Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Ομιλία σχετικά με το νέο σχολικό βιβλίο του μαθήματος των Θρησκευτικών "Φάκελος Μαθητή" στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου (φωτο & βίντεο)


Γράφει η Χρύσα Σπαή

Αντιδράσεις προκαλεί το νέο βιβλίο θρησκευτικών «Φάκελος Μαθητή» όπου φωτογραφίες, εικόνες, τραγούδια, πρόσωπα και δοξασίες άλλων δογμάτων και θρησκειών μπερδεύονται με το ορθόδοξο υλικό, καθιστώντας έτσι τον μαθητή αδύναμο να συμπεράνει πως η Ορθόδοξη πίστη είναι η μόνη αλήθεια που σώζει τον άνθρωπο στην αιωνιότητα. 

Για τον λόγο αυτό ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου διοργάνωσε ομιλία από εκπαιδευτικούς του συλλόγου Θεολόγων την Τετάρτη 14/11/2017. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή ήταν εκεί.
thriskeytika 8o dimotiko noe 2017 a 08
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου Κος Κολυδάς Χαράλαμπος δήλωσε: Ανταποκριθήκαμε στις ανησυχίες και τις οχλήσεις γονέων σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών και το βιβλίο που χορηγήθηκε φέτος με τίτλο « Φάκελος Μαθητή».

Διοργανώσαμε μια ενημερωτική συζήτηση προσκαλώντας έγκριτους εκπαιδευτικούς θεολόγους οι οποίοι ως απόλυτοι γνώστες του θέματος θα μπορέσουν να μας διαφωτίσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά με το περιεχόμενο του εν’λόγω βιβλίου. 

Η ανησυχία μας επίσης ως σύλλογος γονέων έγκειται στο ότι τα παιδιά μας σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να αντιληφθούν την διαφορά μεταξύ των θρησκειών. 

Την διδασκαλία την οποία, εντέχνως προωθεί το εν λόγω εγχειρίδιο με αποτέλεσμα να επέρχεται σύγχιση στον ψυχικό και συναισθηματικό τους κόσμο. Ετσι κάνει την αντίληψη και αποδοχή του παιδιού για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη δυσκολότερη το εγχειρίδιο αυτό.
thriskeytika 8o dimotiko noe 2017 a 01
Ο Κος Μάλαινος Φώτιος Θεολόγος Φιλόλογος τέως Δ/ντης Λυκείου στην ομιλία του επεσήμανε : Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου ζήτησε από θεολόγους της πόλης ενημέρωση γύρω από τον νέο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών όπως αυτός διαμορφώθηκε με την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών. 

«Τα νέα θρησκευτικά» από φέτος παύουν να προσφέρουν ορθόδοξη αγωγή διότι κινούνται σε μια ουδετερόθρησκη διδακτική λογική. Σε πολλές ενότητες συμπαρατίθενται στοιχεία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης με στοιχεία άλλων θρησκειών και χριστιανικών δογμάτων. 

Αποφεύγεται επιμελώς να παρουσιαστεί το πρόσωπο του χριστού όπως το διδαχθήκαμε, το γνωρίζουμε και το πιστεύουμε ως «το πρόσωπο του θεανθρώπου Κυρίου Σωτήρα μας» ενώ συμπαρουσιάζεται με πρόσωπα ιδρυτές διαφόρων θρησκειών. 

Αυτό προκαλεί θρησκευτική σύγχιση στους μαθητές και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά του δημοτικού σχολείου και τα οδηγεί στο συγκριτισμό την πανθρησκεία και τον αγνωστικισμό. 

Ομως η ορθόδοξοι Ελληνες γονείς όπως έχουν δικαίωμα από το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους απαιτούν από την πολιτεία να προσφέρει στα παιδιά τους ορθόδοξη χριαστιανική αγωγή και όχι θρησκειολογική ενημέρωση. ‘

Αλλωστε όπως είναι γνωστό όσοι μαθητές ανήκουν σε άλλα χριστιανικά δόγματα ή άλλες θρησκείες η οικογένειες που υοθετούν την αθεεία, έχουν το δικαίωμα να απαλάσσονται από το μάθημα των θρησκευτκών, στα πλαίσια της συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκείας μας.
thriskeytika 8o dimotiko noe 2017 a 03
thriskeytika 8o dimotiko noe 2017 a 04
thriskeytika 8o dimotiko noe 2017 a 12

Για την καλύτερη κατανόηση του θέματος από τους αναγνώστες, παραθέτουμε και το βίντεο παρουσίαση του Θεολόγου Καθηγητή Κου Θεόδωρου Κουτσιώρα το οποίο αναρτήσαμε σε προηγούμενο σχετικό άρθρο μας.


http://agriniobestof.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: