Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Εικόνες εξαθλίωσης στις λαϊκές αγορές του Αγρινίου (φωτο)

Ρεπορτάζ «γροθιά στο στομάχι» – Ο φακός εντόπισε ηλικιωμένους να μαζεύουν τρόφιμα από το δρόμο!

Τα θλιβερά στατιστικά φτώχειας ανάμεσα στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 
Σύμφωνα με αυτά, τρεις περιφέρειες της Ελλάδας συγκαταλέγονται στις φτωχότερες της Ε.Ε. Πρόκειται για τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία)!
Συνολικά 11 ελληνικές περιφέρειες βρίσκονταν το 2015 κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Στα κράτη – μέλη της Ε.Ε., το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2015 κυμάνθηκε από 29% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας έως 580% στο κέντρο του Λονδίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.
Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, το 2015 σημειώθηκε στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Ήπειρο (48%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (50%), η Θεσσαλία(51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδακαι η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).
Στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο η αλληλεγγύη υπάρχει και αποδεικνύεται καθημερινά σε πολλούς τομείς της κοινωνίας, όπως στις λαϊκές αγορές από την οποίες σιτίζονται εκατοντάδες οικογένειες. Πλέον, λόγω των αρκετών ετών που διανύουμε την οικονομική κρίση, οι παραγωγοί γνωρίζουν στη λαϊκή αγορά ποια άτομα έχουν ανάγκη και γι’ αυτό τους προσφέρουν προϊόντα που χρειάζονται κάθε φορά. Ωστόσο οι εικόνες συλλογής τροφίμων από τον δρόμο, από ηλικιωμένους, αποτελούν «γροθιά στο στομάχι».

ilias-drakopoylos
Ο Πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Ηλίας Δρακόπουλος

Τη θλιβερή πραγματικότητα των αριθμών και της φτώχειας έρχεται να επιβεβαιώσει ο Πρόεδρος των Λαϊκών Αγορών Αγρινίου Ηλίας Δρακόπουλος, ο οποίος ανέφερε στη «Σ» πως: «η λαϊκή είναι ένα ξεχωριστό πράγμα στην κοινωνία. Κάθε πάγκος, αποτελεί ένα τρόπον τινά κοινωνικό κύκλο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον παραγωγό, να γνωρίζει κατά κάποιο τρόπο την οικονομική δυνατότητα του κάθε πελάτη του, συνεπώς, γνωρίζουμε και βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, είτε χαμηλώνοντας τις τιμές των προϊόντων μας, είτε δωρίζοντας προϊόντα μας. Η λαϊκή αγορά επιτελεί επί της ουσίας κοινωνικό έργο προφέροντας φρέσκα και φθηνά προϊόντα».
Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε επίσης πως: «υπάρχει βιοποριστικό πρόβλημα στην κοινωνία μας λόγω της ανεργίας και του υψηλού κόστους διαβίωσης που έχει σήμερα μια οικογένεια. Εμείς στη λαϊκή αγορά καθημερινά προσφέρουμε τις πιο ανταγωνιστικές τιμές σε όλα τα προϊόντα και γι’ αυτό μέχρι σήμερα καταφέρνουμε με δυσκολίες να επιβιώνουμε».
Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: