Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τι είπε στους δημάρχους ο Κουρουμπλής - Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τις πληροφορίες για δυο Κέντρα στην Αιτωλ/νία


Δεν έγιναν σοφότεροι οι δήμαρχοι της χώρας που σήμερα συναντήθηκαν με τους αρμοδίους του Υπουργείου των Εσωτερικών για το καυτό θέμα του προσφυγικού και την συνδρομή που μπορούν να παράσχουν οι δήμοι της χώρας.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ως πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ακούστηκε για άλλη μια φορά κάτι νέο, δηλαδή το ποιο είναι το ακριβές σχέδιο της κυβέρνησης για την φιλοξενία προσφύγων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο υπουργός κ. Κουρουμπλής, φέρεται να ζήτησε την βοήθεια των δημαρχών ώστε να δημιουργηθούν Κέντρα και σε άλλες περιοχές, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρηματοδότησης, λέγοντας πως προς το παρόν αυτά θα καλυφθούν από το Υπουργείο.

Να θυμίσουμε πως ουσιαστικά στην παρούσα φάση τον πρώτο λόγο στα κέντρα αυτά τον έχει ο στρατός, γι’αυτό άλλωστε είναι και αυξημένος ο ρόλος του κ. Βίτσα, του Ναυπάκτιου αναπλ. υπουργού Άμυνας που είναι επικεφαλής του συντονιστικού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες,

Στην σημερινή σύσκεψη ασκήθηκε πίεση από δημάρχους της Μακεδονίας, που έχουν σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος, ώστε πληθυσμοί να μετακινηθούν και νοτιότερα, αν και όπως είναι γνωστό αυτό είναι κάτι που ούτε οι ίδιοι πρόσφυγες πολλές φορές θέλουν.

Το agriniopress.gr επικοινώνησε τόσο με τον Γ. Παπαναστασίου, όσο και με την αντιπεριφερειάρχη Χρ. Σταρακά και δήλωσαν πάντως άγνοια σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο αν. υπουργός Άμυνας, που έχει αναλάβει την διαχείριση του μεταναστευτικού κ. Βίτσας, σχετικά με την λειτουργία έξι κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη δυτική Ελλάδα, εκ των οποίων τα δυο στην Αιτωλοακαρνανία.

Αύριο πραγματοποιείται στην Πάτρα η δεύτερη σύσκεψη για το προσφυγικό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και όπως όλα δείχνουν και πάλι δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δηλαδή να προταθούν χώροι που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Το θέμα σε κάθε περίπτωση με πάνω από 50.000 εγκλωβισμένους , δεν παρουσιάζει ακόμη σταθερότητα και οποιαδήποτε ανατροπή ή αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν επανασχεδιασμούς, σε μια κατάσταση που η κυβέρνηση δείχνει πως δύσκολα προς το παρόν μπορεί να διαχειριστεί.

Να θυμίσουμε πάντως πως ο δήμαρχος Αγρινίου, δεν φαίνεται να είναι αντίθετος με την πιθανότητα να φιλοξενηθεί ένας αριθμός προσφύγων στην περιοχή εντός των ορίων του δήμου αλλά διαφώνησε κάθετα με την πρόταση που κατέθεσε η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ , για χώρους στο κέντρο της πόλης.

Προς το παρόν ο πλέον ενδεικνυόμενος χώρος που φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη αποδοχή τουλάχιστον σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, είναι αυτός του στρατιωτικού αεροδρόμιου (ΝΑΤΟ) στο Δοκίμι. Το γεγονός ότι ο στρατός έχει τον ρόλο που έχει στην συνολική διαδικασία, στον χώρο της πρώην 132 ΣΜ, προσδίδονται ακόμη περισσότερες πιθανότητες.
http://www.agriniopress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: