Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Που κατέληξε η αυτοψία του ΥΠΕΘΑ στο ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας για τη φιλοξενία προσφύγων

Προηγήθηκε σύσκεψη στο νοσοκομείο Αγρινίου

Προς αρνητική εισήγηση για την φιλοξενία γενικώς προσφύγων στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας προσανατολίζεται το κλιμάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έκανε αυτοψία σήμερα στους χώρους του. 

Ωστόσο αναμένεται να ανάψει «πράσινο» φως για τη μεταφορά προσφύγων- από κέντρα φιλοξενίας όμορων περιοχών-που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας και χρήζουν αποκατάστασης.

Η επίσκεψη του κλιμακίου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς το ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΑΦΚΑ) έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αρχικά από τον δήμαρχο Απόστολο Κοιμήση και εν συνεχεία και από άλλους στη σύσκεψη της Πάτρας χωρίς η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να απορρίψει το ενδεχόμενο.

Ωστόσο αν και ο δήμαρχος έκανε την πρόταση γρήγορα αναδιπλώθηκε προς την κατεύθυνση του να φιλοξενηθούν άτομα και οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποκατάστασης και όχι οποιοσδήποτε.

Για τη σημερινή επίσκεψη του κλιμακίου, του οποίου ηγούνταν ο φυσίατρος του Υπουργείου Άμυνας, ο δήμαρχος δεν είχε επίσημη ενημέρωση , άλλωστε το ίδρυμα δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του. Ανήκει στη διοικητική δικαιοδοσία του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας και για το λόγο αυτό προηγήθηκε η σύσκεψη στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την αυτοψία στο ΚΕΦΙΑΠ στην Αμφιλοχία σχηματίστηκε η άποψη πως διαθέτει τις υποδομές για να να φιλοξενήσει αποκλειστικά πρόσφυγες με κινητική αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Είναι κάτι άλλωστε που είχε επισημάνει και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων (ΠΟΜΑμεΑ) τονίζοντας ωστόσο την αντίθεση της στη φιλοξενία γενικά προσφύγων στο χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται άλλωστε να καμφθούν και οι αντιρρήσεις των στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασαν και σήμερα τους προβληματισμούς τους στα μέλη του κλιμακίου.

«Είναι προφανές ότι η δομή αυτή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Από κει και πέρα, η επιχειρησιακή κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων είναι δεδομένη από εμάς, με το πρωτοφανές τσουνάμι αλληλεγγύης που εμφανίζεται στη χώρα μας να δείχνει ότι είμαστε μια κοινωνία με βαθύ αίσθημα ανθρωπισμού. Ενάντια στους φράχτες χτίζουμε γέφυρες φιλοξενίας και κατανόησης», άλλωστε ανέφερε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ Αμφιλοχίας.
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: