Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η… ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ


ΠΟΤΕ & ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μείωσαν την χρήση λιγνίτη και δεν αντικατέστησαν συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.

Οι ανεμογεννήτριες όλο και πληθαίνουν, όμως καμία λιγνιτική μονάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησε την λειτουργία της εξαιτίας τους.

Τρανταχτό παράδειγμα η Γερμανία, η οποία παρότι διαθέτει μεγάλο ποσοστό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περίπου το 60% της εγκατεστημένης ισχύος της είναι αιολικά & φωτοβολταϊκά) εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται από πυρηνικά, λιγνίτη, λιθάνθρακα, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά.

ΠΑΝΤΑ & ΠΑΝΤΟΥ αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν μη αναστρέψιμα και σε μεγάλο βαθμό το φυσικό τοπίο.

Το ότι τα αιολικά παράγουν ενέργεια (απρόβλεπτα & μόνο ΌΤΑΝ φυσά άνεμος) χωρίς να εκπέμπουν άμεσα ρύπους, δεν αναιρεί την μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από την εγκατάστασή τους, η οποία απαιτεί διάνοιξη νέων δρόμων, νέα υπόγεια & εναέρια δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, νέους υποσταθμούς, ισοπέδωση τεράστιων εκτάσεων, κτλ. μέσα σε παρθένες, δασικές και ορεινές (κυρίως) περιοχές. Τρανταχτά παραδείγματα στον νομό μας, τα Όρη Βάλτου, ο Πεταλάς, τα Ακαρνανικά, τα Όρη Ναυπακτίας…

ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τον πολίτη να πληρώνει επιπρόσθετο φόρο (Ε.Τ.Μ.Ε.Α.Ρ.) αυξάνοντας υπερβολικά την τιμή του ρεύματος.

Πολλοί νομίζουν ότι τα αιολικά παράγουν δωρεάν (ή φτηνό) ρεύμα. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν παράγουν δωρεάν ρεύμα, αλλά το ακριβαίνουν! Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας την περίοδο 2005-2016 αυξήθηκαν κατά περίπου 150% (εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 7/8/2018), όσο αυξάνονταν και η διείσδυση των Α.Π.Ε. στην ηλεκτροδότηση. Ο φόρος υπέρ των Α.Π.Ε. ονομάζεται «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων», και συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χώρες με πολλά αιολικά (π.χ. Γερμανία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία), έχουν και το ακριβότερο ρεύμα παγκοσμίως.

ΠΛΗΤΤΟΥΝ τον τουρισμό. Προσφέρουν ελάχιστες θέσεις εργασίας στην χώρα μας, ενώ αυξάνουν την ζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Ως επακόλουθο της ανεπανόρθωτης περιβαλλοντικής καταστροφής & αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, έχει αποδειχθεί παγκοσμίως ότι τα αιολικά πλήττουν σοβαρά τον τουρισμό, ενώ οι θέσεις εργασίας σε έναν αιολικό σταθμό κατά την λειτουργία του, είναι ΤΟ ΠΟΛΥ μία-δύο. Αντίθετα, ευνοούνται υπερβολικά & ποικιλοτρόπως, οι χώρες που κατασκευάζουν και εξάγουν ανεμογεννήτριες (π.χ. Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Κίνα). Επίσης ευνοούνται οι εργολάβοι και οι βιομηχανίες σκυροδέματος, όμως μόνο κατά την διάρκεια των έργων κατασκευής αιολικών σταθμών.

ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΕΣ τις εταιρίες που τα εγκαθιστούν…
…μέσω των υπέρογκων κρατικών & ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν βάσει νόμου, τόσο για την κατασκευή των αιολικών σταθμών, όσο και κατά την λειτουργία αυτών, επειδή υποτίθεται πως «σώζουν το περιβάλλον» με «καθαρή» ενέργεια. Επίσης, οι ενεργειακές εταιρίες μέσω των αιολικών σταθμών τους, έχουν την ευκαιρία να δραστηριοποιούνται σε ένα πανάκριβο εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο φυσικά πληρώνουμε όλοι εμείς υποχρεωτικά, χωρίς κάποιο όφελος. Στο εμπόριο αυτό επιτρέπεται πλέον να συμμετέχουν και μικροί συνεταιρισμοί, όπως για παράδειγμα η «Ένωση Αγρινίου» στον νομό μας. Έτσι, το ηλεκτρικό ρεύμα, από ένα δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολίτη.

ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ δημόσια γη, εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα & στην ουσία δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Όλες οι περιοχές και τα βουνά που παραχωρούνται για την τοποθέτηση αιολικών σταθμών, δεσμεύονται μια για πάντα από ιδιώτες και πολυεθνικές εταιρίες. Τα αιολικά αποτελούν βιτρίνα για χώρες που εξάγουν ανεμογεννήτριες, και εξυπηρετούν συμφέροντα (εγχώρια ή μη) με μόνο σκοπό το χρήμα. Υπάρχουν μόνο με & για επιδοτήσεις. Δεν σώζουν τον πλανήτη, δεν ωφελούν τον πολίτη και προστίθενται (κοστοβόρα & προβληματικά) στο σύστημα ηλεκτροδότησης χωρίς να υποκαθιστούν λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή οποιοδήποτε άλλο ορυκτό καύσιμο και επομένως δεν μειώνουν ούτε ρύπους.
===========

Τις επόμενες ημέρες η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια στον νομό, σχετικά με το θέμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: