Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

«Όχι στην αύξηση των αντικειμενικών στο Αγρίνιο» - Από 550 ευρώ ανά τ.μ. προτείνεται αύξηση στα 900 ευρώ!


Προ των πυλών οι νέες τιμές που αν αυξηθούν αναμένεται να αποτελέσουν πλήγμα για την αγορά του Αγρινίου, εν αντιθέσει με την Πάλαιρο και τη Ναύπακτο – Τι δηλώνουν μεσίτες στη «Σ»

Ενώπιον πολύ δύσκολων πολιτικών αποφάσεων αναμένεται να βρεθεί το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τις νέες τιμές ζώνης, μετά και τις εισηγήσεις των εκτιμητών. Όπως προκύπτει από εισηγήσεις που έχουν καταθέσει ορισμένοι από τους εκτιμητές σε σειρά περιοχών ανά την Ελλάδα και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στη συντριπτική πλειονότητα των πόλεων και περιοχών της περιφέρειας θα απαιτηθούν γενναίες αυξήσεις των τιμών ζώνης, προκειμένου αυτές να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες βάσει των οποίων πραγματοποιούνται πράξεις αγοραπωλησίας.

Μεγάλο τμήμα των μειώσεων που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες με την πιο πρόσφατη αναθεώρηση θα ακυρωθεί, εφόσον ληφθούν υπόψη οι τιμές ζώνης που εισηγούνται οι εκτιμητές. Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι οι εν λόγω τιμές ζώνης και πάλι δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση τις υφιστάμενες εμπορικές τιμές.

Αυτό γιατί αφορούν θεωρητικές τιμές πώλησης νεόδμητων κατασκευών πρώτου ορόφου, τη στιγμή που στην αγορά οι πράξεις που γίνονται αφορούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, παλιά διαμερίσματα, συνήθως ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών. Ανάλογη εικόνα αύξησης εντοπίζεται και σε παραθαλάσσιους οικισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τους εκτιμητές, σε περιοχές με αρκετά χαμηλές τιμές ζώνης, όπως για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων, οι αυξήσεις που καταγράφονται κυμαίνονται από 20% έως 40%. Διαφορές (προς τα πάνω) της τάξεως του 20%-30% καταγράφονται και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης σε σημεία με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπου οι εξοχικές κατοικίες αποτελούν πόλο έλξης ακόμα και για επιχειρηματική εκμετάλλευση (βραχυχρόνια μίσθωση κτλ.).

Ζήτημα τέθηκε και για άλλες περιοχές, όπου η τελευταία συναλλαγή ακινήτου χρονολογείται από την προηγούμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Άλλο ένα στοιχείο που επισημαίνουν οι εκτιμητές που ανέλαβαν το έργο της διαμόρφωσης των νέων τιμών ζώνης, είναι ότι η χάραξη των ζωνών είναι μη ρεαλιστική σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς αυτή χρονολογείται από το 1985, δηλαδή πριν από 33 χρόνια.

Αυξήσεις φέρνει και η επέκταση των μισθώσεων τύπου Airbnb

Μία από τις νέες παραμέτρους που επηρεάζουν πλέον προς τα πάνω τις τιμές ζώνης, δεν είναι μόνο η άνοδος του τουρισμού και η ελκυστικότητα των παραθεριστικών κατοικιών για τους ξένους αγοραστές. Σημαντικό ρόλο, αν και τα στατιστικά και ερευνητικά δεδομένα είναι ακόμη μικρά, φαίνεται πως διαδραματίζει στις τιμές των κατοικιών και η ανερχόμενη δημοφιλία του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).

Για το Αγρίνιο σύμφωνα με τους πίνακες που ήρθαν στην δημοσιότητα από 550 ευρώ το τ.μ. προτείνεται η τιμή να εκτιναχθεί στα 900 ευρώ ανά τ.μ.

Ο Στράτος Καλύβας

Σύμφωνα με τον μεσίτη Στράτο Καλύβα «στο Αγρίνιο οι αντικειμενικές αξίες δεν πρέπει να αυξηθούν. Αν δεν παραμείνουν ίδιες πρέπει να πέσουν τουλάχιστον 10% λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, εν αντιθέσει με άλλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Πάλαιρος και η Ναύπακτος που είναι παραθεριστικά κέντρα και υπάρχει τουρισμός, όπως και το φαινόμενο Airbnb, το οποίο αποφέρει μεγάλα εισοδήματα σε κάποιον ιδιοκτήτη.

Δεδομένου αυτού, βλέπουμε πως ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στη Ναύπακτο έχει εκτοξευτεί, μια εξοχική κατοικία στην Πάλαιρο μπορεί να πωλείται 500 χιλιάδες ευρώ. Στην Πάλαιρο ήδη έγινε μια μεγάλη επένδυση και πουλήθηκε ένα μεγάλο κομμάτι. Στον αντίποδα νεόδμητη οικοδομή στο Αγρίνιο έχει να γίνει μια δεκαετία. Τελευταία καταγράφεται κάποια μικρή κίνηση, όμως δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και να γίνουν εκτιμήσεις».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: