Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Καπναποθήκες Ηλιού: Σχέδιο διάσωσης από το ΤΕΕ (φωτο)

Το κτίριο κρίνεται ως ετοιμόρροπο – Τι δείχνει σχετική γνωμοδότηση που εκδόθηκε

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, κατόπιν αιτήματος της πρωτοβουλίας πολιτών για την διάσωση των καπναποθηκών Ηλιού στην οδό Μεσολογγίου στο Αγρίνιο, προχώρησε, μετά από εισήγηση της μόνιμης επιτροπής
Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς – Αρχιτεκτονικού Παρεμβατισμού του Τμήματος, στην έκδοση γνωμοδότησης σχετικά με την αναγκαιότητα διάσωσης των καπναποθηκών.

Η γνωμοδότηση αυτή, φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα και την επιδίωξη της πρωτοβουλίας των πολιτών για την διάσωση των καπναποθηκών, οι οποίες είναι σχεδόν ετοιμόρροπες και τμήματα, τόσο του τοίχου, όσο και την κεραμοσκεπής έχουν καταρρεύσει!

mpletsas
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, επισήμανε στη «Σ» πως εφόσον υπάρχει πλέον η γνωμοδότηση, οι υπόλοιπες διαδικασίες ώστε η διάσωση να είναι στα χέρια του Υπουργείου κυρίως, αλλά και του Δήμου Αγρινίου δεν διαρκούν περισσότερο από 1 μήνα!

«Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ασχολήθηκε με το θέμα, μετά από αίτημα της πρωτοβουλίας πολιτών του Αγρινίου. Μόλις κατατέθηκε το αίτημα, η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ, αποφάσισε να το δώσει προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή αρχιτεκτονικού παρεμβατισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΕ. Η επιτροπή, μετά τη σοβαρή ενασχόλησή της με το ζήτημα και την ανάλυση των στοιχείων, εξέδωσε την γνωμοδότησή της. Αξίζει να διατηρηθεί το κτίριο καθώς είναι ιστορικό και διατηρητέο.

Από την διαθήκη του Ηλία Ηλιού, προκύπτει πως διατέθηκε η περιουσία του προκειμένου να γίνει ένα ορφανοτροφείο στο Αγρίνιο, το οποίο θα διαχειρίζονταν ένα ίδρυμα. Αναφέρονται αρκετές λεπτομέρειες, όπως ότι ο εκάστοτε Δήμαρχος θα είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος αυτού.

Η αρμόδια επιτροπή του ΤΕΕ που ανέλαβε το θέμα, προτείνει κάποιες έξυπνες λύσεις. Από την στιγμή που τμήματά του γκρεμίζονται, αλλά ταυτόχρονα είναι διατηρητέο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, αλλά πρέπει να κατασκευαστεί από τον ιδιοκτήτη. Σαν ΤΕΕ λοιπόν καλούμε την επιτροπή των πολιτών για την διάσωση του κτιρίου αυτή να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία που είναι η Πολεοδομία».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπλέτσας, σχετικά με τα συμπεράσματα της γνωμοδότησης και αφού έχει γίνει καταγραφή και παρουσίαση στην έκθεση της ομάδας των Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων που ανέλαβαν την υπόθεση σχετικά με την απόφαση χαρακτηρισμού ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου, και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων: «το κτίριο χρίζει άμεσης στερέωσης και συντήρησης, ενώ σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 11, 40 και 41 του νόμου 3028/2002 κρίνουμε πως η πρωτοβουλία πολιτών μπορεί να απευθυνθεί στην επιτροπή επικινδύνως ετοιμόρροπων οικοδομών Δυτικής Ελλάδας (ΕΕΟΔΕ) καταγγέλλοντας την σοβαρή κατάσταση από άποψη στατικότητας, στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο λόγω εγκατάλειψης.

Η τριμελής επιτροπή, μετά από αυτοψία, συνέταξε «έκθεση επικινδύνως ετοιμόρροπου οικοδομής» σύμφωνα με το άρθρο 7 του π.δ. 13/22.04.1929, μέσω της οποίας θα περιγράφεται η κατάσταση του κτιρίου και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την αντίστοιχη γνωμοδότηση.

Η ΕΕΟΔΕ κατόπιν θα κοινοποιήσει την έκθεση της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήτοι: υπηρεσία δόμησης του Δήμου Αγρινίου, αστυνομικό τμήμα Αγρινίου, και επειδή πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, και την εφορεία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου με έδρα την Πάτρα. Στη συνέχεια κάθε μια υπηρεσία ξεχωριστά, θα φροντίσει να ειδοποιήσει σχετικά τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση εντός συγκεκριμένου χρόνου να προβεί στην λήψη μέτρων προς άρση της επικινδυνότητας. Σε περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί προς τα συμπεριλαμβανόμενα στην έκθεση, τότε κινούνται εναντίον του οι νόμιμες διαδικασίες προς επιβολή κυρώσεων. Πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρία, με την προσφυγή στην ΕΕΟΔΕ να ενεργοποιηθεί η σύσταση του ΔΣ διαχείρισης του κτιρίου.

Παράλληλα, με την προσφυγή των ενδιαφερόμενων προς την ΕΕΟΔΕ μπορεί να ενημερωθεί και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως ήδη προαναφέρθηκε, δηλαδή στην υπηρεσία νεώτερων μνημείων και τεχνικών έργων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) για τις οποίες δικές της ενέργειες, ανεξάρτητα από εκείνες που εκπορεύονται από την κοινοποίηση σε αυτή της έκθεσης της ΕΕΟΔΕ.

Ακόμη, προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή να εξετάσει την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου διάσωσης και αποκατάστασης του κτιρίου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Παλιά κτίρια σε νέα χρήση για την πόλη και τους πολίτες».
Καπναποθήκες Ηλιού
kapanapothikes
kapnapothikes-iliou3
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: