Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Χάος ξανά στο Χαλέπι! Όμηροι οι άμαχοι – Συγκλονιστικές εικόνες


Από τη μια οι κυβερνητικές δυνάμεις, από την άλλη οι αντάρτες και στη μέση άμαχοι. Όμηροι ξανά στο Χαλέπι. Η διαδικασία εκκένωσης της πόλης σταμάτησε και πάλι και υπάρχουν καταγγελίες πως πολίτες κρατούνται όμηροι!

Οι εικόνες είναι κάτι περισσότερο από συγκλονιστικές. Άνθρωποι κάθε ηλικίας είχαν επιβιβαστεί στα πράσινα λεωφορεία που θα τους απομάκρυναν από την κόλαση. Από την πόλη φάντασμα στην οποία έχει μετατραπεί το Χαλέπι.

Αλλά για άλλη μια φορά, τα πυρά σταμάτησαν τη διαδικασία της εκκένωσης. Μαζί με τους πολίτες, φεύγουν από το Χαλέπι και αντάρτες στους οποίους το καθεστώς Άσαντ έχει υποσχεθεί αμνηστία. Μόνο που δεν φεύγουν όλοι. Κάποιοι αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και οι μάχες συνεχίζονται.

Το πρωί της Παρασκευής (16.12.2016) και ενώ η εκκένωση συνεχιζόταν, ακούστηκαν εκρήξεις και πυρά. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters πως άκουσε τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις στο σημείο όπου βρίσκονται τα λεωφορεία που αναχωρούν από την πόλη.
Κρατικός συριακός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι οι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία με την κυβέρνηση, προσπαθώντας να πάρουν μαζί τους ομήρους καθώς αποχωρούσαν. Από την πλευρά του ένας Σύρος αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαδικασία είπε στο Reuters ότι ανεστάλη λόγω "εμποδίων".

Το πρακτορείο ειδήσεων του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι διαδηλωτές έκλεισαν έναν δρόμο που χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση των ανταρτών και των αμάχων από το Χαλέπι, ζητώντας την εκκένωση δύο σιιτικών χωρών στην επαρχία Ιντλίμπ.
Φωτογραφία: Twitter @ConflictsΦωτογραφία: Twitter @Conflicts
Το Ιράν έχει ζητήσει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εκκένωση του ανατολικού Χαλεπιού να απομακρυνθούν από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια οι κάτοικοι που βρίσκονται πολιορκημένοι από τους Σύρους αντάρτες.
Έφυγαν 8.000 ήδη
Πριν "σπάσει" η εκεχειρία, είχαν προλάβει να απομακρυνθούν από το Χαλέπι σχεδόν 8.000 με έξι αυτοκινητοπομπές. Το ανακοίνωσε μέσω twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εικόνες ανθρώπων κάθε ηλικίας να μπαίνουν ή να περιμένουν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να εγκαταλείψουν την πόλη είναι συγκλονιστικές. Στα πρόσωπά τους η ελπίδα και η θλίψη γιατί αφήνουν τον τόπο τους, τα σπίτια τους (που δεν υπάρχουν πια από τους βομβαρδισμούς). Αφήσουν, κάποιοι, και τους νεκρούς τους, τους ανθρώπους τους που δεν είχαν την τύχη να επιζήσουν.

Αγκαλιάζονται, φιλιούνται, κλαίνε. Το ανθρώπινο δράμα που όμως, δυστυχώς, δεν επηρεάζει εκείνους που κρατάνε τις τύχες αυτού του κόσμου στα χέρια τους.

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι φεύγουν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των τραυματιών.

«Πολλές οικογένειες φτάνουν στα λεωφορεία με τα υπάρχοντά τους», εξήγησε ο ίδιος από το δυτικό Χαλέπι όπου οδηγούνται οι εκτοπισμένοι. «Συγκεντρώνονται και από εκεί μεταφέρονται σε καταυλισμούς ή στα σπίτια φίλων και συγγενών που ζουν στην περιοχή».

Οι άμαχοι που φεύγουν από το Χαλέπι, πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα, θα μεταφερθούν σε καταυλισμό που θα δημιουργηθεί στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters, προσθέτοντας ότι η χώρα τους θα συνεχίσει να δέχεται τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Δύο πιθανά σημεία, περίπου 3,5 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας, έχουν εντοπιστεί για τη δημιουργία του καταυλισμού που θα έχει δυνατότητα στέγασης έως και 80.000 ανθρώπων, εξήγησαν οι αξιωματούχοι αυτοί προσθέτοντας ότι αναμένουν περίπου 30.000 με 35.000 πρόσφυγες.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ ,http://www.newsit.gr/
Φωτογραφίες: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: