Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο από το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου με λειτουργία μέσω κινητού! (φωτο)

Το κατασκεύασαν μαθητές του τμήματος πληροφορικής

Συνδυασμό τεχνολογίας, γνώσης, εκπαίδευσης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο που την έχει ανάγκη έκαναν οι μαθητές του τμήματος πληροφορικής του 2ου ΕΠΑΛ Αγρινίου, κατασκευάζοντας ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο που θα λειτουργεί με κινητό τηλέφωνο!


Το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα που εκτός του γεγονότος ότι αποτελεί την καλύτερη «μαγιά» για την παιδεία και την καλλιέργεια τόσο των μαθητών που συμμετείχαν στην υλοποίησή του, όσο και άλλων που θα εμπνευστούν και θα κάνουν πράξη τις δικές τους σκέψεις, αποτελεί το πρώτο στην Αιτωλοακαρνανία, αν όχι και στην ευρύτερη περιοχή!

Το επόμενο βήμα των μαθητών για το ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο, σύμφωνα με τον τομεάρχη πληροφορικής του σχολικού συγκροτήματος, Λεωνίδα Παπαθανασίου, είναι να λειτουργεί και με φωνητικές εντολές και ταυτόχρονα να διαθέτει αισθητήρες ώστε ανεξαρτήτως της εντολής να εντοπίζει τα πιθανά εμπόδια στην κίνησή του και να αλλάζει πορεία ή να σταματάει!

«Το ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο είναι συνδυασμός αποτελέσματος από εκτυπωτή 3D και από το ρομπότ Lego ev3. Τα παιδιά σχεδίασαν σε ειδικό πρόγραμμα το αναπηρικό αμαξίδιο σε 6 κομμάτια και μετά την εκτύπωσή τους, ενώθηκαν για να δημιουργηθεί το πρώτο μέρος. Συναρμολόγησαν τα κομμάτια Lego με τους κατάλληλους αισθητήρες και κινητήρες δίνοντας την μορφή αμαξιδίου, ένωσαν τα δύο τμήματα, το ρομπότ με το αμαξίδιο και με εφαρμογή που υπάρχει το σύνδεσαν μέσω Bluetooth το κινητό τηλέφωνο.

Συνεπώς οι εντολές για να κινηθεί το αναπηρικό αμαξίδιο δίδονταν μέσω κινητού έχοντας το ρόλο του τηλεχειριστηρίου. Οι δυνατότητες που υπάρχουν στο εν λόγω project είναι πάρα πολλές. Το επόμενο βήμα που θέλουμε να κάνουμε είναι οι εντολές κίνησης του αμαξιδίου να είναι φωνητικές, όπως επίσης και να τοποθετήσουμε αισθητήρες, ώστε ανεξαρτήτως της φωνητικής εντολής που έχει πάρει αν εντοπίσει εμπόδιο στην πορεία του να μην χτυπήσει πάνω του» τόνισε στη «Σ» ο κ. Παπαθανασίου.

Για να ολοκληρωθεί το ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο χρειάστηκε αρκετή δουλειά η οποία ξεκίνησε από πέρσι, καθώς χρειάστηκαν αλλαγές σε πολλά σχέδια και πολλά πειράματα ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα. Η εκτύπωση και μόνο του ενός από τα έξι κομμάτια χρειάστηκε περίπου 15 ώρες. Το ρομπότ με όλα τα παρελκόμενά του κοστίζει περίπου 250 ευρώ, ωστόσο ο εγκέφαλος και οι αισθητήρες μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κάθε κατασκευή που κάνουν οι μαθητές.

«Η μακέτα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε. Από εκεί και πέρα μπορούμε να την διαθέσουμε όπου υπάρχει ανάγκη μαζί με την τεχνογνωσία μας».

Το ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο θα παρουσιαστεί στο ψηφιακό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην Αιτωλοακαρνανία. Οι μαθητές που παρουσίασαν το ρομποτικό αμαξίδιο είναι οι: Αγγελική Μουστρούφα (Β Πληροφορικής) και Αλέξανδρος Γυρνάς (Γ Πληροφορικής).

Το αμαξίδιο παρουσιάστηκε από τους μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ σε εκδήλωση στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, την περασμένη Παρασκευή, που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου και την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, στην οποία παρέστη και μίλησε και η Λογοπαθολόγος Αναπ. Καθηγήτρια λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Πατρών και επόπτρια της Διεπιστημονικής Ομάδας της ΕΨΥΠΕΑ στο Μεσολόγγι.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: