑΕΚ Αγ. Κωνσταντίνου.
•    Το ίδιο συμβαίνει και το 1987-88 είναι πρωταθλητής στο β΄ όμιλο της Α΄ ΕΠΣΝΑ με 57 βαθμούς σε 34 αγώνες και στο μπαράζ με την Α.Ε. Μεσολογγίου χάνει με σκορ 3-1 και δεν παίρνει το εισιτήριο της ανόδου για την Εθνική Ερασιτεχνών.
•    Το 1988-89 χάνει την 1η θέση αφού ισοβαθμεί με τον Αμφίλοχο, λόγω διαφοράς τερμάτων.
•     Το 1989-90 ως δευτεραθλήτρια πίσω απο τον Αρακυνθιακό Παπαδατών ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Δ΄ Εθνική ( που αποτελεί την μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου).
 
ΦΩΤΟ 5) ΠΑΟΚ  1982 ΟΡΘΙΟΙ: Αθανάσιος Καραθάνος ( πρόεδρος), Ν. Στρατόπουλος, Β.Ζαπαντιώτης, Γ. Κοτρώτσος, Ν. Ζαπαντιώτης, Β. Διονυσάτος, Σ. Γεωργίου, Αντώνης Λαβράνος( προπονητής ). ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Ν. Ψιλογιαννόπουλος, Δ. Σκαφίδας, Γ. Μπελεβώνης, Π. Μπαλωμένος, Π. Αντωνόπουλος. ( αρχείο Γιάννη Κοτρώτσου ). 
Αγωνίζεται την περίοδο ( 1990-91) στον 4ο όμιλο, δεν έχει όμως καλή παρουσία, αφού τερμάτισε στην 21η θέση με 10 βαθμούς σε 42 αγώνες.
Χρησιμοποιήθηκαν 33 ποδοσφαιριστές και πρώτος σκόρερ ήταν ο Λεωνίδας Καραλής με 8 γκολ. Πρώτος σε συμμετοχές ήταν ο Ι. Μέντας, ο οποίος έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια (42) και τον ακολούθησαν ο Αθ. Ντούρμας με (40), Προύντζος (40), Γερ. Μπελεβώνης (39) και Βάρρας με (35).
Πρόεδρος ήταν ο αείμνηστος Νίκος Γρ. Ψιλογιαννόπουλος ( Τάγκαλος )  ενώ προπονητής  αυτής της ομάδας ήταν για ένα μικρό διάστημα ο Δήμος Χειμώνας, ακολούθησε ο Λεωνίδας Κωστόπουλος και κατόπιν μέχρι το τέλος της αγωνιστικής χρονιάς ο Αντώνης Λαυράνος.
Μετά τον υποβιβασμό από την Δ΄ Εθνική, ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί και πάλι στην Α΄ ΕΠΣΝΑ  τις περιόδους 1991-92 μέχρι το 1994-95, ακολούθως θα υποβιβαστεί στην Β΄ κατηγορία ( 1995-96 έως την περίοδο 2001-02 ) και από το 2002-03 μέχρι το 2008 αγωνίζονταν στη μεγάλη κατηγορία του νομού μας. Φέτος αγωνίζεται στην Β΄ κατηγορία Αιτ/νίας. 
-    Δημοσιογραφική έρευνα και φωτογραφικό υλικό: Γιώργος  Αν. Πανταζόπουλος
-     Οι ιστορικές αναφορές προέρχονται από το βιβλίο:                          
« ΚΑΛΥΒΙΑ – Ιχνηλατώντας τον ¨Καναδά¨ (2004) του Δικηγόρου Ιωάννη Γρ. Διονυσάτου  
-     Τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της ομάδας στις τοπικές κατηγορίες και στην Δ΄Εθνική, είναι από το αρχείο του Δημήτρη Αντωνόπουλου ( Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: