Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Αγρίνιο: Οι ουρές της οργής για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο! (φωτο)


- Άνευ προηγουμένου προβλήματα προκαλούν οι δηλώσεις για το Κτηματολόγιο
- Καταγράφονται ακόμα και περιστατικά βιαιοπραγιών
– Εργαζόμενοι και πολίτες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά

Απίστευτη ταλαιπωρία, με ουρές, αντιδικίες ακόμη και βιαιοπραγίες έφερε το κτηματολόγιο στο Αγρίνιο και γενικότερα την Αιτωλοακαρνανία. Εργαζόμενοι και πολίτες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει σωτηρία…

Ο φόρτος εργασίας για τους λιγοστούς υπαλλήλους των υποθηκοφυλακείων είναι τεράστιος και ταυτόχρονα η αναμονή των πολιτών εξίσου μεγάλη.

Η ίδια χαοτική κατάσταση επικρατεί και στους κόλπους των συμβολαιογράφων, στους οποίους καταφεύγουν οι πολίτες για τα απαραίτητα συμβόλαια που τεκμηριώνουν την ιδιοκτησία ενός ακινήτου σε κάποιο πρόσωπο.

Οι ουρές στο κεντρικό υποθηκοφυλακείο του Αγρινίου, επί της πλατείας Σουλίου, φτάνουν μέχρι το πεζοδρόμιο, κι ενώ στεγάζεται στον δεύτερο όροφο! Οι εμπλεκόμενοι στο κτηματολόγιο ζητούν από τους αρμόδιους φορείς λύση, έτσι ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, λαμβάνοντας ωστόσο -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- μόνο υποσχέσεις του τύπου «θα το εξετάσουμε».

Βέβαια, όπως καταγγέλλουν, η λύση βρίσκεται στα γραφεία των Αθηνών που έχουν αναλάβει την κτηματογράφηση στην Αιτωλοακαρνανία, τα οποία φαίνεται να μην προσανατολίζονται να ζητήσουν παράταση από την Κυβέρνηση, αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το κλίμα μεταξύ εργαζόμενων και ωφελούμενων και κυρίως για τις βιαιοπραγίες που έχουν καταγραφεί ή αναφερθεί.


Η συμβολαιογράφος Άννα Παπαχρήστου – Αραβαντινού

Η συμβολαιογράφος Άννα Παπαχρήστου – Αραβαντινού σχολιάζοντας τα παραπάνω στη «Σ» σημειώνει: «από το 1985 που είμαι συμβολαιογράφος στο Αγρίνιο, δεν έχω ζήσει κάτι αντίστοιχο. Οι ρυθμοί λόγω του κτηματολογίου είναι αδιανόητοι. Από τις 10 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η κτηματογράφηση στην Αιτωλοακαρνανία η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί, αλλά από τότε που ξεκίνησε η κτηματογράφηση και για τον Δήμο Αγρινίου έχουμε φτάσει στα όριά μας. Οι εταιρείες των Αθηνών που ανέλαβαν την κτηματογράφηση στο νομό έδωσαν προθεσμία τριών μηνών για τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, κάτι που είναι αδύνατο.

Καθημερινά στα γραφεία μας σχηματίζονται ουρές από πολίτες που μας ζητούν αντίγραφα συμβολαίων ή αποσπάσματα διαγραμμάτων. Μας δυσκολεύει ότι οι περισσότεροι που έρχονται να εξυπηρετηθούν δεν θυμούνται πότε έγιναν τα συμβόλαια.

Όλη η κατάσταση με τις ημερομηνίες λήξης του κτηματολογίου να είναι συγκεκριμένες και τον φόρτο εργασίας να αυξάνεται καθημερινά, η κατάσταση γίνεται τραγελαφική.

Εν τω μεταξύ, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε στις υπόλοιπες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί και πολλές επιθέσεις σε βάρος μας εκτός από τα επεισόδια που έχουν καταγραφεί στο υποθηκοφυλακεία.

Απευθυνθήκαμε στις προϊστάμενες αρχές που εποπτεύουν το έργο μας και ζητήσαμε λύση. Η ιδιότητα του συμβολαιογράφου είναι διττή. Είναι και δημόσιος άμισθος λειτουργός και ταυτόχρονα ελεύθερος επαγγελματίας.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ούτε τα συμφέροντα του δημοσίου, ούτε τους πελάτες μας. Η κτηματογράφηση στην Αιτωλοακαρνανία θα έπρεπε να διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, λ.χ. έξι μήνες. Από την άλλη, τα υποθηκοφυλακεία προσπαθούν να εξυπηρετήσουν, αλλά η κατάσταση δεν το επιτρέπει».


Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: