Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

«Θωρακίζεται» το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείο Αγρινίου

Έρχονται έξι μόνιμοι γιατροί

Δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση με την οποία δημιουργούνται στο Νοσοκομείο Αγρινίου 6 θέσεις μονίμων γιατρών επείγουσας ιατρικής για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Οι θέσεις προστίθενται στον υφιστάμενο οργανισμό και θα προκηρυχθούν πολύ σύντομα ώστε σε λίγους μήνες στο νοσοκομείο Αγρινίου, μαζί με την έναρξη της διαλογής, να υπάρχει ένα βελτιωμένο – σύγχρονο και με ανθρώπινο πρόσωπο τμήμα, για τις ανάγκες των πολιτών.

Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε περιλαμβάνει 465 θέσεις που προορίζονται για γιατρούς μονίμους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) των νοσοκομείων, όσων παρουσιάζουν αυξημένη κίνηση. Για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να δημιουργηθούν αυτόνομα Τ.Ε.Π.

«Σήμερα, εναλλάσσονται μονίμως οι γιατροί, οπότε δεν σταθεροποιείται η λειτουργία των Τ.Ε.Π. που θα βοηθούσε πιο αποτελεσματικά και οργανωμένα τη δουλειά μας. Επίσης, η λειτουργία αυτή στα Τ.Ε.Π. πιέζει πάρα πολύ τις κλινικές, ειδικά αυτές που είναι υποστελεχωμένες. Αυτή η κατάσταση λύνεται, με την έννοια ότι οργανώνεται σε σωστή βάση, με την ύπαρξη μιας ομάδας γιατρών που δουλεύει στο τμήμα επειγόντων και ανήκουν σε αυτό αποκλειστικά» δήλωσε στη «Σ» ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Δημήτρης Μιχάλης.

Οι θέσεις των γιατρών επείγουσας ιατρικής, που προβλέπονται για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Αγρινίου είναι 6 και θα καλυφθούν από γιατρούς που προέρχονται από τις ειδικότητες χειρουργικής, αναισθησιολογίας, γενικής ιατρικής, παθολογίας, καρδιολογίας, και έχουν το χαρακτηριστικό να έχουν εκπαιδευτεί επιπλέον της ειδικότητάς τους στην επείγουσα ή στην εντατική ιατρική.

«Οι 6 αυτοί γιατροί, θα λειτουργούν επί της ουσίας στα Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου Αγρινίου ως επειγοντολόγοι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επείγουσα ιατρική ειδικότητα, ωστόσο έχει σχεδιαστεί και θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μετεκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική και στην εντατική θεραπεία και ανεξαρτήτως της ειδικότητάς τους θα διαθέτουν το χαρακτηριστικό αυτό ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετούν τα επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στα τμήματα» τόνισε ο κ. Μιχάλης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «θα δώσει άλλη ώθηση και οργάνωση, αποτελεσματικότερη και σωστότερη διαχείριση των ασθενών από πλευράς χρόνου και κυρίως προσέγγισης των ασθενών, αλλά και από πλευράς δαπανών, καθώς όταν το μεγάλο βάρος το έχουν ανειδίκευτοι και αγροτικοί γιατροί στα τμήματα των επειγόντων μέχρι να αναλάβει ο ειδικός τον ασθενή, έχουν δαπανηθεί ανθρώπινοι πόροι, χρόνος, αλλά και πολλές φορές έχουν γίνει και άσκοπες εξετάσεις.

Αυτό θα νοικοκυρέψει και τα οικονομικά. Θα βοηθήσει επίσης πάρα πολύ στη διαχείριση του χρόνου εργασίας των γιατρών. Προχωρούμε πανελλαδικά σαν σύστημα υγείας να υιοθετήσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία για 48 ώρες εργασίας των γιατρών την εβδομάδα και καθ’ υπέρβαση 60 ώρες.

Σήμερα οι γιατροί εργάζονται πολύ παραπάνω και 80 και 90 ώρες για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Αν λοιπόν αύριο το πρωί εφαρμόζαμε το 48ωρο με τη δυναμική που έχουν τα νοσοκομεία μας θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών λόγω μη επάρκειας.

Για να εφαρμοστεί το 48ωρό πρέπει να στελεχωθούν περαιτέρω τα τμήματα στα νοσοκομεία μας, κάτι το οποίο δρομολογείται αλλά και να μην χρειάζεται οι γιατροί των τμημάτων να έχουν στην «πλάτη» τους το έργο των Τ.Ε.Π.

Το νοσοκομείο Αγρινίου, ανήκει στα ευνοημένα νοσοκομεία θα έλεγα, που παίρνει τέτοιες θέσεις και μαζί με το σύστημα διαλογής που σύντομα θα ξεκινήσουμε, προσπαθούμε προς το τέλος του μήνα και αν όχι τότε, μέσα στον Δεκέμβριο, να έχουμε ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και αποτελεσματικό Τ.Ε.Π. Οι γιατροί αυτοί δεν θα έρθουν αύριο. Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, προκηρύσσονται οι θέσεις και αισιοδοξούμε ότι σε 2 με 3 μήνες θα έχουμε τελειώσει».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: