Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Νέα εποχή για το ΠΕΔΥ Αγρινίου


Πορεία ανάπτυξης και απεγκλωβισμού από το τέλμα που είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια έχει πάρει αισίως το ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο προσπαθώντας παράλληλα να «επουλώσει» πληγές του παρελθόντος.

Όπως επεσήμανε στη «Σ» ο νέος συντονιστής – Διευθυντής του ΠΕΔΥ Αγρινίου Ιωάννης Στράτος «ελλείψεις πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Έχουμε πολύ καλή αντιμετώπιση και συνεργασία με την 6η υγειονομική περιφέρεια, η οποία φρόντισε να μας καλύψει όσο μπορεί σχετικά με το ζήτημα των ελλείψεων. Στα θέματα των υλικών υπάρχει άμεση ανταπόκριση».

Το μικροβιολογικό εργαστήριο που αποτελούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα «βραχνά» για το ΠΕΔΥ Αγρινίου και παρέμενε κλειστό ήδη λειτουργεί και παρέχει δωρεάν εξετάσεις στους πολίτες, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Στράτος «για όσες εξετάσεις δεν μπορούμε να κάνουμε μέχρι στιγμής στο μικροβιολογικό σε περίπου 1 με 1,5 μήνα θα συνδεθούμε ηλεκτρονικά μέσω LIS με το κέντρο αναφοράς στην Πάτρα και πολύ εξεζητημένες εξετάσεις θα γίνονται μέσω Πατρών και θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Courier θα παίρνει τα αίματα, θα τα μεταφέρει στην αχαϊκή πρωτεύουσα και θα έχουμε άμεσα τα αποτελέσματα ακόμη και για σπάνιες εξετάσεις. Μέχρι στιγμής, όποιες εξετάσεις δεν κάνουμε τις στέλνουμε 1 με 2 φορές στο Νοσοκομείο Αγρινίου και πραγματοποιούνται εκεί. Όλα αυτά έγιναν μετά από κοινή προσπάθεια που κάναμε με την Υγειονομική Περιφέρεια η οποία ανταποκρίθηκε».

Στο πλαίσιο «αναστήλωσης» του ΠΕΔΥ έχει έρθει δερματολόγος που δεν υπήρχε. «Υπάρχει δεύτερος καρδιολόγος που προσωρινά είναι στο νοσοκομείο, διότι υπάρχουν προβλήματα εκεί και για να μην κλείσει η καρδιολογική είναι λογικό ότι θα «κάναμε πίσω» και μέχρι να έρθουν οι μόνιμες θέσεις στο νοσοκομείο η γιατρός μας θα είναι εκεί.

Έχουμε πάρει καινούριο καρδιογράφο και αύριο θα επισκευαστεί ο υπέρηχος που ήταν χαλασμένος εδώ και 4 μήνες. Έχουμε πλέον κυτταρολογικό ιατρείο που το έχουμε οργανώσει ιδανικά και γίνεται το ΠΑΠ test» σημείωσε ο κ. Στράτος, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «έχει έρθει στο ΠΕΔΥ ήδη οφθαλμίατρος τον οποίο επίσης αφήσαμε στο νοσοκομείο γιατί δημιουργήθηκε πρόβλημα με κάποιες μετακινήσεις και προτιμούμε να καλύπτεται το νοσοκομείο που έχει μεγαλύτερες ανάγκες από το ΠΕΔΥ, εφόσον το ΠΕΔΥ διαθέτει και συμβεβλημένους ιδιωτικούς γιατρούς και ο κόσμος καλύπτεται.

Επίσης, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη καταφέραμε να έρχονται στο ΠΕΔΥ γενικοί γιατροί από Αγροτικά Ιατρεία οι οποίοι μας βοηθούν πάρα πολύ, λόγω έλλειψης δυναμικού στο κομμάτι αυτό. Δηλαδή, στο ΠΕΔΥ Αγρινίου, αυτή την στιγμή υπάρχει 1 παθολόγος και 1 γενικός γιατρός, ο οποίος βρίσκεται με απόσπαση. Οι γενικοί γιατροί μας προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων, χρόνιων αγωγών και εξετάσεων».

Πρόβλημα στο ΠΕΔΥ Αγρινίου εντοπίζεται στο οδοντιατρικό τμήμα, αφού όλες τις ανάγκες και τα έκτακτα περιστατικά τα καλύπτει μόνο ένας γιατρός. «Έχουμε πρόβλημα στο οδοντιατρικό τμήμα. Δεν μπορέσαμε να φέρουμε οδοντίατρο. Βρέθηκε κάποιος ο οποίος τελικά δεν θέλησε να έρθει. Κατά την άποψη την δική μου, υπάρχουν οδοντίατροι στην περιφέρεια και θα μπορούσαν να δεχθούν να έρθουν στο ΠΕΔΥ και να προσφέρουν το έργο τους, αλλά είναι καθαρά προσωπική τους επιλογή.

Για τις ανάγκες του τμήματος υπάρχει ένας οδοντίατρος που καλείται να ανταποκριθεί σε όλες τις δουλειές και ένας οδοντοπροσθετικός. Έχουμε την δέσμευση της Υγειονομικής Περιφέρειας πως με τις νέες προσλήψεις θα προσπαθήσει να μας λύσει το θέμα αυτό, όπως και του ορθοπεδικού που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού και μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες θα έχουμε και ορθοπεδικό, γιατί υπάρχει άτομο που ενδιαφέρεται και το θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί» σχολίασε ο κ. Στράτος.

Αριστερά, η πρώην Πρόεδρος των Ιατρών ΠΕΔΥ Αγρινίου Ντίνα Σιδέρη – Δεξιά, ο νέος συντονιστής – Διευθυντής του ΠΕΔΥ Αγρινίου Ιωάννης Στράτος

Ωστόσο, το ΠΕΔΥ Αγρινίου διαθέτει ψυχίατρο, νευρολόγο, γαστρεντερολόγο, πνευμονολόγο, παθολόγο και παιδίατρο, ενώ έχει εξοπλιστεί το παιδιατρικό ιατρείο με οξύμετρα παιδιατρικά, με πιεσόμετρα και με ζυγούς που δεν διαθέταμε και είναι προφορές συμπολιτών μας, όπως επίσης και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Εξοπλίσαμε το ΠΕΔΥ με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γιατί κάποιοι γιατροί που αποχώρησαν, δυστυχώς πήραν μαζί τους υπολογιστές που «θεωρητικά» ήταν δικοί τους. Είχαμε επίσης ευγενικές προσφορές για ηλεκτρονική υποστήριξη. Κάναμε σύμβαση και καλυπτόμαστε για προβλήματα ηλεκτρονικού – τεχνολογικού εξοπλισμού. Προσπαθήσαμε και φτιάξαμε όσα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα είχαμε. Μετά από 3 χρόνια φτιάχνουμε το σύστημα του κλιματισμού με την συμπαράσταση της υγειονομικής περιφέρειας, ενώ είμαστε και στην διαδικασία δημιουργίας του κέντρου διοικητικής υποστήριξης στο ΠΕΔΥ Αγρινίου. Δηλαδή, οι φάκελοι του προσωπικού όλων των Κέντρων Υγείας και των ΠΕΔΥ της Αιτωλοακαρνανίας θα έρθουν στο Αγρίνιο για καλύτερη διαχείριση. Παράλληλα, όταν οι παραγγελίες γίνονται αποσπασματικά προς την υγειονομική περιφέρεια, δημιουργείται φαύλος κύκλος και είναι δύσκολη η εξυπηρέτηση, ενώ όταν πραγματοποιούνται όλες μαζί, τουλάχιστον πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές και καλύτερη διαχείριση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος συντονιστής – Διευθυντής του ΠΕΔΥ Αγρινίου.

Προσωρινά το ΠΕΔΥ δεν μπορεί να δουλέψει πρωί και απόγευμα λόγω έλλειψης θέσεων, ενώ αν στελεχωθεί με γιατρούς που θα είναι σε διπλές θέσεις οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι πως θα μπορεί να δουλέψει μέχρι και τις 19.00 το απόγευμα!

Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο αποδεκατίστηκε, με αποτέλεσμα από την στιγμή που έφυγαν οι περισσότεροι γιατροί να μην υπάρχει συμβούλιο και σύλλογος, όπως σημείωσε η συνδικαλίστρια και άλλοτε Πρόεδρος των Ιατρών του ΠΕΔΥ Αγρινίου Ντίνα Σιδέρη, η οποία συμπλήρωσε πως: «δεν υπάρχει ο ικανός αριθμός γιατρών για να μπορέσουμε να κάνουμε άτυπα τοπικό σύλλογο στο Αγρίνιο. Επομένως, πρέπει να είμαστε μαζί με κάποιον άλλο μεγάλο σύλλογο, των Πατρών ή των Ιωαννίνων, ώστε να κάνουμε εκλογές εδώ στο Αγρίνιο και να συνταχθεί νέο διοικητικό συμβούλιο».

Ενθαρρυντικό στοιχείο επίσης για το ΠΕΔΥ Αγρινίου, είναι ότι έγινε προσπάθεια να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι γιατροί στις θέσεις τους. Ειδικότερα, αύριο ψηφίζεται νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΠΕΔΥ και των γιατρών που έχουν αποχωρήσει απ’ αυτό. Στο εν λόγω νομοσχέδιο, οι απολυμένοι γιατροί θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αφού πρώτα κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Αναμένεται, σύμφωνα με την κ. Σιδέρη, αυτό να γίνει μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Όταν ξεκίνησαν οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις στο ΠΕΔΥ Αγρινίου, έμειναν τελικά 9 γιατροί από τους 47 που υπήρχαν!

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: