Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Με την πλάτη στον τοίχο αγρότες 10 χωριών της Μακρυνείας! - Βρέθηκαν χρεωμένοι οκτώ χρόνια μετά

Έλαβαν ξεχασμένα… ειδοποιητήρια για πληρωμή οφειλών προς τον τοπικό ΤΟΕΒ - Εστάλησαν ακόμα και σε νεκρούς!

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες στη Μακρυνεία, καθώς μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, καλούνται να πληρώσουν στον ΤΟΕΒ Μακρυνείας χρήματα που δεν διαθέτουν.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάτοικοι από 10 χωριά της Μακρυνείας, του Ζευγαρακίου, του Άνω και Κάτω Κερασόβου, των Παπαδατών, της Ματαράγκας, της Γραμματικούς, της Γαβαλούς, του Αγίου Ανδρέα, του Δαφνιά και του Τριχώνιου, έλαβαν ειδοποιητήρια σύμφωνα με τα οποία οφείλουν χρήματα στον ΤΟΕΒ από το 2010!

Από το 2011 έως και το 2015 ο ΤΟΕΒ Μακρυνείας ήταν ανενεργός, καθώς μέλη και υδρονομείς είχαν παραιτηθεί. Μόνο στις Παπαδάτες, οι αγρότες που έλαβαν ειδοποιητήρια, όπως καταγγέλθηκε στη «Σ», είναι 470!

Ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μακρυνείας Ευάγγελος Χαραλάμπους κατήγγειλε στη «Σ»: «το 2010 μπήκε νερό για να ποτιστούν τα χωράφια, αλλά δεν υπήρχε καθόλου ανταπόκριση, σε σημείο που παραιτήθηκαν και οι υδρονομείς, χωρίς να εισπράξουν τα πάγια των αγροτών.

Μετά από 8 χρόνια το νέο Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Μακρυνείας έστειλε ειδοποιητήρια για να πληρωθούν τα πάγια που τότε ήταν 4 ευρώ το στρέμμα. Τα ειδοποιητήρια δεν έχουν καμία υπογραφή.

Τα πάγια τότε ήταν χαμηλά, αλλά τώρα και μετά από τόσα χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι δεν έχουμε χρήματα και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Έστειλαν ειδοποιητήρια ακόμα και σε νεκρούς. Στον αντίποδα, η πολιτεία την Μακρυνεία δεν την κοίταξε καθόλου. Επιπροσθέτως δεν έχει βρέξει, οι αγρότες δεν έχουν σπείρει και οι ελιές έχουν υποστεί ζημιά άνω του 85%».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης τόνισε: «καταδικάζουμε το γεγονός να ζητούν χρήματα μετά από 8 χρόνια, σε μία εποχή που οι μικροί αγρότες της Μακρυνείας υποφέρουν. Ο ΤΟΕΒ Μακρυνείας ζητά παλιές οφειλές από πάγια από το 2010. Τα χρήματα του 2009 είχαν πληρωθεί όλα από τους αγρότες της περιοχής. Το 2010 δεν έκανε κανένας χρήση του νερού.

Ζητούν το πάγιο ύψους 4 ευρώ το στρέμμα, ενώ λένε στους αγρότες πως αν δεν το πληρώσουν θα βεβαιώσουν την οφειλή στη Δ.Ο.Υ. Έστειλαν ειδοποιητήρια ακόμη και στους 100 καπνοκαλλιεργητές που είναι απλήρωτοι από την εταιρεία Μιχαηλίδης. Το αίτημά μας είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο δίκτυο και να υπάρχει χαμηλό κοστολόγιο».

Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μακρυνείας Δημήτρης Γαλανόπουλος σημείωσε: «τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια. Παραλάβαμε χρέος 80.000 ευρώ προς το ΙΚΑ, 50.000 ευρώ προς την ΔΕΗ, ενώ ο ΤΟΕΒ χρωστά στον ΓΟΕΒ περίπου 100.000 ευρώ και για το λόγο αυτό, το κτίριο του ΤΟΕΒ στη Γαβαλού έχει βγει σε πλειστηριασμό.

Προχωρήσαμε σε διακανονισμό, δώσαμε 2 δόσεις στη ΔΕΗ περίπου 3.000 ευρώ για να έχουμε ρεύμα και να δουλέψουμε τον ΤΟΕΒ για να υπάρχει νερό για τις καλλιέργειές μας. Ο οργανισμός ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει στη διαδικασία αυτή. Η προσπάθειά μας είναι να γίνει ένα νέο δίκτυο στην Μακρυνεία γιατί αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας που ερημώνει.

Έστειλα 1.500 ειδοποιητήρια βάση καταλόγων που βρήκαμε στον ΤΟΕΒ. Απευθύνουμε έκκληση να προχωρήσουν σε διακανονισμό και να πληρώνουν ότι μπορούν. Το πάγιο δεν έχει σχέση με το αν ποτίζεις ή όχι το χωράφι σου, έτσι είναι ο νόμος. Πως θα πληρώσουμε τα χρέη, πως θα πληρώσουμε τον καθαρισμό του δικτύου; Δεν μπορούμε να πούμε στη Δ.Ο.Υ ή τη ΔΕΗ πως δεν πληρώνουμε επειδή πέρασαν οκτώ χρόνια».

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: