Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Προς Δήμαρχο Αγρινίου: Ετσι ήταν σήμερα το Μνημείο των 120 στην Αγία Τριάδα


Σ' αυτή την άθλια κατάσταση ήταν το Μνημείο των 120 στην Αγία Τριάδα ανήμερα της μαύρης επετείου της εκτέλεσής τους.

14 Απριλίου,Μεγάλη Παρασκευή,του 1944  εκτελέστηκαν σ' αυτό το σημείο 120 πατριώτες.

Σήμερα 72η επέτειο της θυσίας τους δεν βρέθηκε ούτε ένας
πατριώτης ν' ασβετώσει το υποτυπώδες μνημείο,που 'χει στηθεί προς τιμήν τους στη συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Αποστόλου Παύλου και ν' αφήσει ένα λουλούδι,ούτε καν η Δημοτική αρχή της πόλης.


Τίποτα δεν σηματοδοτεί πως σ' αυτή εδώ τη γωνία πριν 72 χρόνια μύριζε μπαρούτι και αίμα,τίποτα δεν υποδηλώνει στον περαστικό διαβάτη,αλλά ακόμα και σε πολλούς Αγρινιώτες τι συνέβη  κείνη τη μέρα στο Αγρίνιο.

Εμείς από τη μέρα που φτιάξαμε αυτή εδώ τη σελίδα απευθυνόμαστε ξανά και ξανά στην εκάστοτε  Δημοτική αρχή του Αγρινίου και της ζητάμε να κάνει επιτέλους το χρέος της απέναντί τους.

Αυτό το χρέος επιβάλλει να φτιαχτεί ένα επιβλητικό μνημείο πάνω στην πλατεία των 120,που να προκαλεί δέος, να εμπνέει σεβασμό,να συμβολίζει το μέγεθος της θυσίας και να παραπέμπει στο μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Και βεβαίως δυό μεγάλες πλάκες με χαραγμένα όλα τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Επίσης ο χώρος να είναι προσβάσιμος μόνο για προσκύνημα κι όχι όπως γίνεται σήμερα να παίζουν μπάλα και να κάνουν ποδήλατο τα μικρά παιδιά και κάποια μεγαλύτερα να φτιάχνουν γκράφιτι πάνω στο υποτυπώδες μνημείο.

Οσοι έχουν επισκεφτεί το σκοπευτήριο στην Καισαριανή καταλαβαίνουν τι εννοούμε.


Πέρσι τη Μεγάλη Παρασκευή


Επειδή κάποιος μπορεί να πει ότι το ιστορικό γεγονός συνέβη Μεγάλη Παρασκευή σας δείχνουμε πως ήταν πέρσι το μνημείο στις 10 Απριλίου που ήταν Μ. Παρασκευή.

Δημήτρης Τσούκας

Νέο μνημείο για τους 120

Δείτε τη σελίδα με αίτημα Νέο μνημείο για τους 120

Δυστυχώς στην πόλη δεν υπάρχει μνημείο που ξεκάθαρα να νοηματοδοτεί το γεγονός αυτό. Το προηγούμενο που υπάρχει έκανε ήδη το καθήκον του στο χρόνο του και την εποχή του. Για αυτό και δημιουργήθηκε αυτή η κοινότητα, με το σκοπό την εκτέλεση και μόνο ενός έργου. Την δημιουργία ενός μνημείου ή έστω πλάκας με αναφορά στα γεγονότα και τα ονόματα των νεκρών. Η πιστή προσήλωση στο έργο αποκλείει αυτόματα οποιοδήποτε σκεφτεί πονηρά να επιδείξει ιδεολογική-κομματική παρουσία στο εν λόγω εγχείρημα:https://www.facebook.com/

από Ζείδωρον

Δεν υπάρχουν σχόλια: