Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ποντιακό Αντάμωμα και ξεφάντωμα τον Δεκαπενταύγουστο στο Μπαμπαλιό (φωτο & βίντεο)

Με το παραδεισένιο ποντιακό χωριό Μπαμπαλιό του Βάλτου,στην Αιτωλοακαρνανία,έχουμε ασχοληθεί κι άλλη φορά εδώ.

Το Μπαμπαλιό ίδρυσαν πρόσφυγες από την Κεπεκκλησιά του Πόντου το 1923,όταν ξεριζώθηκαν από το τόπο τους.Εδώ στο Βάλτο τους έμελλε να ξεριζωθούν και πάλι το 1969,όταν τα σπίτια τους και τον κάμπο,που με τόσο κόπο έφτιαξαν,έπνιξαν τα νερά του Αχελώου που έπεσαν στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου για την κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου της ΔΕΗ.


Παρά τον δεύτερο ξεριζωμό εγκαταστάθηκαν λίγο πιο πάνω στην ίδια περιοχή συνεχίζοντας τη ζωή τους,προοδεύοντας και μεγαλουργώντας!

Μπορεί με τα χρόνια και τις οικονομικές συγκυρίες στο Μπαμπαλιό να έμειναν περίπου 150 άνθρωποι. Ομως στη μεγάλη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο,το Πάσχα του καλοκαιριού,γίνεται το μεγάλο συναπάντημα.Το χωριό πλημμυρίζει ξανά από τους απανταχού πόντιους και τους φίλους των.

Γιορτάζεται με κατάνυξη η Κοίμηση της Θεοτόκου και το βράδυ στην πλατεία  σύσσωμο το χωριό, ανταμώνει και διασκεδάζει σ' ένα γλέντι μέχρι πρωίας  με τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού!

Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ  των ανθρώπων που έχουν κοινές ρίζες,παράδοση και πολιτισμό.Μέσα από το πανηγύρι, το γλέντι και το χορό,τιμούν τον τόπο καταγωγής τους,θυμούνται οι παλιοί και γαλουχούνται οι νέοι στην ιστορία,τα ήθη και τα έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Οι προετοιμασίες άρχισαν νωρίς και οι επί το έργον γεύονται τον κόπο τους!

Ηρθαν και οι παραδοσιακοί καβαλάρηδες!
Φτάνουν στο χωριό με τ' άλογά τους λίγο πριν το καλοσώρισμα στην πλατεία για το Ποντιακό Αντάμωμα...

Βράδυ Δεκαπενταύγουστου και στην πλατεία του Μπαμπαλιού το αδιαχώρητο!
Πάνω από 400 άτομα βρέθηκαν και στο φετινό Ποντιακό Αντάμωμα.
Το γλέντι περιελάμβανε δωρεάν φαγητό και μπύρες (από χορηγίες χωριανών) και πολύ χορό με ζωντανή ποντιακή λύρα και νταούλι.
Μπόλικο κέφι,καλή καρδιά,συναπαντήματα μετά από πολύ καιρό και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Απολαύστε μερικά στιγμιότυπα:



από ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: