Τρίτη, 14 Μαΐου 2019

Δήμος Αμφιλοχίας - «Πηγή Κρεμαστών»: Αναγνώριση του φυσικού πόρου ως Ιαματικού


Στις 18 Απριλίου 2019, μετά από προσπάθειες δύο χρόνων του Δήμου Αμφιλοχίας και των εκπροσώπων του στον Σ.Δ.Ι.Π.Ε. , νυν Αντιδημάρχου κ. Νικολάου Χούτα και του πρώην Αντιδημάρχου κ. Τσόλκα Χρήστου, υπογράφηκε από την πρώην Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά η αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηγή Κρεμαστών» ως Ιαματικού. (ΦΕΚ 1490/3-05-2019).

Η δυναμική των ιαματικών πηγών στην χώρα αναδεικνύεται τόσο από το Υπουργείο, το οποίο έχει αναπτύξει μια στρατηγική για τον ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας, όσο και από τους Δήμους, αφού πρόκειται για ένα τουριστικό κλάδο που παράγει σε παγκόσμιο επίπεδο τουρισμό.

Χαρακτηριστικά και Ιδιότητες Ιαματικού Φυσικού Πόρου

1.Ο φυσικός πόρος “πηγή Κρεμαστών” Δήμου Αμφιλοχίας, έχει θερμοκρασία 30.5οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): 2280 μS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph) (μ.ο.): 7.42, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 8.93 Bq/l, ράδιο (Ra) (μ.ο.): 0.2 Bq/l, ουράνιο (U): < 0.5 Bq/l. Χημικά στοιχεία : Νa, Ca, Cl, Mg, HCO3, B, Ba, Fe, Li, Sr, F, SO4 και αέρια: H2S.Η παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα είναι:160 m3/h (ετήσια παροχή 1,4×106 m3/h).

2.Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: Υπόθερμος, μεταλλικός, οξυανθρακικός, υδροθειούχος, ασβεστούχος, χλωριούχος, νατριούχος, μαγνησιούχος, καλιούχος, με υπερέχοντα ιχνοστοιχεία το βόριο, βάριο, σίδηρο, λίθιο, στρόντιο, φθόριο.Τρόπος χρήσεως: Λουτροθεραπεία, εισπνοθεραπεία

3. Ιαματικές ιδιότητες:
Ενδείξεις: Δερματολογικές παθήσεις, σε παθήσεις του ερειστικού συστήματος όπως φλεγμονώδεις, εκφυλιστικές και μετατραυματικές παθήσεις των αρθρώσεων, σε ασθενείς με υπέρταση, σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχικό άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα, κονιάσεις και καταρροή των ανωτέρω αναπνευστικών οδών, ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.

Αντενδείξεις: Σε εμπύρετες καταστάσεις, σε περιπτώσεις που υπάρχουν ανοικτά έλκη και πληγές, καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα. Η απόφαση έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας Νίκος Χούτας

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας Νίκος Χούτας τόνισε στη «Σ» για το θέμα: «ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγνώρισης των πηγών από το υπουργείο Τουρισμού, η οποία διήρκησε περίπου δύο χρόνια και έγινε με την συνεργασία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Η πηγή των Κρεμαστών, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, είναι η μοναδική στον Δήμο Αμφιλοχίας και είναι στο ορεινό κομμάτι του Δήμου στην περιοχή της Αλευράδας. Επιδιώκουμε την μέγιστη αξιοποίηση των πηγών αυτών. Με την αναγνώρισή τους «ανοίγονται» χρηματοδοτικά εργαλεία και το όφελος του Δήμου θα είναι πολλαπλό. Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην πηγή των Κρεμαστών, όπως επίσης και η ολοκλήρωση των 2χλμ για την καλύτερη πρόσβαση στην πηγή».

Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: