Παπαναστασίου: «Στον Δήμο Αγρινίου ξεκινάμε από το μηδέν αφού δεν υπήρχαν οι υποδομές να στηρίξουν αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης.» (Nostos expo 2017 για τον εναλλακτικό τουρισμό, 16 Οκτωβρίου 2017).
Θράσος εμπεριέχει η αναφορά του Δημάρχου Αγρινίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Έκθεση NOSTOS 2017 για τον εναλλακτικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο την περασμένη εβδομάδα, ότι «Στον Δήμο Αγρινίου ξεκινάμε από το μηδέν αφού δεν υπήρχαν οι υποδομές να στηρίξουν αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης.»
Να ενημερώσουμε λοιπόν τον Δήμαρχο για τις υποδομές που έχουν υλοποιηθεί στην περιφέρεια του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου κυρίως μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τα οποία οι προκάτοχοί του Δήμαρχοι της περιοχής μας μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που προσέφεραν. Συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της θητείας του, είχαν υλοποιηθεί στον τομέα του βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού οι παρακάτω υποδομές:
- Το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας- (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ), το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life/nature99. Λειτούργησε από το 2001 μέχρι το τέλος του 2012 σαν έδρα οργάνωσης και προώθησης της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Περιβαλλοντική και Οικολογική σημασία της λίμνης Τριχωνίδας. Λειτούργησε επίσης ως σταθμός υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών για τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, την περιβαλλοντική και πολιτιστική τους αξία, ξενάγησε και ευαισθητοποίησε το κοινό και συνέβαλε στην προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης. Από το 2007 μέχρι και το 2012, καταγεγραμμένα, το Κέντρο επισκέφθηκαν 19.034 άτομα (μαθητές και επισκέπτες) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό).
- Οκτώ (8) Τουριστικές μονάδες ( καταλύματα και χώροι εστίασης).
- Επτά (7) Μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης παραδοσιακών προϊόντων.
- Το ορειβατικό Καταφύγιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών στο Περιστέρι Παραβόλας.
- Το Δίκτυο «ΔΙΡΚΗ» αγροτουριστικών επιχειρήσεων.
- Ο Τουριστικός Οδηγός με διαδρομές σε Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.
Όλα τα παραπάνω υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ- Leader).
- Το «Αρχοντικό της Λίμνης» τουριστική υποδομή στον πρώην Δήμο Θεστιέων (ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος).
- Ο Οικοτουριστικός Οδηγός Λίμνης Τριχωνίδας στα ελληνικά και στα αγγλικά (Ecotouristic Guide of Lake Trichonida), με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Εταιρίας Προστασίας Τριχωνίδας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Θεστιέων.
- Το Εκθετήριο Αγροτουριστικών προϊόντων για τα παραδοσιακά προϊόντα της Οικοτεχνίας Γυναικών «Αιτωλίας Ποιήματα».
- ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΌΝΤΟΣ. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικού και βιώσιμου-ποιοτικού τουρισμού).
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 28 Απριλίου του 2009 σε πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στον Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» στην Πάτρα, βραβεύτηκε ο πρώην Δήμος Θεστιέων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με το ΒΡΑΒΕΊΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ 2009.
Αυτά για την ενημέρωση των πολιτών και του Δημάρχου ο οποίος φαίνεται ότι τα αγνοεί ή κακόπιστα και ζηλότυπα τα παραβλέπει γιατί η δική του συμβολή και αποτελεσματικότητα στον τομέα της δημιουργίας τουριστικών υποδομών βρίσκεται σε ΜΗΔΕΝΙΚΟ επίπεδο.
Κλείνοντας καλούμε το Δήμαρχο να συντηρήσει τουλάχιστον τις προαναφερόμενες τουριστικές υποδομές και αναμένουμε μέχρι το τέλος της θητείας του για να δούμε αν θα καταφέρει να προσθέσει έστω μια ακόμα τουριστική υποδομή και να προσελκύσει τρίτους – επισκέπτες στο Δήμο μας γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει ούτε έναν.
Η μόνη συμβολή του μέχρι τώρα, για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ήταν να παρουσιάσει στην Έκθεση NOSTOS, (άκουσον – άκουσον) τη λίμνη Τριχωνίδα με φωτογραφίες από την… Έδεσσα και τη Χαλκιδική!! και τη γαστρονομική πρόταση «παϊδάκια με σος μελιού, μουστάρδα, δεντρολίβανο (ροσμαρί) , σταφίδες και αγριόρυζο».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ-ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου