Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ξεπερνούν τους 2.000 οι διαβητικοί στην Αιτωλοακαρνανία!


Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έκανε «πρεμιέρα» ο υπό σύσταση σύλλογος Διαβητικών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια»

1 diavitis
Ο Αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής με τα μέλη του Δ.Σ του υπό σύσταση συλλόγου Διαβητικών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια»
Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) ο Δήμος Αγρινίου και η Αντιδημαρχία Πρόνοιας, τοποθέτησαν περίπτερο στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την άμεση εξέταση των ενδιαφερόμενων. 
Στο περίπτερο, πλην του νοσηλευτικού προσωπικού και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Κώστα Καλαντζή, ήταν και μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του υπό σύσταση Συλλόγου Διαβητικών νομού Αιτωλοακαρνανίας «Γλυκιά Οικογένεια», ο οποίος στοχεύει στην ενημέρωση, την εξωστρέφεια και την «ένωση» των διαβητικών με σκοπό να γίνουν οικογένεια.
Ο σύλλογος απευθύνεται σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες διαβητικούς, οι οποίοι αναλογικά ανέρχονται στους 2.000 με 2.500!
Ο διαβήτης τύπου 1 αφορά κυρίως παιδιά και νεαρούς ενήλικες που έχουν παντελή έλλειψη ινσουλίνης, οπότε έχουν άμεση ανάγκη χορήγησης εξωγενούς ινσουλίνης, ενώ οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 είναι άτομα άνω των 40, γεγονός που αποτελεί τη νέα μάστιγα του δυτικού κόσμου. Είναι πολυπαραγοντικός σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο ζωής μας και την αύξηση της παχυσαρκίας. Συνοδεύεται επίσης από πολλές επιπλοκές, ενώ αρκετός κόσμος που πάσχει δεν το γνωρίζει.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Ζαμπάρα τόνισε: «ο σύλλογός μας, απευθύνεται σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες διαβητικούς. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και την εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου που μετράει το στιγμιαίο ζάχαρο στους διερχόμενους πολίτες, βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε την παρουσία μας και να μας γνωρίσει  ο κόσμος, με σκοπό να γίνουμε οικογένεια και να μπορεί ο ένας να βοηθάει τον άλλον».
Βάσει των επίσημων καταγραφών και σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Γλυκιά Οικογένεια» και Ιατρό Χριστίνα Νείλα: «οι δηλωμένοι διαβητικοί στην Ελλάδα ανέρχονται στο 1.200.000. Από αυτούς, αναλογικά στην Αιτωλοακαρνανία, υπολογίζονται περίπου στους 2.000 με 2.500. Υπάρχουν όμως άτομα που δεν το γνωρίζουν ή άτομα που είναι στο στάδιο του προδιαβήτη που κάνουν δίαιτα, οι οποίοι πιστεύουμε πως σε πανελλαδικό επίπεδο μπορεί να είναι 1 εκατομμύριο. Αναλογικά, τα παιδιά με διαβήτη είναι το 2% με 3% του συνόλου των διαβητικών. Επίσης, τα νέα περιστατικά, σε ετήσια βάση, για τα παιδιά που έχουν διαβήτη ανέρχονται σε 120 με 130. Ο διαβήτης στα περιστατικά τύπου 1 παρουσιάζεται σε νεογνά έως και σε παιδιά μέχρι 14 ετών.
2 diavitis
Από την χθεσινή μέτρηση σακχάρου στο «περίπτερο» του Δήμου Αγρινίου

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: