Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Φωτορεπορτάζ από τη γιορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μέγα Δένδρο και στο Θέρμο - Η ζωή του,το έργο του,το μαρτυρικό τέλος του και οι προφητείες του

Ο Πατροκοσμάς ήταν από τότε αντίθετος στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Μνήμη του Πατροκοσμά του Αιτωλού σήμερα και τόσο στο Μέγα Δέντρο,όπου η Ιερά Μονή,όσο και στο Θέρμο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις προς τιμήν του!

Κάθε χρόνο η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διοργανώνει μαζί με τον Δήμο Θέρμου, λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Στις εκδηλώσεις αυτές η Μητρόπολη προσκαλεί Ιεράρχες από άλλες Μητροπόλεις και μαζί με τον Μητροπολίτη Αιτ/νίας,που εορτάζει και ο ίδιος, τελούν την παραμονή της εορτής Πολυαρχιερατικό Μέγα Εσπερινό και ανήμερα Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία κηρύσσοντας και τον Θείο Λόγο που αναφέρεται στην διαχρονική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Ελληνισμό, στο Ιεραποστολικό του έργο και στην παιδαγωγική του προσφορά με την ίδρυση Σχολείων απ’ όπου περνούσε.



Γίνεται λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στην πόλη του Θέρμου, καθώς και πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις (ομιλίες, θεατρι­κές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, χορευτικά συγκροτήματα κλπ.) που οργανώνονται από τον Δήμο Θέρμου και τους ντόπιους πολιτιστικούς φορείς.


Με την ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν χτες οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Αιτωλίας, γενέτειρα του Αγίου.


Στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.


Τον θείο λόγο κήρυξε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο οποίος τόνισε την θεολογική αυτοσυνειδησία του Αγίου Κοσμά, καθώς και την κοινωνική, εκκλησιολογική και μαρτυρική συνείδησή του.


Εκατοντάδες πιστοί ανέβηκαν στην Ιερά Μονή για να ζητήσουν τις πρεσβείες του Αγίου Κοσμά και να προσκυνήσουν το χαριτόβρυτο απότμημα του ιερού λειψάνου, το οποίο μετέφερε τον Ιούνιο του 2007 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος και φυλάσσεται από τότε στην Ιερά Μονή.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί με τη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος και ομιλούντος του Μητροπολίτη Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυροπόλεως κ. Βαρνάβα, Δράμας κ. Παύλου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
από την περσινή λιτάνευση της εικόνας του Πατροκοσμά

Τέλος, το απόγευμα στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά, στην πόλη του Θέρμου, με τη συμμετοχή των προσκεκλημένων Σεβασμιότατων Μητροπολιτών, και ομιλούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα


Παράλληλα με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις στην περιοχή του Θέρμου γίνονται και πολιτιστικές!Χτες πραγματοποιήθηκε συναυλία των γνωστών καλλιτεχνών Μίλτου Πασχαλίδη και Χρήστου Θηβαίου,ενώ απόψε το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Λίγα λόγια για τον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο,πολύ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστεύεται ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες,άλλωστε καθημερινά στις μέρες μας διαβάζουμε προφητείες του Αγίου.

Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.

Στα 1759, εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, παρακινώντας με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία. Μέσα σε 16 χρόνια, ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. Στις Διδαχές του, απέτρεπε τη χρήση της Αρωμανικής και Αλβανικής γλώσσας και παρότρυνε τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».

«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσης τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας».

Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου του 1779 στο χωριό Κολικόντασι, κοντά στην πόλη του Βερατίου στην Αλβανία.

Τα ιερά λείψανα του Πατροκοσμά  μετέφερε τον Ιούνιο του 2007 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος στην Ελλάδα και από τότε φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Μέγα Δένδρο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.

Ο Πατροκοσμάς ήταν από τότε αντίθετος στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας,αντιδρούσε στην καταπάτησή της λέγοντας:

Πρέπει καί ἡμεῖς, ἀδελφοί μου, νά χαιρώμεθα πάντοτε, μά περισσότερον τήν Κυριακήν, ὁπού εἶνε ἡ Ἀνάστασις τοῦ Χριστοῦ μας.

Διότι Κυριακήν ἡμέραν ἔγινεν ὁ Εὐαγγελισμός τῆς Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας.

Κυριακήν ἡμέραν μέλλει ὁ Κύριος νά ἀναστήση ὅλον τόν κόσμον.

Πρέπει καί ἡμεῖς νά ἐργαζώμεθα τάς ἕξ ἡμέρας διά ταῦτα τά μάταια, γήϊνα καί ψεύτικα πράγματα, καί τήν Κυριακήν νά πηγαίνωμεν εἰς τήν ἐκκλησίαν καί νά στοχαζώμεθα τάς ἁμαρτίας μας, τόν θάνατον, τήν κόλασιν, τόν παράδεισον, τήν ψυχήν μας ὁπού εἶνε τιμιωτέρα ἀπό ὅλον τόν κόσμον, καί ὄχι νά πολυτρώγωμεν, νά πολυπίνωμεν καί νά κάμνωμεν ἁμαρτίας.

Oὔτε νά ἐργαζώμεθα καί νά πραγματευώμεθα τήν Κυριακήν.

Ἐκεῖνο τό κέρδος ὁπού γίνεται τήν Κυριακήν εἶνε ἀφωρισμένο καί κατηραμένο, καί βάνετε φωτιά καί κατάρα εἰς τό σπίτι σας καί ὄχι εὐλογίαν καί ἤ σέ θανατώνει ὁ Θεός παράκαιρα, ἤ τήν γυναίκα σου, ἤ τό παιδί σου, ἤ τό ζῶον σου ψοφᾷ, ἤ ἄλλον κακόν σου κάμνει.

Ὅθεν, ἀδελφοί μου, διά νά μή πάθετε κανένα κακόν, μήτε ψυχικόν μήτε σωματικόν, ἐγώ σᾶς συμβουλεύω νά φυλάγετε τήν Κυριακήν, ὡσάν ὁπού εἶνε ἀφιερωμένη εἰς τόν Θεόν.

Ἐδῶ πῶς πηγαίνετε, χριστιανοί μου;

Τήν φυλάγετε τήν Κυριακήν;

Ἄν εἶσθε χριστιανοί, νά τήν φυλάγετε.

Ἔχετε ἐδῶ πρόβατα; Τό γάλα τῆς Κυριακῆς τί τό κάμνετε; Ἄκουσε, παιδί μου· νά τό σμίγης ὅλο καί νά τό κάμνης ἑπτά μερίδια· καί τά ἕξ μερίδια κράτησέ τα διά τόν ἑαυτόν σου, καί τό ἄλλο μερίδιον τῆς Κυριακῆς, ἄν θέλης, δῶσέ το ἐλεημοσύνην εἰς τούς πτωχούς ἤ εἰς τήν Ἐκκλησίαν, διά νά εὐλογήση ὁ Θεός τά πράγματά σου.

Καί ἄν τύχη ἀνάγκη καί θέλης νά πωλήσης πράγματα φαγώσιμα τήν Κυριακήν, ἐκεῖνο τό κέρδος μή τό σμίγεις εἰς τήν σακκούλα σου, διότι τήν μαγαρίζει, ἀλλά δῶσέ τα ἐλεημοσύνην, διά νά σᾶς φυλάγη ὁ Θεός.

Διαβάστε πολύ περισσότερα για τη ζωή,το έργο,το μαρτυρικό τέλος και τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ΕΔΩ

από Ζείδωρον

Δεν υπάρχουν σχόλια: