Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

«Ακροβατεί» το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου


Ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αναλώσιμα και προβλήματα στην καθαριότητα - Καθημερινός ο αγώνας των ανθρώπων του σχολείου για… «επιβίωση»

Ένας πραγματικά επιτυχημένος εκπαιδευτικά θεσμός, το σχολείο δεύτερης
ευκαιρίας του Αγρινίου, που «ενδυναμώνει» τις ανάγκες κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ενηλίκων που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τα σχολικά χρόνια την κατάλληλη στιγμή, «ακροβατεί», καθώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε αναλώσιμα και σε υλικά για την καθαριότητα είναι μεγάλες.

Ωστόσο, οι 7 συνολικά εκπαιδευτικοί (5 μόνιμα αποσπασμένοι, ο υποδιευθυντής και ο διευθυντής) και οι περίπου 120 μαθητές του σχολείου κατόρθωσαν να μετατρέψουν την αδυναμία, σε ότι αφορά την καθαριότητα και τα αναλώσιμα υλικά, σε προτέρημα, μέχρι να δοθεί η οριστική λύση, με την δημιουργία και την δραστηριοποίηση της ομάδας εθελοντών.

Η ομάδα αυτή, στον βαθμό που μπορεί, καλύπτει τα έξοδα της καθαριότητας και μαζί με την συνεισφορά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που χορηγούν αναλώσιμα υλικά καλύπτει σε ένα βαθμό τις ανάγκες του σχολείου!

«Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας άργησαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, εντάχθηκαν στο τέλος του 2016 με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι διαδικασίες και αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε εξέλιξη για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Τα κενά που έχουμε είναι 3 ώρες στην ελληνική γλώσσα, 15 στα μαθηματικά, 3 στα αγγλικά και 6 ώρες στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στην αισθητική – πολιτισμική αγωγή. Ταυτόχρονα επειδή το σχολείο μας είναι καινοτόμο και δουλεύουμε διάφορα project σε εβδομαδιαία βάση, έχουμε ανάγκη επιπλέον 15 ωρών, τις οποίες πρέπει να τις καλύψουν οι αντίστοιχοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί. Συνολικά δηλαδή έχουμε ανάγκη από 6 ωρομίσθιους» δήλωσε στη «Σ» ο Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου Νίκος Νάσιος.
Ο Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου Νίκος Νάσιος

Η προκήρυξη για την κατάθεση δικαιολογητικών που έγινε ηλεκτρονικά έληξε την 1η Μαρτίου και η ομάδα του Υπουργείου που εξετάζει τις αιτήσεις βρίσκεται στην διαδικασία να βγάλει τα αποτελέσματα.

«Σύντομα πιστεύουμε πως θα καλέσουμε, με βάση τον πίνακα που θα έχουμε, τους ωρομισθίους εκπαιδευτικούς» τόνισε ο κ. Νάσιος, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «η έλλειψη μαθηματικού είναι η βασικότερη, ενώ με δεύτερες αναθέσεις γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί κομμάτι από τις ελλείψεις του κάθε μαθήματος.

Για παράδειγμα, ο καθηγητής πληροφορικής κάνει μαθηματικά μέχρι ενός σημείου και με αντίστοιχο τρόπο καλύπτονται και τα 8 μαθήματα, βάσει δηλαδή τις δυνατότητες και το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ήδη έχει επιλεγεί ο ανάδοχος για την καθαριότητα του σχολείου και σύντομα, ίσως μέχρι το Πάσχα, θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του. Την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα αναλώσιμα υλικά θα «τρέξει» η προκήρυξη για να επιλεγεί ο ανάδοχος που θα μας προμηθεύει».

Σχετικά με τα αναλώσιμα και την καθαριότητα, οι προμήθειες θα είναι μόνο για την φετινή χρονιά, ενώ για τους εκπαιδευτικούς, υπάρχει η δυνατότητα να εργαστούν στο σχολείο και την επόμενη σχολική χρονιά. Υπάρχει και νομοθετική πρωτοβουλία, που η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάθε νομού θα μπορεί να διαθέτει σε απόσπαση πολλούς εκπαιδευτικούς, οπότε θα έχουμε και την δυνατότητα αυτή.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Αγρινίου διαθέτει δύο κύκλους σπουδών. Στον πρώτο κύκλο είναι 60 μαθητές και στον δεύτερο 58, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι και οικογενειάρχες.

Για το θέμα, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, ρωτούν, εάν το Υπουργείο, θα πραγματοποιήσει ενέργειες, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα στην καθαριότητα και στην έλλειψη αναλώσιμων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρίνιου, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα της έγκαιρης πρόσληψης ωρομίσθιων καθηγητών και συμβούλων, ώστε να εξασφαλιστεί, η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: