Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Στην κόντρα οι Δήμαρχοι (ηχητικό)

Στα «χαρακώματα» με την Κυβέρνηση με αφορμή τις υπό προώθηση αλλαγές στον Καλλικράτη

- Γιώργος Παπαναστασίου: Θέλουν να μας καταργήσουν
– Παρανοϊκές λογικές και προσπάθεια χειραγώγησης της αυτοδιοίκησης


«Τύμπανα πολέμου» από τους Δημάρχους της χώρας για την υπό προώθηση διοικητική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στον Καλλικράτη που προωθεί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Δήμαρχοι βρίσκονται στα κεραμίδια κάνοντας λόγο για ταφόπλακα στην αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που οι αλλαγές λάβουν σάρκα και οστά, για παρανοϊκές σκέψεις και προσπάθεια χειραγώγησης από την πλευρά της Κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες ζυμώσεις και διεργασίες στους κόλπους των ΟΤΑ, με καθημερινές σχεδόν συσκέψεις και συνελεύσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

Έτσι λοιπόν σήμερα το μεσημέρι στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των Δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δυτικής Ελλάδας, με την συμμετοχή μάλιστα και Δήμων των Ιονίων Νήσων, παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη

«Όλα όσα θέλουν να προωθήσουν είναι τραγελαφικά και ζούμε μια παλινωδία. Δεν μπορεί συνταξιούχοι αιρετοί να συμμετέχουν σε μία επιτροπή ακόμα και αμισθί και να χάνουν το δικαίωμα να λαμβάνουν την σύνταξή τους. Ετοιμάζουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου (απλή αναλογική). Δε μας λένε όμως τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες.

Το μακρύ χέρι του κράτους, φτάνει περισσότερο στην αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα καταργούν τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους αντικαθιστούν με ένα 7μελες συμβούλιο το οποίο θα εκπροσωπείται μόνο από την έδρα της ενότητας. Π.χ. Παραβόλα. Θα έχουμε δηλαδή υποψήφιους στα ψηφοδέλτια μόνο στον κορμό;

Συν τις άλλοις προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους Δημάρχους με τους Γενικούς Γραμματείς. Επί της ουσίας δεν θέλουν να υπάρχουν οι Δήμαρχοι. Με αυτό θα βάλουν ταφόπλακα στους Δήμους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λένε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από Λαϊκές Συνελεύσεις οι οποίες θα αποτελούνται από άτομα που δεν θα γνωρίζουμε.

Άρα λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση αντί για αποκέντρωση οδηγεί τα πράγματα σε συγκέντρωση. Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στις παρανοϊκές λογικές και στην προσπάθεια χειραγώγησης. Είμαστε έτοιμοι για όλα» ανέφερε μιλώντας για το θέμα στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» και στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των Δημάρχων της χώρας.

Σήμερα λοιπόν αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις Πατούλη από την Πάτρα, κατά τις οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμα και η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.



Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: