Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

93 χρόνια Παναιτωλικός - Μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορία,το ήθος,τον πολιτισμό και την προσφορά του (φωτο)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Στις 9 Μαρτίου 1926 ο Παναιτωλικός ΓΦΣ  άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα. Με τη νεολαία του Αγρινίου να αναζητάει μια κυψέλη άθλησης και τους ιδρυτές του να οραματίζονται κάτι πολύ μεγαλύτερο:
Ένα Σύλλογο που θα απλωθεί σύντομα σε ένα πολύ μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων…

1926, 9 Μαρτίου ημέρα Τρίτη και ώρα 5 μ.μ. στο Γυμνάσιο Αγρινίου, ιδρύεται ο Παναιτωλικός Γυμναστικός Σύλλογος Αγρινίου.

Οι παρόντες - ιδρυτές ψηφίζουν το καταστατικό κατ’ άρθρο και στο σύνολό του. Στη συνέχεια εκλέγουν τριμελή επιτροπή από τους Ευθύμιο Χαβέλλα, Γεώργιο Χαντζόπουλο και Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλο με σκοπό την εγγραφή μελών και την διενέργεια αρχαιρεσιών.

Οι ιδρυτές αυτοί ήταν:
Ευθύμιος Χαβέλλας- Γεώργιος Χατζόπουλος- Εμμανουήλ Θεοδωρόπουλος – Αθανάσιος Παπασωτηρόπουλος- Νικόλαος Σαραντόπουλος- Διονύσιος Έξαρχος- Ιωάννης Σελιμάς- Ανδρέας Παναγόπουλος- Γεώργιος Στύλιος- Χρήστος Γιάγκας- Λάμπρος Μπούτσος- Νικόλαος Τσιτσιμελής – Γεώργιος Πατσής- Χρήστος Παπαγιάννης- Παναγιώτης Τσιχριντζής – Γεώργιος Αλεξανδρόπουλος.

Γυμναστικός Σύλλογος ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ! Με τμήμα ποδοσφαίρου, κλασσικού αθλητισμού, βόλεϊ (ακόμα και γυναικών!), μπάσκετ, σκοποβολής και άλλα.

Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ! Προσφέροντας για δεκαετίες τη δυνατότητα μόρφωσης σε χιλιάδες ορφανά, άπορα, εργαζόμενα παιδιά στις Νυχτερινές Σχολές του που έμειναν στην ιστορία.

Σύλλογος με πυξίδα τον πολιτισμό, το ήθος και τις αξίες που αντέχουν στο χρόνο, ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ!

Έμβλημα ο ΤΙΤΟΡΜΟΣ ο ΑΙΤΩΛΟΣ, που ανάγκασε τον έξι φορές Ολυμπιονίκη Μίλωνα τον Κροτωνιάτη, να αναφωνήσει: «ΟΥΤΟΣ ΑΛΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ!», όταν γνώρισε τη σωματική δύναμη του ταπεινού, φιλόξενου και καλοκάγαθου Αιτωλού.

Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ απέκτησε τεράστιο λαϊκό έρεισμα και αγαπήθηκε από κάθε Αγρινιώτη, κάθε Αιτωλοακαρνάνα,έγινε σύμβολο ενός ολόκληρου νομού.

Οι αγωνιστικές διακρίσεις μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακές. Η συμμετοχή στο πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα (1954-1955), η παρουσία του στην Α’ Εθνική τη διετία 1975-1977, τον έκαναν ευρύτερα γνωστό. Όμως η προσφορά του δεν περιορίστηκε σ’ αυτόν τον τομέα. Ίσως περισσότερο με την κοινωνική του δράση ρίζωσε για τα καλά στις καρδιές όλων. Αυτή που έκανε περήφανους τους φίλους του.
Φωτο της περιόδου 1975 - 1976,πρώτη χρονιά στην Α' Εθνική

Και τώρα, την τελευταία δεκαετία των μεγαλύτερων αγωνιστικών του διακρίσεων με (σχεδόν) μόνιμη παρουσία στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας,εξακολουθεί την αταλάντευτη πορεία του για την ανάδειξη των αρχών και των αξιών που πρεσβεύει ο Σύλλογος από την ημέρα της ίδρυσής του και εισπράττει την ευρύτατη αποδοχή.

93 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 9 Μαρτίου του 1926.

Διαβάστε το: Μεγάλο αφιέρωμα στην ιστορία,το ήθος,τον πολιτισμό και την προσφορά του Συλλόγου

Διαβάστε κι αυτό:«Ελιά, Καπνός και Παναιτωλικός»


Δείτε παρακάτω την επετειακή ανάρτηση στη σελίδα της ΠΑΕ Παναιτωλικός

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Σήμερα ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Γ.Φ.Σ. συμπληρώνει 93 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσής του! Από τις 9 Μαρτίου 1926 που εγκρίθηκε το καταστατικό του και άρχισε η πορεία του στο χρόνο…


Για 93 χρόνια διαρκώς προσφέρει στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την κοινωνία. Με μοναδική φιλεκπαιδευτική δράση για αθλητικό Σύλλογο. Πιστός σε αρχές και αξίες που τον κάνουν ξεχωριστό. Με σταθερή πορεία και διάρκεια. Με επιτυχίες, διακρίσεις και -κυρίως- περηφάνια. Ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο και έγινε ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας.
Γιορτάζει (και) τα εφετινά γενέθλια έχοντας σταθεροποιηθεί στις κορυφαίες θέσεις του Ελληνικού αθλητισμού αλλά και στη συνείδηση – εκτίμηση του κόσμου. Οφείλουμε στους ιδρυτές του και όσους τον υπηρέτησαν πιστά, να δώσουμε μεγαλύτερη προοπτική στο όραμά τους. Να κάνουμε τον ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ μας ακόμα πιο δυνατό!
Η ομάδα του Παναιτωλικού και οι μαθητές των Νυχτερινών Σχολών

Δεν υπάρχουν σχόλια: