Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Νοσοκομείο Ρίου: Εκεί που βρήκαν λύση για να μην αναβληθούν χειρουργικές επεμβάσεις, στάση το προσωπικό!


Μία πολυμέτωπη μάχη δόθηκε, χθες το μεσημέρι, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, προκειμένου να μπορέσει το νοσοκομείο, από Δευτέρα, να επανέλθει σε μία λειτουργική κανονικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με στόχο, τους επόμενους μήνες, να φτάσουν τις 19 και θα αρχίσει σιγά - σιγά να μειώνεται η λίστα των χειρουργείων, στην οποία αναγράφονται 3.000 ασθενείς.

Το βάρος του προγραμματισμού, και κυρίως της συνεννόησης και της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, κλήθηκε να το σηκώσει ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης.

Σε συνέχεια της προχθεσινής σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Υγείας, την οποία προκάλεσε η κραυγή αγωνίας του Χειρουργικού Τομέα του νοσοκομείου, ο οποίος δημοσιοποίησε την κατάσταση που επικρατεί, προειδοποιώντας για αναστολή χειρουργείων από μεθαύριο Δευτέρα, ο κ. Κωστακιώτης σε συνεργασία με τους καθηγητές - διευθυντές και τη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου προχώρησαν στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

Ειδικότερα, όπως μας τα απαρίθμησε ο κ. Κωστακιώτης και με δεδομένο ότι το υπουργείο, από χθες, υπέγραψε την αύξηση του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο σύνολό του, κατά 300.000 ευρώ, δρομολογούνται τα εξής:
> Η Τεχνική Υπηρεσία προχώρησε στη διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού για τις επιπλέον κλίνες στη ΜΕΘ, ώστε να λειτουργήσουν συνολικά 19. Επίσης, και μέσω της Περιφέρειας, το φθινόπωρο, μετά από 16 χρόνια, θα αλλάξει εκ βάθρων όλος ο εξοπλισμός της μονάδας.
> Μέχρι να γίνει η προμήθεια του εξοπλισμού, θα υπάρξει δανεισμός από τις μονάδες των περιφερειακών νοσοκομείων, οι οποίες δεν λειτουργούν. Ηδη ξεκίνησε η έρευνα και από Δευτέρα θα γίνει η μεταφορά.
> Στο σκέλος του προσωπικού έγινε μία μακρά συζήτηση και αποφασίστηκε η αξιοποίηση του υπάρχοντος έμπειρου προσωπικού με τη διαδικασία της εσωτερικής ανακατανομής και η μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες δομές εκτός νοσοκομείου. Επίσης, στο επόμενο δίμηνο, θα δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του οποίου θα καλυφθούν σημαντικές ανάγκες. Η δέσμευση που υπήρξε, ήταν, για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ που θα ανοίγει, να εξασφλαίζεται και το προσωπικό.

Η ΣΤΑΣΗ
Το μόνο μελανό σημείο που υπήρξε στη χθεσινή διαδικασία ήταν η απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων να πραγματοποιήσει, τη Δευτέρα, στάση εργασίας, 7 - 10 το πρωί!

«Αυτό είναι το παράπονό μου, διότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τους ασθενείς και σε αυτή δεν συμμετέχει το Σωματείο Εργαζομένων. Θα μπορούσαν οι γιατροί, το Σαββατοκύριακο, να καλέσουν ασθενείς που είναι στην αναμονή και να τους προετοιμάσουν για χειρουργείο τη Δευτέρα.

Το σωματείο, με την απόφασή του, βάζει εμπόδια σε αυτό. Εχουν δίκιο σε αυτό που λένε, ότι το υπάρχον προσωπικό δεν αρκεί, αλλά τους είπαμε ότι θα εξασφαλίσουμε προσωπικό από άλλες δομές» σημειώνει ο κ. Κωστακιώτης, τονίζοντας ότι:
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι, αυτή τη στιγμή, κάποια αιτήματα ξεπερνούν το όριο του δυνατού. Μαγικές λύσεις διορισμού εντός μιας ημέρας δεν υπάρχουν. Είναι μία διαχείριση κρίσης, η οποία απαιτεί τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων μας. Κανείς δεν πρέπει να βγάζει τον εαυτό του έξω από αυτό και όλοι θα κριθούμε από την κοινωνία».

Ο ΣΤΟΧΟΣ
Καταλήγοντας, ο κ. Κωστακιώτης τόνισε ότι υπάρχει η απόλυτη δέσμευση του υπουργείου να προσπαθήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ενισχυθεί το σύνολο του προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. «Ο στόχος μας είναι να λειτουργήσουν πλήρως οι 19 κλίνες στη ΜΕΘ και να λειτουργήσουμε τα 12 χειρουργικά τραπέζια. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει ήδη να εργαζόμαστε».

ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ
Με ικανοποίηση είδαν τα αποτελέσματα της προσπάθειας Κωστακιώτη οι γιατροί του ΠΓΝΠ. Βέβαια, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα «αύριο» αναμένουν τη σταδιακή υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε ασθενείς στην αναμονή και ξεκινάμε από Δευτέρα τα χειρουργεία, εάν φυσικά μας το επιτρέψουν οι εργαζόμενοι και δεν κάνουν στάση εργασίας» μας είπε ο καθηγητής και διευθυντής του Πανεπιστημιακού Χειρουργικού Τομέα Παναγιώτης Μέγας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κλειδί της υπόθεσης είναι να είναι άδεια η αίθουσα ανάνηψης. Εάν λειτουργήσουν οι 19 κλίνες στη ΜΕΘ, οι συνθήκες θα είναι ιδανικές».

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ
http://www.pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: