Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

421 γυναίκες κακοποιήθηκαν στο Αγρίνιο φέτος! - «Όχι στη βία κατά των Γυναικών»

Εκδήλωση του Δήμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Συμβουλευτικό Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών Αγρινίου για την εξέταση θεμάτων κακοποίησης:Δραματική η αύξηση των κρουσμάτων
κακοποίησης γυναικών στην πόλη του Αγρινίου – Αναλυτικά στοιχεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Ο Δήμος Αγρινίου, στο πλαίσιο του Άξονα «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας», υλοποιεί το έργο «Ξενώνας φιλοξενίας γυναικών Δήμου Αγρινίου».

Ο Ξενώνας του Δήμου Αγρινίου προσφέρει την δυνατότητα στέγασης και φιλοξενίας σε γυναίκες που βιώνουν την έμφυλη βία ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς και των παιδιών τους.

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Απεναντίας, η ψυχολογική, σεξουαλική, σωματική ή λεκτική βία κατά των γυναικών, αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που δεν περιορίζεται σε σύνορα, κοινωνικούς, οικονομικούς ή πολιτισμικούς περιορισμούς, αλλά μας αφορά όλους και όλες.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, διοργανώνει εκδήλωση στον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, αύριο, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει Έκθεση Ημερολογίων, με τίτλο «Ιστορίες Ζωής Γυναικών», βασισμένες σε πραγματικά βιώματα, όπως έχουν καταγραφεί σε συμβουλευτικές συνεδρίες μέσα στον χρόνο, επιμελημένες και διασκευασμένες από το Επιστημονικό Προσωπικό του Ξενώνα.

Η δράση θα πλαισιωθεί με χορευτικά δρώμενα από την Σχολή Χορού “Dance Academy” της κας Πίσιου Ελένης και από τους χορευτές tango, κο. Φώλο Κων/νο και την κα Καμμένου Βασίλεια.
Κεντρικό μήνυμα της δράσης είναι: «Όχι στη βία κατά των Γυναικών».

Ποιος εξάλλου δεν έχει ακούσει, ότι γυναίκα έχει πέσει θύμα βίας; Είτε σωματικής, είτε λεκτικής ή ψυχολογικής. Είτε μέσα στο σπίτι, είτε στον χώρο εργασίας της.

Η «Σ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα, στοιχεία που σοκάρουν. Στοιχεία που μαρτυρούν, εφιαλτικές καταστάσεις, που αντιμετωπίζουν γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες που δεν άντεξαν άλλο την καταπίεση και τη βία και αναγκάστηκαν να βρουν στέγη και ζεστασιά – πολλές φορές με τα ανήλικα παιδιά τους – στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Αγρινίου.

Στην πόλη του Αγρινίου, ο Ξενώνας λειτουργεί από το 2014, αποτελώντας μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών-υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας σε περιφερειακό επίπεδο, όπου φιλοξενούνται γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των 18, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των 12 εφόσον πρόκειται για αγόρια.

Μέσα στο 2017, στον Ξενώνα, είχαν υποβάλλει αίτηση για φιλοξενία 20 γυναίκες. Εγκρίθηκαν 12 αιτήματα γυναικών, ενώ στον Ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί και 14 παιδιά.

Από τις 5 Μαρτίου 2014, απ’ όταν δηλαδή άνοιξε τις πύλες του ο Ξενώνας, οι συνολικές αιτήσεις φιλοξενίας, φτάνουν τις 83, ενώ αναφορικά με τις μακροχρόνιες φιλοξενίες (μέχρι και 6 μήνες) το σύνολο των φιλοξενούμενων (γυναίκες και παιδιά) ανέρχεται στα 44 άτομα.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί, η ραγδαία αύξηση στις περιπτώσεις των γυναικών που απευθύνθηκαν στο συμβουλευτικό κέντρο των κοινωνικών υπηρεσιών για την εξέταση θεμάτων κακοποίησης. Το 2016, 79 γυναίκες πέρασαν την πόρτα του συμβουλευτικού κέντρου, με τις περιπτώσεις το 2017 να εκτινάσσονται στις 421 μέχρι σήμερα!

Ας μας ευαισθητοποιήσει όλους η αυριανή μέρα και ας αποτελέσει σταθμό για τον σεβασμό και την αγάπη μας προς τη γυναίκα. Αν μη τι άλλο, αυτό επιβάλει η παιδεία και ο πολιτισμός που έχουμε σαν χώρα!

Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: